FIT CITY

Centru pentru diagnosticarea precoce a cancerului în Capitală

În fiecare an, aproximativ 52.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer, iar alţi aproape 50.000 îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii, potrivit cifrelor oferite B365.ro de Centrul de statistică al Ministerului Sănătăţii. Deşi are spitale şi institute cu secţii specializate pe diferitele tipuri de cancer, Capitala nu oferă în acest moment servicii complete în lupta cu această maladie.

„În acest moment, pacientul nu are unde să se ducă pentru urmărirea evoluţiei bolii. Se duce la oncolog, la radioterapeut, însă nu are un centru unde să îi fie urmărit efectiv modul în care evoluează boala”, a precizat pentru B365.ro, Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Acest serviciu, inexistent în acest moment, va fi asigurat începând de anul următor în noul Centru de prevenire a cancerului. Pentru a creşte şansele de supravieţuire a bucureştenilor afectaţi de această maladie, noul centru va asigura şi un serviciu de diagnosticare precoce a cancerului.

„Vom încerca să obligăm într-un fel medicii de familie să îi trimită la acest centru pe toţi pacienţii cu risc de cancer, pentru a-şi face analizele şi a avea posibilitatea de a-i diagnostica din timp şi a creşte astfel şansele lor de vindecare şi de supravieţuire”, a mai spus directorul ASSMB.

Concomitent cu serviciul de diagnosticare precoce a bolii, noul centru va asigura bucureştenilor şi acces la tratament de profil. „Am vrea la subsolul clădirii să amenajăm săli pentru chimioterapie. Pe viitor ne dorim să avem şi săli pentru radioterapie, dar va fi mai greu”, a spus Marius Savu.

Centrul de prevenire a cancerului va fi amenajat în clădirea în care acum funcţionează Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Panduri. În acest an va fi realizat studiul de fezabilitate privind reamenajarea clădirii de 2700 de metri pătraţi, urmând ca în 2012 să înceapă şi lucrările de realizare a centrului. Acestea vor fi realizate în interiorul construcţiei şi vor consta în recompartimentarea spaţiului disponibil şi amenajarea sălilor în conformitate cu noile servicii asigurate.

„Pentru început, vom lucra aproximativ 4-8 medici în acest centru”, a spus directorul ASSMB.

Cancerul bronho-pulmonar omoară 9.000 de români pe an

Anual, în România, cancerul ia aproximativ 45.000 de vieţi. Cele mai multe decese sunt provocate de cancerul bronho-pulmonar (9.000), urmat de cel colo-rectal (4.800), de stomac (3.600) şi de sân (3.100). Cancerul de col uterin provoacă anual aprox. 1.800 de decese, iar cel de prostată – 1.700.

Și la rata de îmbolnăvire, primul loc este deţinut tot de cancerul bronho-pulmonar, cu 7.400 de români diagnosticaţi pe an, urmat de cancerul colo-rectal cu 6.000 de noi cazuri şi cancerul de sân cu 5.600. De asemenea, aproximativ 3.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer de stomac şi alţi 2.300 cu cancer de prostată.

Cifrele au fost furnizate de Centrul de statistică al Ministerului Sănătăţii, cu ultima situaţie realizată în 2007.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button