Centralele de apartament poluează. Ministerul Mediului vrea să le interzică în orașe, în blocurile nou construite

20 nov. 2021
523 afișări
Centralele de apartament poluează. Ministerul Mediului vrea să le interzică în orașe, în blocurile nou construite
Centralele de apartament poluează. Ministerul Mediului vrea să le interzică în orașe

Ministerul Mediului pregătește interzicerea instalării centralelor termice de apartament, iar măsura să se aplice blocurilor nou construite.​ Potrivit ministrului, aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau vor trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor.

Într-o postare pe Facebook, vineri, Tanczos Barna scrie că „atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”, așa că se vor lua măsuri privind centralele de apartament.

Centralele de apartament, interzise în blocurile noi

„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, a scris el.

Ministrul Mediului anunță astfel că, „din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum”.

„Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a arătat el.

Comisia Europeană va propune gradual interzicerea centralelor termice

La jumătatea lunii octombrie, şefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene, Paula Pinho, declara că forul european nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”, conform Euractiv, citat de Hotnews.

Pinho afirma la un webinar organizat la Parlamentul European că, pe de-o parte, oficialii UE au introdus mai multe cerințe „pentru a ne asigura că se va renunța gradual la centralele pe gaz”.

„Dar trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre”, a adăugat aceasta, precizând că unele țări ale UE „sunt mult, mult mai avansate decât altele” în ceea ce privește decarbonizarea.

Pinto afirma că în unele state membre centralele de apartament vor rămâne în funcțiune mai mult decât în altele. „Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte”, spunea oficialul UE.

ONG de mediu au cerut executivului UE să interzică aceste centrale până în 2025, în linie cu recomandările Agenției Internaționale de Energie.

Însă interzicerea centralelor de apartament ar fi probabil ilegală din cauza tratatelor UE, afirmă Alix Chambris, vicepreședinte al Viessmann, producătorul german de sisteme industriale, de refrigerare și încălzire.

„Nu este chiar atât de simplu – [interdicția] contravine Tratatului de funcționare al UE deoarece încalcă libertatea statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic”, declara aceasta în timpul aceluiași eveniment găzduit de Parlamentul European.

Cookies