Cele mai urâte clădiri de pe cele mai frumoase bulevarde din București. Toate sunt în proprietatea statului

15 feb. 2021
1082 afișări
Cele mai urâte clădiri de pe cele mai frumoase bulevarde din București. Toate sunt în proprietatea statului
Cel mai cooltural loc de băut al Bucureștiului este o "sticlărie" 

Știam că "statul este cel mai prost administrator”. Sau că veșnicia s-a născut la stat. Sau că statul degeaba s-a născut la stat. Sau că statul este cel mai mare grup infracțional organizat legal. Dar că statul este cel mai groaznic arhitect al său însuși nu era atât de clar cum îți voi arăta în cele ce urmează.

Bucureștiul a pierdut în materie de patrimoniu imobiliar-cultural, în cei 45 de ani de comunism plus 30 de ani de capitalism de cumetrie, suprafața unei Veneții și jumătate. Chiar mai mult. 

Obiceiul acesta toxic de a poza și filma clădiri istorice de patrimoniu și a le arăta în spoturi centenare pentru ca apoi să le dărâme “cineva” cu o inegalabilă incompetență este expresia ceaușismului rezidual care vrea să-și arate mușchii de ctitor al propriului său ou. 

E greu de explicat psihanalitic de ce clădirile pe care le construiește statul sunt cele mai urâte clădiri din țara noastră. Poate pentru că la fiecare nouă „casă a poporului” ctitorită se procedează așa cum statul procedează cu mai orice lucru pe lume asta: prost, ieftin și cu caiet de sarcini tip șpagă de la clienții de partid. 

Săptămâna asta am remarcat trei “oribilități” construite pe cele mai frumoase și renumite bulevarde ale Bucureștiului.

Prima „cea mai urâtă” e Secția 1 de poliție de pe Bl. Lascăr Catargiu nr. 22 (fost Ana Ipătescu)

Despre ea, până și ministrul de Interne, Vasile Blaga, zis „Buldogul”, sub “domnia” căruia s-a construit „minunea de sticlă” (cum a văzut el, românul, în genericul serialului Dallas) a zis explict că „este urâtă”. Am încheiat citatul.

Nu mai știm și nici nu mai vedem folosul reconstruirii fosilelor de patrimoniu, așa cum face, de exemplu, Germania de la terminarea războiului încoace; reconstruiește după fotografii toate clădirile de patrimoniu care au căzut victime colaterale celei mai distrugătoare deflagrații mondiale din secolul XX. 

A doua „cea mai urâtă” e clădirea care a fost sediul Ministerului Fondurilor Europene, apoi a devenit sediul MAE

Clădirea e pe Bulevardul Aviatorilor 52 A. Pe hartă, realizarea arhitectonică cu tencuiala e trecută drept „Centrul Național de Pașapoarte Diplomatice și de Serviciu”. Un fel de „serviciu” pentru cei cu pensii speciale. 

„Urâțoaia” de pe locul trei e pe Aviatorilor, la 72

A treia clădire este în același stil etatist, cu vestitul patern albastru ca ochii și uniforma statului paralel. Este aproape de piața Charles de Gaulle și, evident, este a treia cea mai urâtă clădire pe același kilometru pe care se situează și celelalte două de mai sus. Este clădirea „Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului” de pe Bulevardul Aviatorilor 72, sector 1, București. 

Statul, până la urmă, dacă vrem să-i găsim un corespondent în partea privată, este și el un nou îmbogățit de după Revoluție, care atunci când iși construiește o casă o „încredințează direct” nevestei să se ocupe de designul său interior. Și ies cele mai insurmontabile kitsch-uri arhitectonice. Pentru care ar trebui atașat un proiect european cu următorul titlu: „Planul de reziliență, renaturare și reînfrumusețare urbană a întregului patrimoniu imobiliar de stat și de kkt”

Cookies