Centru ultramodern de cercetare în Psihiatrie și Neuroștiințe, construit în București. FOTO

de:
03 mart. 2015
43 Afișari
Centru ultramodern de cercetare în Psihiatrie și Neuroștiințe, construit în București. FOTO

Prin intermediul „Centrului de Cercetare Translaţională în Psihiatrie şi Neuroştiinţe” se va asigura un mediu de cercetare şi de educaţie de înalt nivel ştiinţific pentru studenţi, doctoranzi, tineri cercetători, specialişti din ţară şi din străinătate.

„Crearea acestei infrastructuri va permite realizarea unor cercetări multidisciplinare care să integreze abordările multidisciplinare ale patologiei psihiatrice şi neurologice manifestate la copil, adult sau vârstnic, în vederea aprofundării cunoaşterii funcţiilor sistemului nervos central şi a dezvoltării de noi mijloace de diagnostic şi tratament care pot reduce suferinţa şi costurile asociate bolilor psihiatrice şi neurologice”, a declarat pentru B365.ro directorul de proiect, Prof. Dr. Cătălina Tudose.

Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat în ședința din luna ianuarie 2015 Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcția Centrului de Cercetare Transnațională în Psihiatrie și Neuroștiințe. Potrivit hotărârii, clădirea clinicii medicale va avea subsol, parter și un etaj (S+P+1E) și se va construi pe un teren aflat în administrarea Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia pe o suprafață totală de 175.013mp, situat în Șos. Berceni, nr.10.

Clădirea centrului de cercetare translaţională în psihiatrie şi neuroștiințe va cuprinde:

– laborator de citogenetică şi genetică moleculară

– laborator de aparatură de imagistică cerebrală funcțională şi structurală capabilă să obiectiveze substraturile patologice la nivel molecular

– laborator de biochimie

– laborator de electrofiziologice

– laborator de investigaţii clinice psihiatrice, neurologice şi neuropsihologice pentru copii, adulţi şi vârstnici

– centru de calcul și statistică

– sală de conferințe

„Mai mult, se va putea constitui o bancă de ADN pentru bolile studiate. Astfel, centrul va putea oferi servicii specializate, consultanţă pentru studii epidemiologice, terapeutice, etc.

În viitor laboratoarele dezvoltate în cadrul acestui proiect vor putea fi folosite şi pentru investigaţiile de specialitate din cadrul spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” ca și pentru întreaga rețea medicală din țară în vederea îmbunătăţirii diagnosticului şi tratamentului bolnavilor”, a mai adăugat directorul de program, Prof. Dr. Cătălina Tudose, pentru B365.ro.

Bugetul total al investiției pentru „Centrul de Cercetare Translaţională în Psihiatrie şi Neuroştiinţe” ajunge la suma de 71.580.476 lei, din care cheltuielile eligibile sunt în valoare de 58.085.436 lei, restul sumei fiind asigurată din bugetul de stat.

Noul centru de cercetare va funcţiona pe baza unor colaborări ale Spitalulului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” stabilite prin parteneriate disciplinele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (majoritatea făcând parte din Departamentul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie), care funcţionează în cadrul spitalului: Disciplina de Psihiatrie, Disciplina Psihiatrie Infantilă, Disciplina de Neurologie Infantilă, Disciplina de Fiziopatologie, și Disciplina de Psihiatrie a Facultății de Stomatologie.

Proiectul se va realiza în parteneriat cu Disciplinele de Neurologie din Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovasculare, Spitalul de Urgenta Universitar Bucureşti și cu Disciplina de Neuroimagistică și Medicină Nucleară din București .

„Centrul de Cercetare Translaţională în Psihiatrie şi Neuroştiinţe” este co-finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Național Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013, Axa prioritară II, Domeniul Major de Intervenție 2.2, Operațiunea 221 (proiect ID 910/cod SMIS 14042).

Cookies