Ideea e că pe mine m-a fascinat întotdeauna cum își găsesc orașele lumii câte un quelque chose pentru care să fie cunoscute. Cei mai frumoși tei din Barcelona, cei mai frumoși trandafiri japonezi din Washington, mă rog, înțelegeți ideea. Dar pentru București nu se străduiește nimeni să facă asta și poate ar trebui să începem de undeva. Așa că o să sparg eu gheața astăzi, că tot sunt pregătite să înflorească, cu cele mai frumoase, instagramabile, de îndrăgostit magnolii din București.
Pentru început, ar trebui să știți că există pe undeva prin spate pe la Spitalul Victor Babeș și în Dristor câteva pe străduțele unde încă sunt case din zonă pline realmente de magnolii. Strada Magatti, de exemplu, are o magnolie uriașă.
Mai sunt destul de multe în Cotroceni, în special pe străzile de sus, de deasupra parcului de pe doctor Romniceanu. Magnolia a fost destul de populară în Cotroceni, la fel și liliacul, așa că primăvara chiar e o perioadă bună să vă faceți timp să vă plimbați prin zonă. O să descoperiți cu siguranță o grămadă de lucruri interesante, de la geamuri cu poveste, la curți romantice și arbori spectaculoși. Poate altă dată o să vă povestesc și despre teii cartierului. Și acum un clasament al magnoliilor, că de acolo am plecat de fapt.
Magnolia de pe Jean Louis Calderon, la Ambasada Ungariei, cea mai frumoasă poate din București, potrivit cercetătorilor independenți (adică Veronicăi Soare, căreia îî mulțumesc pe această cale pentru ajutorul în documentare, căci ea e o vașnică descoperitoare de magnolii).
Magnolia din Parcul Circului, despre care se spune că înflorește de două ori pe an, acum în martie și undeva în august, dar totul depinde, bineînțeles de vreme. Și de vremuri, pentru că sunt aproape convinsă că și lor, plantelor, le pasă destul de mult de ce se întâmplă în jur. Numai amintiți-vă ce spectaculoase au fost toate florile anul trecut, când orașul era gol, din cauza stării de urgență. Mă rog, maybe I am the future crazy cat lady care vorbește cu copacii, dar asta e, sper să îmi asum când o fi cazul.
Pe urmă, deși poate ar merita să fie prima, magnolia de pe Dragoș Vodă, care e în curtea unei grădinițe. Asta, credeți-mă, e cu adevărat OAU. Și are și o poveste, care spune că a fost plantată de un farmacist austriac, undeva înainte de cel de-al doilea război mondial, deci e o venerabilă doamnă ce se apropie de un secol, care face niște flori uriașe. Realmente uriașe, gen cam cât o salată. Știu, nu e o comparație prea poetică, dar atât s-a putut.
O magnolie albă senzațională e pe lângă ambasada Italiei, în spatele parcului. E probabil cea mai cunoscută magnolie din București, o găsiți pe Mahatma Gandhi colț cu Barbu Delavrancea, în zona Kiseleff. Cred că e și cea mai populară pe Instagram. E spectaculoasă, e adevărat, cum iese ea așa pe după gard. Acolo mai sunt câteva ceva mai mici, ascunse prin curți.
Magnolii albe sunt mai puține, dar au ceva al lor, special, o delicatețe și o eleganță ieșite din comun. Aceasta, de pe Barbu Delavrancea, e o magnolie de tip yulan și este și simbolul orașului Sanghai, mă rog, nu simbolul, floarea oficială, mai exact.
Nu știm să ne lăudăm cu lucruri, chiar dacă unele dintre ele chiar merită. Sunt festivaluri ale magnoliilor peste tot prin lume, din America până în Asia, care atrag anual zeci de mii de vizitatori.
Și, fun fact, am aflat acum pe când documentam povestioara asta, magnoliile, spun specialiștii, ar fi pe pământ dinaintea albinelor, deci dinainte să se facă polenizare; fosile de-ale lor datează de peste 20 de milioane de ani. Iar petalele pot fi mâncate. Google for more receipes!
Nota B365.ro: Maria e enciclopedică la capitolul București. Îi știe secretele, scurtăturile, bucuriile. Sunt mai jos câteva dovezi. Enjoy!