Centru al Academiei Române, amendat de CNCD, după concedierea unui cercetător

de:
07 dec. 2013
1 Afișari
Centru al Academiei Române, amendat de CNCD, după concedierea unui cercetător

„Desfacerea contractului de muncă venită ca o reacţie la o petiţie formulată către CNCD reprezintă victimizare”, a decis cu unanimitate de voturi Colegiul director al CNCD, sancţionând Centrul European de Studii în Probleme Etnice, reprezentat prin Radu Baltasiu, director, cu amendă contravenţionala în valoare de 8.000 de lei, notează Mediafax.

Cercetătorul Cristian Gojinescu, de la CESPE, care a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării privind lucrări ale acestui centru cu afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţii maghiare, a fost demis în primăvara acestui an.

„Din 2002 lucrez la centru, n-am avut nicio sancţiune, nimic. (…) Pentru că am sesizat discriminarea am fost dat afară”, a spus Gojinescu.

Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârşitul lunii ianuarie, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse şi la studiul „Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, date publicităţii de CESPE în 2010 şi, respectiv, 2012. Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu.

Gojinescu a reclamat existenţa unor afirmaţii şi a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

În urma sesizării lui Gojinescu şi analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i, totodată, ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că afirmaţiile „Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială”, din studiul „Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, încalcă prevederile Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat atunci pentru MEDIAFAX, că studiile sancţionate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind responsabil pentru publicarea acestora.

„Acolo este un conflict între acest domn (Cristian Gojinescu – n.r.) şi conducerea Institutului (Radu Baltasiu, directorul CESPE – n.r.). Dânsul este acuzat că a lipsit mult de la serviciu nemotivat, toată problema este încă la noi în analiză, am trimis auditul ca să vadă ce se întâmplă. Am primit zilele acestea un raport (de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice – n.r.). Nu ştiu care este adevărul, cred că este undeva la mijloc”, a declarat Ionel Haiduc.

Pe de altă parte, Ionel Haiduc a declarat că directorul Centrului, Radu Baltasiu, nu a anunţat Academia de concedierea lui Cristian Gojinescu. De asemenea, acesta a afirmat că cercetătorul a depus o plângere la conducerea Academiei Române. El a declarat că din raportul Centrului European de Studii în Probleme Etnice reiese că cercetătorul Cristian Gojinescu a lipsit mai multe zile de la serviciu, fără a-şi motiva absenţa îndelungată. 

Cookies