Furturi neobişnuite în Bucureşti: De la hoţul care l-a sunat pe proprietar în timpul spargerii la proba puloverului VEZI VIDEO

de:
24 nov. 2010
0 afișări
Furturi neobişnuite în Bucureşti: De la hoţul care l-a sunat pe proprietar în timpul spargerii la proba puloverului VEZI VIDEO

Deşi majoritatea furturilor petrecute în Bucureşti urmează tiparele tradiţionale – o mână strecurată într-un buzunar, într-un moment de neatenţie al victimei, telefonul mobil smuls din mână pe stradă, spargeri de locuinţe prin forţarea uşilor, etc. -, ofiţerii de la Poliţia Bucureşti s-au confruntat de-a lungul timpului şi cu cazuri ieşite din comun, pe care le-au descris pentru B365.ro.

Sorin Hoţu’, Foca şi celularul buclucaş

Unul dintre aceste cazuri a intrat în mitologia poliţiştilor bucureşteni nu prin modul de desfăşurare, ci prin soluţionarea sa inedită. S-a întâmplat cu ani buni în urmă. Un bărbat supranumit Sorin Hoţu’ şi complicele lui, Foca, au hotărât să prăduiască un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc din Capitală, având un pont că proprietarul era plecat. S-au căţărat pe acoperiş, după care Foca l-a ajutat pe Sorin Hoţu’ să coboare în balconul apartamentului cu o frânghie. Odată intrat prin spargerea geamului, infractorul s-a apucat de scotocit prin apartament după produse valoroase şi a dat, printre altele, peste un telefon mobil, o adevărată raritate în acea perioadă.

Simţindu-se ca un copil scăpat într-un magazin de jucării, Sorin Hoţu’ s-a apucat pe loc să butoneze celularul cu înfrigurare. Nefiind la fel de priceput într-ale tehnologiei ca într-ale alpinismului infracţional, l-a apelat din greşeală pe proprietarul apartamentului, un om de afaceri care se afla la momentul acela în Bulgaria. Acesta a alertat un vecin de palier, care a dat nas în nas cu Foca, venit între timp în faţa uşii apartamentului prădat, pentru a sta de şase. A urmat o scurtă încăierare, însă Foca a reuşit să scape. Vecinul salvator a sunat imediat la poliţie şi s-a urcat pe acoperiş, ca nu cumva hoţul din apartament să aibă vreo şansă de scăpare. Conştient că era blocat în apartament, acesta a sunat în disperare pe telefonul fix a lui Foca, ştiind că partenerul său de spargeri stătea în apropiere. Foca a răspuns gâfâind şi i-a spus lui Sorin Hoţu’ că nu îl putea ajuta, rugându-l totodată stăruitor să nu-l dea ”în primire” la poliţie, fără să-şi dea seama că soarta îi fusese deja pecetluită de apelul neinspirat al prietenului său. Ambii spărgători au ajuns la închisoare.

Șutitul din palmă

Potrivit poliţiştilor Capitală, au existat şi jafuri inedite în care nu hoţii s-au deplasat acasă la victime, ci invers. Au păţit-o mai mulţi bucureşteni aflaţi în diferite impasuri, care au apelat la ghicitoare pentru a vedea ce avea să le rezerve viitorul. În spatele bălmăjelilor profetico-taumaturgice, ghicitoarele aveau o strategie infracţională bine pusă la punct: le cereau clienţilor să-şi pună în batiste bijuteriile pe care le aveau asupra lor, pentru a le descânta. Înlocuiau apoi bijuteriile cu pietricele şi îşi puneau clienţii să jure că nu aveau să deschidă batista decât odată ajunşi acasă. În majoritatea cazurilor, bucureştenii au fost suficient de creduli pentru ca aceast tertip să dea roade.

Cazul ghicitoarelor este strâns înrudit cu cel al vânzătorilor de chilipiruri care acostează bucureştenii pe străzi. Oferta de produse variază de la telefoane la camere video, însă scenariul este acelaşi în toate cazurile: produsele au fost furate din zona respectivă. Cum moralitatea păleşte de multe ori în faţa unei afaceri bune, mulţi bucureşteni bat palma cu vânzătorii. Primesc pe furiş produsele cumpărate, însă li se recomandă să le ţină ascunse în zonele din care le-au cumpărat, din motive de siguranţă. Mai târziu, când vor să se bucure în sfârşit de achiziţiile lor, descoperă că au dat bani pe nişte produse care nu funcţionează.

Garda civică anti-valută falsă

Tot în această categorie intră şi bişniţarii cu o îndemânare demnă de cei mai iluştri prestidigitatori, care vând sau cumpără valută. La faţa locului, tranzacţia se desfăşoară absolut normal pentru bucureştenii care le pică în plasă. Când numără ulterior banii descoperă însă că s-au ales cu bucăţi de ziare strecurate abil printre bancnote.

Alţi infractori iau în colimator doar cetăţeni străini, pe care îi abordează cu aplomb şi în faţa cărora se prezintă drept poliţişti aflaţi în misiune. Îi perchezhiţionează până dau de portofele, pe care le frunzăresc apoi, chipurile în căutarea actelor de identitate. Le returnează după ce le golesc de bani, iar în unele cazuri îşi justifică chiar tâlhăria, susţinând că este vorba de bancnote false.

La fel de îndrăzneţi sunt, în unele cazuri, şi hoţii de buzunare. Un bucureştean inventiv a jefuit de curând un bărbat folosind o metodă inedită, bazată pe un pulover. A sisţinut că voia să-l vândă şi s-a apropiat de bărbat, în ciuda protestelor acestuia, pentru a vedea dacă i se potriveşte. I l-a lipit de torace şi, într-o clipită, i-a sustras banii pe care îi avea în buzunarul de la piept al cămăşii.

Dispari la secundă

În cazul şoferilor, aceştia sunt jefuiţi cel mai adesea la semafoare, unde li se sparg geamurile şi li se sustrag bunurile din maşină, metoda fiind cunoscută sub numele ”La secundă”. Există însă şi infractori care au dus pe nou culmi arta furturilor din maşină. Un exemplu este giuleşteanul Gheorghe ”Mafiotul” Cozma, care a inventat, împreună cu membrii reţelei sale, o nouă metodă de jefuire a şoferilor. În benzinării sau la semafoare, ei înţepau cauciucurile victimelor lor, după care mai târziu, în trafic, tot ei le atrăgeau atenţia asupra problemei. Șoferii se opreau şi asudau lângă roţi, iar hoţii le sustrăgeau bunurile din autoturisme.

La sfârşitul lunii septembrie un hoţ a fost surprins de camerele de filmat în timp ce a furat o plapumă şi câteva perne deschizând portbagajul unei autoturism care se asigura într-o intersecţie. Maşina a plecat între timp, însă asta nu l-a împiedicat pe bărbat să pună mâna pe pradă.

Cookies