Cele mai poluate zone din București. Unde respirăm cel mai curat aer în Capitală

07 feb. 2021
2982 Afișari
Cele mai poluate zone din București. Unde respirăm cel mai curat aer în Capitală

Bucureştiul este un oraş unde aproape săptămânal valorile privind poluarea cresc mult peste limitele admise. Vă prezentăm care sunt cele mai poluate zone din București și ce promit autoritățile.

B365.ro vă prezintă astăzi care sunt cele mai poluate zone din București, în contextul în care din ce în ce mai des auzim că limitele maxime au fost depășite sau, efectiv, scoatem capul pe geam și simțim că aerul este irespirabil.

Andrei Corlan, consilier la Garda Națională de Mediu, a explicat, la Digi24, că în ultima perioadă, fiind iarnă, pe fondul temperaturilor scăzute și al cadrului atmosferic care împiedică dispersia poluanților, pot fi acumulări importante de poluanți la nivelul solului.

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii, conform aerlive.ro.

Principalele cauze ale poluării atmosferice cu PM10 și PM 2,5 în București sunt:

  • traficul rutier
  • poluarea generată de construcții și șantiere ce nu respectă normele
  • lipsa din ce în ce mai acută a spațiilor verzi

Nordul Bucureștiului a fost în noaptea dintre 24 și 25 decembrie 2020 unul din cele mai poluate locuri de pe Pământ. Datele furnizate de aparatura de măsurare a calității aerului arată că poluarea a atins la Otopeni, lângă Capitală, cote mai mari decât în Bangladesh, care este cea mai poluată țară din lume.

Cele mai poluate zone din București

Conform datelor prezentate de senzorii Airly, bulevardul Barbu Văcărescu, Calea Moșilor, Șoseaua Viilor, sudul Bucureștiului, strada Sfântul Elefterie, sau Bulevardul 1 Decembrie unele dintre zonele în care se înregistrează acumulări importante de poluanți.

Totuși, cum acestea nu reprezintă o constantă, pentru a vă informa cât mai corect și la moment despre cele mai poluate zone din București, vă recomandăm să consultați site-ul aerlive.ro, acolo unde este prezentată o hartă detaliată, în timp real, a poluării din Capitală.

Primăria Capitalei și Garda de Mediu au încheiat un protocol în baza căruia comisarii Gărzii vor merge pe teren împreună cu Poliția locală pentru a depista sursele de poluare. Primăria Municipiului București va pune la dispoziția acestor echipe stația mobilă de măsurare a calității aerului.

Ministrul Mediului spune că a stabilit cu un institut de cercetare din Măgurele să înceapă o colaborare şi să instaleze staţiile lor de măsurare privind poluarea.

 

 

Cookies