Cele mai frecvente 9 greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să se protejeze de COVID-19

15 feb. 2021
251 Afișari
Cele mai frecvente 9 greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să se protejeze de COVID-19

Numărul de noi cazuri zilnice de COVID-19 înregistrate depășește acum 4.500 în cel puțin cinci state americane. În plus, față de creșterea recentă din SUA, creșterile sunt observate și în întreaga lume, cu creșteri dramatice înregistrate în Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Elveția și India în ultimele zile.

„Suntem foarte afectați – nu este o situație bună”, a declarat recent pentru Washington Post principalul expert american în boli, dr. Anthony Fauci, potrivit Business Insider.

Iată cele mai frecvente 9 greșeli pe care oamenii le fac atunci când încearcă să se protejeze de COVID-19. Experții în sănătate ne sfătuiesc să ne gândim la propriile noastre rutine pe măsură ce cresc cazurile de coronavirus.

Greșeala 1. Mici întâlniri cu oameni pe care îi cunoști

Coronavirusul se răspândește rapid în locurile în care oamenii respiră, mănâncă, râd, cântă și vorbesc împreună pentru perioade lungi de timp. Din ce în ce mai mult, pe măsură ce temperaturile scad în emisfera nordică, acest lucru se întâmplă în casele oamenilor.

„Dacă te uiți în jurul valorii din țară acum, multe dintre infecții sunt în mici adunări de familie și prieteni, cum ar fi petreceri și mici adunări sociale”, a spus dr. Fauci într-un interviu recent. „Aceste reuniuni nevinovate de familie și prieteni: șase, opt, zece persoane se reunesc în casa cuiva, ai o persoană asimptomatică și infectată, iar dintr-o dată patru sau cinci persoane din acea adunare sunt infectate”.

„Chiar și o mică adunare poate fi un loc în care virusul se poate răspândi și este mult mai probabil ca oamenii să nu fie la fel de atenți în aceste situații, deoarece se află într-un grup mic”, a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase și cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „Așadar, este posibil să nu se spele pe mâini la fel de mult. Este posibil să nu poarte măștile. Este posibil să nu se gândească cu adevărat la distanțarea socială ca fiind la fel de importantă atunci când sunt în preajma oamenilor cu care sunt prieteni sau membrii familiei lor”.

Greșeala 2. Nu se respectă carantina de 2 săptămâni

Dacă Mike Ryan, directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății în caz de urgență medicală, ar avea o „dorință de aur” pandemică care ar putea fi acordată chiar acum ar fi aceasta: „Asigurarea faptului că fiecare contact al unui caz confirmat este în carantină pentru perioadă de timp, astfel încât să rupă lanțurile de transmisie.”

„Nu cred că acest lucru a avut loc în mod sistematic oriunde, în special în țările care se confruntă cu creșteri mari acum, a spus Ryan în timpul unei conferințe de presă a OMS din octombrie.

SUA, în general, nu stă bine la acest capitol.

Conducerea țării nu a dat cel mai bun exemplu. Președintele Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence au ambele reguli de carantină în ultimele luni, când au fost expuși virusului, putându-i pune pe alții în pericol.

În alte părți ale lumii, carantina a fost luată mai în serios, ajutând la eliminarea focarelor înainte ca acestea să scape de sub control.

Greșeala 3. Presupunerea că statul acasă te ferește de virus

Un studiu recent al CDC a demonstrat că 53% dintre persoanele care trăiau cu cineva care a fost testat pozitiv pentru coronavirus și care apoi se testau zilnic pentru COVID-19, se infectau într-o săptămână.

Este logic că oamenii se infectează cu ușurință de la cei cu care trăiesc în aceeași casă, deoarece coronavirusul se răspândește ușor între persoanele aflate în interior, în spații slab ventilate.

Greșeala 4. Să te testezi imediat ce ai fost expus

Dacă vrei să te testezi imediat după ce ai fost în contact cu o persoană infectată, vei fi cu siguranță negativ.

Asta pentru că este nevoie de ceva timp pentru ca organismul tău să dezvolte o infecție. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă de obicei să aștepți în jur de cinci până la șapte zile după expunere pentru a efectua un test.

Greșeala 5. Nu toate lucrurile permise sunt sigure

Doar pentru că ceva este permis în timpul pandemiei, nu înseamnă neapărat că are un risc scăzut.

„Într-adevăr, revine indivizilor să ia decizii sigure pentru a preveni transmiterea”, a declarat pentru Insider dr. Ben Weston, director medical al Centrului de Operații Unificate de Urgență COVID-19 din Milwaukee, Wisconsin.

Un exemplu îngrijorător: un nou studiu al economiștilor din Stanford sugerează că mitingurile președintelui Trump din timpul pandemiei „au dus probabil la peste 700 de decese”.

