Centrala individuală de apartament se interzice în blocurile noi. Când intră în vigoare interdicția

18 dec. 2021
1555 Afișari
Centrala individuală de apartament se interzice în blocurile noi. Când intră în vigoare interdicția
Centrala individuală de apartament se interzice în blocurile noi. Când intră în vigoare interdicția

Centrala termică individuală se va interzice în blocurile noi, anunță ministrul Mediului, iar decizia vine curând, în ianuarie, cel târziu februarie 2022. Adică peste o lună, două.

Centrala termică individuală nu este doar o soluție disperată a oamenilor care sunt branșați la o rețea de termoficare veche și ineficientă și care nu livrează căldură și apă, în schimb facturează multe pierderi, cum a cazul în multe zone din București. Și dezvoltatorii de locuințe noi au optat masiv, în ultimii ani, pentru centrale termice individuale în apartamentele pe care le-au construit.

Când se interzice centrala termică individuală

Dar, din ianuarie, cel târziu februarie 2022, montarea centralelor individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. Într-un interviu pentru Digi24, Tanczos Barna a declarat că regula pentru noile construcții va fi montarea de centrale termice comune.

„Propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul.”, a spus ministrul Mediului.

El mai declară “aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte.”

Centrala individuală de apartament se interzice în blocurile noi. Când intră în vigoare interdicția
Ministrul Mediului: Interzicerea centralelor individuale de apartament în blocurile noi s-a discutat în coaliție. Foto: ministrul Mediului, Tanczos Barna

În România, centralele termice individuale ar urma să se interzică printr-o lege despre care s-a discutat deja.

„În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normativ în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu”, a precizat ministrul Mediului.

Tanczos Barna mai spune că, în blocurile vechi, unde sunt  deja montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora. 

Ministrul Mediului vorbește de mai multă vreme despre interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi, într-un efort comun Guvern – administrație locală – comunitate pentru “aer mai curat”.

Centrala individuală vs centrala de bloc. Dezvoltatorii sunt reticenți

Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari susțin că 90% dintre blocurile noi sunt dotate, în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc este cu 60% mai scumpă. 

Cât despre construirea centrale de cvartal pentru ansamblurile rezidențiale mari, o asemenea opțiune crește prețul pe apartament chiar și cu 10.000 de euro.

Cookies