CENTENARUL MARII UNIRII. Ce evenimente vor fi organizate în Capitală. PROGRAMUL COMPLET

de:
12 mai 2018
22 Afișari
CENTENARUL MARII UNIRII. Ce evenimente vor fi organizate în Capitală. PROGRAMUL COMPLET

Primaria Capitalei va realiza 4 statui pentru Gen. Berthelot, Regina Maria, Ferdinand I și IC Bratianu, dar și mai multe spectacole, expoziții și alte evenimente culturale: Piața Centenarului, Luna Bucureștilor, Ziua Internațională a Iei, Regata Marii Uniri pe Dambovița și Tamisa, 100 DE CANTECE PENTRU 100 DE ANI, Hai să dăm mână cu mână, România Dodoloață etc.

În plus, primarul general a declarat că va inaugura un nou parc în Capitală. Acesta va avea circa 1,5 hectare și se afla la intersecția arterelor străzilor Dr. Dumitru Bagdasar, Nicolae Paulescu și Dr. Gheorghe Marinescu, în zona Eroilor. Și acum acolo se afla un parc, administrat de Consiliul local sector 5, iar Primăria Capitalei practic îl va reamenaja.

„Ne dorim să fie o sărbătoare a noastră, a tuturor. Și nu doar cum, probabil, din păcate, în anumiți ani, se organizau evenimente mai degrabă pentru elită. Elita oricum va organiza aceste momente – și simpozioane, și forumuri – dar cred că trebuie să coborâm lângă oameni, în stradă”, a declarat Gabriela Firea, la anunțarea proiectelor, în luna martie.

Ce evenimente va organiza fiecare instituție din subordinea Primăriei Capitalei:

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Istoric

– Monument de for public General HM Berthelot amplasat la intersecția străzilor Gen. Berthelot, Gen. Dona și Luigi Cazzavillan;
– Monument de for public Ferdinand I amplasat în Piața Victoriei;
– Monument de for public IC Brătianu – amplasat în Piața Universității;

– Monument de for public Regina Maria a României – amplasat în Piața Arcului de Triumf;

Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – CREART

– Grădina Marii Uniri Londra – București – Realizarea unei instalații botanico-arhitecturale care va încorpora simboluri reprezentative pentru România, care va fi prezentată la Chelsea Flower Show (mai 2018) și București (septembrie 2018). Proiect realizat în colaborare cu ICR Londra.

– Regată Marii Uniri pe Dâmbovița și Tamisa – Celebrarea metaforică a Marii Uniri prin lansarea la apă, în cadrul a 2 evenimente distincte, unul la Londra și celălalt la București, a unei flotile alcătuită din ambarcațiuni care vor reprezenta regiunile istorice ale României Mari. Proiect realizat în colaborare cu ICR Londra și Asociația Ivan Patzaichin – Milă 23
– Expoziția Arhitectură și Regalitate – Expoziția semnată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin loan, prof. dr. arh. Marius Marcu ￯ Lapadat ilustrează trei teme mari: Arhitectură regilor și a reginelor României; Arhitectură reprezentativă în România influențată de regalitate și de monarhi; Expoziția expozițiilor regale. Proiectul se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României.

– PIAȚA CENTENARULUI – Amenajare provizorie pe tot parcursul anului 2018 în Piață Arcului de Triumf pentru panotare cu fotografii de epoca mărite (12 expoziții lunare) cu marcarea momentelor unirii provinciilor (ianuarie, martie, iunie, decembrie)
– Alegerea lui Cuza Vodă la București (reconstituire de masă) – Locație: Dealul Mitropoliei Proiect realizat în colaborare cu un teatru bucureștean.
– „LUNA BUCUREȘTILOR” – Timp de 5 ani în perioada interbelică, între 1935 și 1939, „Luna Bucureștilor” a fost una dintre cele mai fastuoase sărbători din Capitală. Readucerea unei asemenea inițiative în actualitate este ocazia de a pune Bucureștiul pe harta europeană a atracțiilor turistice, dar și de a transformă orașul în locația de suflet a bucureștenilor. Proiectul propune o luna de manifestații artistice – expoziții, concerte, inaugurări, în diverse puncte de atracție dispuse la nivelul întregului oraș.
– ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI – Organizarea Zilei Iei în colaborare cu designeri români din nouă generație.
– MARII ARHITECȚI AI BUCUREȘTIULUI – Album de artă și expoziție cu arhitecții Bucureștiului.

Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB
– 100 DE CÂNTECE PENTRU 100 DE ANI – Spectacol de folclor include câte un cântec pentru fiecare an scurs de la Marea Unirea. Va fi realizat un DVD al spectacolului. Vor interpreta cântăreți români și moldoveni renumiți, acompaniați de Big Band-ul Radio România.

– FEMEILE CARE AU FĂCUT ROMÂNIA MARE – Spectacol-eveniment, teatru istoric, va aduce în prim-plan femeile care au avut o contribuție importantă la desăvârșirea Marii Uniri: Ecaterina Teodoroiu, Regina Maria, Ana Ipătescu etc. Proiectul va mai conține și editarea unui catalog, a unui audio-book și a unui website.
– COLECȚIA CENTENARUL MARII UNIRI 1918-2018 – Colecția de cataloage emblematice pentru România, realizate în condiții grafice de excepție, trilingv. Vor fi realizate următoarele cataloage: România – Centenarul Marii Uniri 1918 – 2018; Emblematic România: București, evoluția orașului; Emblematic România: Etnoculinarul Emblematic România: Ia – cămașă populară Emblematic România: George Enescu Emblematic România: Brâncuși.

Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București PROEDUS
– Memoria Războiului Altfel – Elevilor din Municipiul București li se va prezența contextul în care se află România la început de secol XX. Pe lângă conflictele armate din perioada 1914-1918, vor află și despre viață cotidiană din acele timpuri, relațiile sociale, modul de viață al cetățenilor, etc. Vor fi prezentate: memorii, obiecte vestimentare, recuzita de război, reconstituirea unor scene de război, etc. PROEDUS Va există pe de-o parte o expunere/ prelegere/ prezentare, iar pe de altă parte o interacțiune directă cu speaker-ul pentru a adresa întrebări/ lămuriri/ observații cu privire la cele prezentate. Această activitate se va derula în unitățile de învățământ liceal, în afară orelor de curs.

– Biblioteca vie / Ateliere de istorie orală (eroi printre noi): Activități la nivel de unitate de învățământ la care să participe elevii. În cadrul Bibliotecii Vii va fi invitată o personalitate marcantă care le va vorbi elevilor despre consecințele războiului asupra României. În cadrul Atelierului de Istorie Orală, elevii vor ascultă o serie de mărturii ale foștilor veterani de război/ deținuți politci/ prizonieri de război. Atelierul va fi moderat de persoane cu expertiză în acest sens (profesori, cercetători, etc). Durata activităților va fi de aprox. 120 min.

– Vizionare film artistic/documentar Tema : Primul Război Mondial; Locuri propuse: Muzeul Național de Istorie al României Muzeul Militar Național.

– Competiții și concursuri – Quizz Competiție inter-școli / inter-clase cu întrebări specifice perioadei Primului Război Mondial. Sesiuni de dezbatere Teme istorice. Durata medie a activității: 1 ora și 30 de min. Competiție Eseu /Desen/ Fotografie: Memoria Războiului Tematică va fi dată de un eveniment marcant pentru România din perioada Primului Război Mondial, iar câștigătorii fiecărei secțiuni vor fi premiați.

Vezi aici lista completa cu evenimente organizate de fiecare institutie din subordinea Primariei Capitalei.

Cookies