Centre culturale şi parcări subterane, în proiectul Esplanada de lângă Piaţa Unirii

de:
04 mart. 2019
157 Afișari
Centre culturale şi parcări subterane, în proiectul Esplanada de lângă Piaţa Unirii

„Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Ur­ba­nism şi Amenajare a Teritoriului a avizat şi a supus apro­bă­rii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, PUZ Sector 3 Bucureşti, care cuprinde şi reglementează şi zona sus-men­ţionată (Esplanada – n. red.). Proiectul a fost apro­bat în şedinţa CGMB din 31 ianuarie 2019. De asemenea, în lu­na decembrie 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a de­pus cererea în vederea obţinerii certificatului de urbanism de la Primăria Sectorului 3 aferent investiţiilor pe care inten­ţionează să le propună pe amplasament”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanţii Primăriei Capitalei la solicitarea Ziarului Financiar.

Conform planurilor primăriei, din proiect ar trebui să facă parte clădiri administrative din domeniul justiţiei (sediul CSM, al Ministerului Justiţiei, ICCJ, Ministerul Public, Inspecţia Judiciară, Institutul Naţional al Magistraturii, toate instanţele şi parchetele din Bucureşti), dar şi săli de concerte şi alte clădiri culturale.

Între Parcul Tineretului, situat în sudul Bucureştiului, şi parcul Herăstrău, din zona de nord, nu mai există nicio zonă verde amplă care să deservească centrul oraşului. Amplasarea unui parc ar putea fi un avantaj şi pentru dezvoltatorii imobiliari, care ar majora preţurile apartamentelor şi birourilor, dar şi pentru locuitori, care ar avea astfel o zonă de refugiu verde în centrul oraşului.

Preţurile terenurilor în zona în care se află Esplanada sunt cuprinse între 800 şi 1.200 de euro pe metru pătrat, în funcţie de proiectele care se pot dezvolta, de regimul de înălţime al clădirilor care pot fi construite, de restricţiile care se impun. La o suprafaţă de 106.000 de metri pătraţi, înseamnă că terenul are o valoare cuprinsă între circa 85 de milioane de euro şi 127 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Pe site-ul Băncii Mondiale, proiectul „Cartierul Justiţiei şi Esplanada” apare cu statusul „pipeline”, adică „în plani­ficare”, şi cu costuri totale de 250 de milioane de dolari, din care angajamentul Băncii Mondiale (commitment amount – engl.) reprezintă 150 de milioane de dolari, sumă orien­tativă, care se poate modifica pe parcursul derulării proiectului.

„Proiectul propus (cunoscut ca Esplanada, dar redenumit Cartierul Justiţiei) va fi primul de acest gen din România, care va folosi un teren bine poziţionat de aproximativ 11 hec­tare comasate, situat într-o zonă excelentă în inima Bucureştiului, şi va exploata o investiţie publică, parte din strategia de dezvoltarea şi reconfigurare urbană a oraşului”, se arată într-un raport publicat pe site-ul Băncii Mondiale.

Terenul Esplanada este cu atât mai valoros cu cât este printre puţinele disponibile în zona centrală a Capitalei şi de o asemenea dimensiune. Puţinele terenuri care erau libere pe Bulevardul Unirii au fost deja cumpărate, iar unele au intrat în şantier. Astfel, în apropierea Tribunalului Bucureşti, se lucrează la un proiect de birouri care va purta numele Day Tower, o clădire construită de grecii de la Day Group. În aceeaşi zonă, dezvoltatorul Adrian Polec ridică un ansamblu format din două imobile, un hotel şi un bloc de locuinţe, pe un teren de 4.000 de metri pătraţi. Puţin mai departe, pe strada Sfânta Vineri, Cristian Tiderle face o clădire de birouri în care, potrivit datelor din piaţă, ar urma să fie viitorul sediu al DIICOT.

Cookies