Greșeala 6. Măsurile nu sunt gândite în termeni de „straturi de protecție”

Weston spune că o „confuzie” comună pe care o mai au oamenii este că nu gândesc în termeni de „straturi de protecție”.

„Un strat poartă o mască”, a spus Weston. „Un alt strat este distanțarea fizică. Un alt strat este statul în aer liber, ideal în aer liber. Un alt strat este cât de mult vă aflați într-o situație de context relativ apropiată.”

Weston spune că, în loc să considerăm aceste măsuri ca măsuri de precauție individuale, ar trebui să ne amintim că acestea au un „efect multiplicativ”.

„Oamenii se gândesc, bine, dacă mă duc la magazin alimentar și port o mască, sunt bine, așa că pot sta aproape de cineva din linia magazinelor alimentare”, a spus Weston, subliniind că oamenii ar trebui să se distanțeze în continuare și să poarte măști când sunt afară în locuri precum piețele – chiar dacă recent au fost testați negativ. „Cred că ceea ce se pierde este că fiecare dintre aceste straturi de protecție este esențial, dar nu funcționează prea bine decât dacă le puneți pe toate.”

Greșeala 7. Ignorând că „va fi altfel” pentru o vreme

Țările nu trebuie să intre în colaps pentru a câștiga împotriva coronavirusului. Dar focarele de infecție trebuie luate în serios.

În Coreea de Sud, expertul în boli infecțioase și profesorul Yae Jean Kim acordă „participarea, cooperarea și respectarea publicului” în combaterea cu succes a infecțiilor cu COVID-19. (Aceasta se adaugă la sistemul robust de testare și urmărire al țării.)

„Am încurajat purtarea măștilor din faza incipientă a pandemiei și am evitat adunarea în masă mai târziu”, a declarat Kim reporterilor, în cadrul unei conferințe de presă a OMS, luni. „Cu toate acestea, nu am blocat țara și nici nu am închis granița, ci am efectuat doar grade variabile de distanțare socială, în funcție de situația epidemiologică. cu diversele eforturi colective.”

O parte din motivul pentru care coreenii au luat virusul atât de în serios, a spus Kim, este că își amintesc de focarul MERS din 2015, care a ucis 38 de persoane.

„De asemenea, mentalitățile lor au fost schimbate de atunci și [știu] că cooperarea publică și conformitatea sunt importante pentru siguranța tuturor.”

Greșeala 8. Presupunerea că prietenii și familia ta sunt la fel de atenți ca tine

Știi cu adevărat cât de atenți sunt prietenii și familia, dacă nu prezintă simptome? Poate nu.

Un studiu psihologic recent sugerează că este destul de obișnuit ca oamenii să fie necinstiți cu privire la măsurile de precauție pandemice și chiar să încerce să le ascundă atunci când sunt bolnavi.

Pentru studiu, cercetătorii au întrebat peste 400 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, cât de sinceri au fost în timpul acestei pandemii și au descoperit că minciuna despre precauții și simptome este destul de frecventă.

Una din patru persoane din studiul lor a spus că nu au fost pe deplin sinceri cu ceilalți cu privire la cât de mult s-au distanțat social, în timp ce mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate care au avut virusul au spus că și-au ascuns simptomele față de alte persoane.

„Este important să nu învinovățim neapărat persoanele care ascund aceste informații, ci să înțelegem barierele care există pentru a le împiedica să spună adevărul”, a declarat co-autorul studiului Alison O’Connor într-un comunicat, când studiul său a apărut în august. „Uneori, din punct de vedere psihologic, ne putem simți mai în siguranță să ascundem sau să mințim despre ceva care să ne protejeze”.

Greșeala 9. Ignorarea virusului în zona în care locuiești

Dacă există o mulțime de cazuri care sunt diagnosticate în zona ta, riscul de infecție va fi mare. Atunci când este cazul, ar trebui să iei măsuri de precauție suplimentare, evitând adunările și exercitând o distanță chiar mai precaută.

Desigur, acest lucru este mai ușor în unele locuri decât în ​​altele. În Coreea de Sud, de exemplu, există un comunicat de presă zilnic cu informații despre virus actualizate, care sunt ușor de citit online de către oricine. Are chiar și note detaliate despre locul în care apar grupuri de cazuri COVID-19. (Luni, două cazuri noi au fost urmărite la lecții de muzică din Seul, iar alte 21 au fost legate de adunări de familie.)

În SUA, unde cazurile sunt în creștere, este mai greu de găsit acest tip de informație detaliată privind depistarea bolilor. O prudență suplimentară este înțeleaptă.

„Wisconsin, când vedem că procentul de pozitivitate este atât de mare, știm că, chiar și la un eveniment mic, există o probabilitate rezonabilă de a fi acea persoană pre-simptomatică care habar nu are că are COVID-19, dar o răspândește”, a spus Weston. – Adică, există doar o mulțime de COVID.

Cookies