Cele mai frumoase cărţi din România, premiate, luni, la Bucureşti

de:
30 oct. 2013
0 afișări
Cele mai frumoase cărţi din România, premiate, luni, la Bucureşti

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, expoziţia cuprinde, pe lângă cele 39 de volume româneşti finaliste ale concursului naţional de design de carte, şi o selecţie de cărţi frumoase franceze realizate de editura Actes Sud.

Printre cărţile de excepţie expuse graţie sprijinului Institutului Francez din Bucureşti se numără şi volume ale artistei Sophie Calle.

„În domeniul editorial, în Franţa, există o tendinţă de a produce «cărţi – obiecte» şi nu doar cărţi monografice clasice despre opera cuiva. Această înclinaţie pentru original, pentru excepţional, interesul pentru calitatea foarte ridicată a reproducerilor este ceva nou şi se generalizează mai ales la editorii cărţilor frumoase. Astfel, rafinamentul grafic devine tot mai complex, se manifestă dorinţa de a produce un obiect frumos. Această idee s-a dezvoltat în ultimii ani în domeniul cărţii frumoase, dar şi în cel al literaturii pentru copii. Prima noastră carte care aparţine acestui nou val este cu siguranţă «Prenez soin de vous/ Aveţi grijă de voi», de Sophie Calle, carte expusă acum şi la Bucureşti”, spune Géraldine Lay, şef de producţie la editura franceză Actes Sud şi artist fotograf, membru al juriului „Cele mai frumoase cărţi 2013”.

Ceilalţi membri ai juriului au fost Matei Câlţia, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu şi Radu Arghir.

„În continuare, cărţile de arhitectură (şi uneori de artă) par să rezolve cel mai bine ecuaţia format, hârtie, font, layout, tipar. Din păcate, cărţile de copii nu reuşesc încă să pună în valoare ilustraţiile (de multe ori foarte inspirate) tratând superficial celelalte variabile. Cărţile de literatură se îndreaptă de multe ori spre zona lucrului bine făcut, de care este mare nevoie în România”, spune Alexe Popescu.

Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi” este organizată de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi va fi deschisă publicului în perioada 4 – 8 noiembrie.

Cookies