Celula de Artă din București începe anul cu belșug și creativitate. Trei noi expoziții uimitoare despre cum să ne depășim limitele

04 ian. 2023
121 afișări
Celula de Artă din București începe anul cu belșug și creativitate. Trei noi expoziții uimitoare despre cum să ne depășim limitele
Celula de Artă din București începe anul cu belșug și creativitate. Trei noi expoziții uimitoare despre cum să ne depășim limitele

Celula de artă, cea mai cool galerie neconvențională din București, ne propune în prima jumătate a lunii ianuarie nu mai puțin de trei expoziții: până pe 9 ianuarie se poate vedea lucrarea Ambedo a tinerei artiste Ioana Drăgușin în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53. Același loc va găzdui o nouă expoziție colectivă, acumulare.colecție 2, curatoriată de Daniel Loagar, până pe 30 ianuarie iar la depozitul de artă ArtSafe (Platforma UAP, Combinatul Fondului Plastic Str. Băiculești 29, sector 1) va putea fi vizitată între 12 – 27 ianuarie Reflexia Luminii, expoziția lui Bogdan – George Negulescu, curatoriată de Iselin Huluba. Dacă îți place boema, arta, șueta și neconvenționalul, la Celula de Artă e de tine.

Ambedo, expoziția Oanei Drăgușin, studentă în anul I la Minerva Art Academy din Olanda

Oana Drăgușin: Ambedo se referă la experiența de a fi în viață, la transa în care sinele intim devine interconectat cu planul real. În același timp, acesta impune nu doar tendința de a reflecta, ci și de a asimila, aproape pierzându-ți temporar propria formă și fizicalitate, devenind o parte din detaliul senzorial ce a provocat transa. Reflecția respectivă nu are o concluzie, nu este o încercare de a explică sau de a înțelege, ci un act care există doar pentru că poate”.

Ambedo, un cuvânt inventat care definește emoții complexe

Oana Drăgușin: „Termenul ambedo a apărut pentru prima oară în Dicționarul Durerilor Obscure, elaborat în jurul anului 2006, o colecție de cuvinte inventate de John Koenig al căror scop este de a numi emoții complexe care, până atunci, nu aveau o formă lingvistică. A apărut din nevoia de a umple un gol în limbaj pentru a facilita exprimarea umană. În mod similar, inițial, lucrarea s-a conturat ca un efort de a articula modul în care se manifestă un sentiment pentru care nu găsisem, la momentul respectiv, termen.”.

Ioana Drăgușin, studentă în anul I la Minerva Art Academy, în Olanda, își definește experiențele și sentimentele prin artă. Îi place să abordeze teme ce pun idei tipice umane sub microscop, lucrările ei axându-se pe introspecție. în general, revine de mai multe ori la aceeași lucrare, cu cât aceasta evoluează în mintea ei, realizând imagini elaborate care se dezvoltă în tandem cu percepția sa.

Acumulare.colecție 2 este a două serie curatoriata de Daniel Loagar la Celula de Artă.
Daniel Loagar: „Când aveam 8 ani, bunicul meu mi-a făcut cadou colecția lui de timbre interbelice”

Acumulare.colecție 2 este a două serie curatoriata de Daniel Loagar la Celula de Artă.

Daniel Loagar: „Sunt un colecționar. Sau, mai pe englezește, un hoarder. Microbul mi l-a transmis bunicul meu: când aveam 8 ani, mi-a făcut cadou colecția lui de timbre interbelice. Nu se poate spune că au încăput pe mâini bune, pentru că le-am lipit cu aracet pe un caiet. Mai târziu, mi-am adunat/strâns propriile colecții. De timbre, de reviste „Anticipația” și „Jurnal SF”, de cărți, camere foto pe film sau albume de artă. În ultimii ani, o altă colecție a crescut organic în jurul meu – o colecție de artă compusă din lucrări dăruite de prietenii mei artiști. Dar, spre deosebire de cele de până acum, aceasta spune mai multe despre cum mă văd ceilalți decat despre felul cum mă percep eu. Astfel, nu am avut nicio influență, nu am putut controla direcția. Această colecție a crescut în cel mai pur spirit dadaist și va arăta, probabil, eclectic. Dar asta nu înseamnă că nu este a mea și că nu mă reprezintă.”.

Artiștii ale căror lucrări pot fi văzute la Celula de Artă între 9 – 30 ianuarie sunt: Aurelia Chiru, Alexandru Călin Mihalache, Alexandru Răduță, Beaver, Bogdan Negulescu, Iuliana-Cristina Ioniță, Louis Kareem Jamal, Maria Buciu, Medeea Stănescu și Norica Ioana Popescu.

Fiind inginer ca prima specializare, am căutat să exprim, prin mijlocirea artei, o realitate demonstrată științific, și anume că totul este energie și mișcare”
Expoziția lui Bogdan-George Negulescu, Reflexia Luminii este prima colaborare a Celulei de Artă cu ArtSafe și va putea fi vizitată între 12 -27 ianuarie.
Bogdan-George Negulescu:Totul este frecvență. Atunci când toate frecvențele luminii sunt absorbite de o suprafață, percepem negrul, iar când acestea sunt reflectate rezulta albul. În completarea non-culorilor, întreg spectrul cromatic se dispersează prin metode de reprezentare artistică, în dimensionalități ce concentrează atenția către o singură culoare. De la micro la macro, de la invizibil la vizibil, conceptul artistic abordat face posibilă o experiență de înțelegere a culorilor. Fiind inginer ca prima specializare, am căutat să exprim, prin mijlocirea artei, o realitate demonstrată științific, și anume că totul este energie și mișcare. Pornind de la o disciplină exactă, modelez culoarea prin reprezentări abstracte. Am început prin a fi convins că nimic nu e real dacă nu poate fi văzut și măsurat; în timp, mi-am descoperit pasiunea pentru artă, iar acest parcurs m-a condus către o viziune mai incluzivă și holistică asupra realității. Infinitul capătă limite doar în mintea umană; o dată definit, marcat, conceptualizat, el devine finit. Acestea fiind spuse, concluzia la care am ajuns este că limita suntem noi.”.
celula, de, arta
Celula de artă, in imagine Wood be nice.
La Celula de Artă nu există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor

Celula de Artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și astfel, pentru că nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist. Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezența de 5 ani (2017 – 2022) pe scenă artei din București, Celula de Artă a susținut peste 140 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.

Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.

Parteneri media: B365.ro, Radio România Cultural, Radio Bucureșți FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.

Cookies