Centrul de competenţe european în materie de securitate cibernetică, din București, a avut prima întânire. Când demarează proiectul

16 apr. 2021
71 Afișari
Centrul de competenţe european în materie de securitate cibernetică, din București, a avut prima întânire. Când demarează proiectul

Comisia Europeană a organizat, vineri, o reuniune informală virtuală a viitorului Consiliu de conducere al Centrului de competenţe european în materie de securitate cibernetică, care va avea sediul la Bucureşti, reunind reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei şi ai Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, ENISA.

Consiliul de conducere al centrului va fi alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre (27 membri), ai Comisiei (doi membri) şi ai ENISA (un membru). Comisia va înfiinţa şi va conduce centrul până când acesta îşi va putea desfăşura activitatea în mod independent.

Anunțul CE

”Comisia Europeană organizează o reuniune informală virtuală a viitorului Consiliu de conducere al Centrului de competenţe european în materie de securitate cibernetică, reunind reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei şi ai Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, ENISA. Reuniunea se va axa pe pregătirile pentru înfiinţarea centrului: se vor discuta paşii următori, inclusiv aspectele practice şi regulamentul de procedură”, a informat CE.

Reuniunea este consecinţa Acordului politic din decembrie privind Centrul de competenţe şi reţeaua în materie de securitate cibernetică, o iniţiativă care urmăreşte să amelioreze capacităţile tehnologice şi industriale în materie de securitate cibernetică ale UE şi să contribuie la crearea unui mediu online sigur.

Când demarează proiectul

Centrul de competenţe, care va avea sediul la Bucureşti, va contribui, alături de Reţeaua de  centre naţionale de coordonare, la consolidarea capacităţilor europene în materie de securitate cibernetică, precum şi la stimularea excelenţei în cercetare şi a competitivităţii industriei Uniunii în acest domeniu.

Acesta va gestiona, de asemenea, o parte din finanţarea dedicată securităţii cibernetice din programele Europa digitală şi Orizont Europa, precum şi fondurile cu care contribuie statele membre. Se preconizează că Centrul de competenţe european şi reţeaua europeană în materie de securitate cibernetică vor fi lansate oficial în luna iunie, sub rezerva aprobării oficiale de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

Cookies