Cele mai populare atracţii turistice din Side, Turcia (P)

30 iul. 2021
779 afișări
Cele mai populare atracţii turistice din Side, Turcia (P)
Cele mai populare atracţii turistice din Side, Turcia (P)

Dacă eşti pasionat de istorie şi, totodată, vrei să vii bronzant din concediul în Turcia, poţi alege ca destinaţie de vacanţă una dintre perlele Rivierei Turceşti - staţiunea Side. Aşezată de-a lungul coastei Mării Mediterane, staţiunea îşi întâmpină turiştii cu atracţii numeroase şi posibilităţi nelimitate de divertisment.

Renumită pentru numeroasele ruine ale perioadei romane, dar şi pentru plajele maiestuoase, staţiunea este imediat îndrăgită de turiştii din întreaga lume pentru peisajele incredibile pe care le oferă Munţii Taur şi Marea Mediterană. Dar nu numai! Iată ce poţi vizita în staţiunea Side din Turcia!

Templele lui Athena şi Apollo

Prima aşezare din Side este atestata în jurul anului 1000 I.Hr. În secolul VI sau VII i.Hr. Side a fost colonizată de greci care au construit aici un port. În perioada romană, acest loc a prosperat considerabil, devenind un important centru comercial.

În vârful peninsulei Side, cei interesaţi de istoria locurilor vor găsi două temple renumite – unul a fost dedicat Atenei, al doilea lui Apollo. Chiar dacă trecerea timpului le-a afectat considerabil, acestea oferă o privelişte incredibilă asupra Mării Mediterane. De asemenea, pentru că sunt luminate, seara oferă o imagine incredibil de pitorească.

În lateral este portul unde turiştii pot găsi numeroase cafenele şi facilităţi de divertisment şi pot admira apusuri fascinante.

Teatrul Side

Cu o capacitate de 15.000 de locuri aşezate pe 49 de rânduri, Teatru Side a fost unul dintre cele mai mari din Pamphylia. Chiar dacă nu s-a conservat foarte bine, ceea ce a rămas este o dovadă incontestabilă a arhitecturii romane remarcabile. Dacă ajungi acolo, nu rata ocazia de a examina cu atenţie pereţii scenei care se remarcă prin basoreliefurile bine conservate.

În spatele Teatrului Side este Agora care a fost înconjurată de magazine, iar lângă Agora turiştii pot vedea rămăşiţele Templului circular care aparţine lui Tyche, zeiţa averii la romani.

Tot aici vei găsi Muzeul Side, un muzeu mic care găzduieşte o colecţie impresionantă şi fermecătoare de exponate elene şi romane. Clădirea în sine, o baie din secolul al V-lea, este un exponat incredibil!

East Beach

Şi, dacă tot ai venit în Side, Turcia, trebuie să profiţi de plajele sale fabuloase! Nu rata ocazia de a descoperi East Beach, o fâşie de nisip cu numeroase facilităţi de divertisment pentru turişti: sporturi nautice, şezlonguri, restaurante şi cafenele. Aici vei găsi tot ce ai nevoie pentru a petrece o zi incredibilă şi a te bucura de soare, nisip şi valurile răcoroase ale Mării Mediterane. Este un loc de relaxare şi, totodată, de distracţie estivală!

Seleucia

La 15 km de Side, prin cascadele Manavgat, poţi ajunge la ceea ce a mai rămas din oraşul Seleucia. Ruinele sunt înconjurate de o pădure de pini şi atrag turiştii prin aspectul fermecător. Este un loc intens dezbătut de arheologi despre care, încă, nu se ştiu prea multe lucruri. Săpăturile realizate în 1970 au scos la lumină un mare complex de băi, o agoră bine conservată, depozite, coloane şi numeroase magazine, o biserică bizantină şi un odeon cu mozaicul lui Orfeu.

Cascadele Manavgat

Dacă vrei să te bucuri de natură şi să te relaxezi la un picnic, la numai 13 km de Side vei găsi Cascadele Manavgat. Situate de-a lungul râului Manavgat care traversează lanţul muntos Seytan din Munţii Taurus, acestea sunt amplasate în mijlocul unei grădini amenajate. Este o zonă apreciată de localnici, dar şi de turiştii din întreaga lume. Zona este amenajata cu o reţea de pasarele care permit vizitatorilor accesul la toată panoramă. Vei fi fascinat de zgomotul cascadelor!

Selge

La numai 50 de km de Aspendos, în Munţii Taurus, se afla ruinele din Selge, acum satul Altinkaya Koyu. Se spune că oraşul a fost înfiinţat de profetul orb Kalchas şi de rămăşiţele armatei sale din Troia. Nu trebuie ratat teatrul roman cu 10.000 de locuri, stadionul, Templul lui Zeus, Templul lui Artemis şi ruinele Agorei. Cei pasionaţi de istorie vor fi încântaţi să petreacă o zi întreagă în această locaţie!

Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1605382628707-0aa0593fba19?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=750&q=80

Cookies