Cele mai cool locuri din București. Despre o librărie de care te îndrăgostești

10 dec. 2020
432 Afișari
Cele mai cool locuri din București. Despre o librărie de care te îndrăgostești
Petrică Mogoș și Laura Naum la Dispozitiv Books. Fotografie de Nikita Dembinski

Nici nu mai știu când mi-a spus Dana, prietena mea, de locul acela. Țin minte doar că avea la ea o revistă mișto și îmi spunea că a luat-o dintr-un loc foarte cool din centrul orașului. Timpul a trecut, iar eu n-am mai ajuns la librărie, însă duminică, pe 6 decembrie, am făcut o plimbare de la Gara de Nord până în Parcul Cișmigiu și mi-am adus aminte că magazinul cu reviste ar trebui să fie în zonă.

Cu câteva zile înainte citisem în grabă câteva pagini dintr-o nouă carte luată de Dana și voiam neapărat să o iau. Scriu cu degetele înghețate pe Google Maps ”dispozitiv books” și văd că eram la 100 de metri de loc, dar mai aveam de așteptat o oră, căci deschid abia la 12:00. Fac o tură de Cișmigiu și la 11:55 mă postez în fața ușii, timp în care, în spatele meu parchează o mașină din care ies un tip și o tipă. Tipul se duce undeva prin spatele clădirii să deschidă, iar tipa intră odată cu mine pe la ușa principală. Le spun emfatic că aștept de un an să ajung la ei și că nu m-am lăsat, deși a trebuit să îngheț prin parc o oră. Tipul, pe care aveam să aflu că-l cheamă Petrică îmi spune: ”Păi, bine ai venit la noi după un an și o oră!”

Dispozitiv Books, Popa Tatu 20
Dispozitiv Books, Popa Tatu 20

”Mama citea reviste ca să-și exerseze franceza”

După ce m-am învârtit prin cămăruța de câțiva metri pătrați pe pereții căreia erau tot felul de reviste și cărți despre artă, poezie, arhitectură, educație și branding și mi-am găsit cartea pe care o căutam, m-am gândit că nu se cade să plec fără să fac ceva ca să afle mai mulți oameni despre locul ăsta minunat, așa că i-am luat un interviu Laurei.

Laura Naum s-a născut în București, a copilărit în cartierul Titan, a studiat aici, a absolvit Academia de Studii Economice, după care, o perioadă a plecat în Olanda unde a făcut masterul de Cultural Economics. La master s-a dus împreună cu Petrică Mogoș, partenerul ei pe care l-a cunoscut acum opt ani prin niște prieteni comuni. Și el, tot la master. Au locuit în Rotterdam, dar se duceau foarte des în Amsterdam, iar locul lor preferat era Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum, un magazin specializat cu foarte multe reviste. Pasiunea pentru print  au împărtășit-o dintotdeauna. Laura își aduce aminte că încă de mică era mare fan reviste, asta datorită mamei ei care citea reviste de fashion precum Elle și Vogue pentru a-și exersa franceza.

”Aici mă simt acasă”

Din vacanțele lor, Laura și Petrică se întorceau de fiecare dată cu jumătate din bagaje burdușite cu cărți și reviste, așa că le-a venit idea să le aducă în România prin alte mijloace. Deși aveau în plan să rămână în Olanda, au trebuit să se întoarcă în România pentru că Petrică avea de terminat o cercetare la Arhivele Naționale, iar Laura nu-și găsea job în domeniul cultural de acolo pentru că nu avusese timp să învețe olandeza în răstimpul de un an petrecut la master. ”Mie mi se pare că se întâmplă destul de multe lucruri în București pe zona culturală, sunt expoziții, se fac proiecte. Știu că sunt mulți care spun că urăsc orașul ăsta. La  mine nu e cazul, aici mă simt acasă.” Își dorește, totuși, că oamenii de aici să se susțină mai mult unii pe alții și să nu mai fie atât de individualiști, dar nu garantează că în alte locuri ar fi altfel.

Dispozitiv Books în interior
Dispozitiv Books în interior

– Ce ați făcut când v-ați întors?

– Când ne-am întors în România am făcut revista KAJET, ca răspuns al nostru pentru oamenii care erau curioși să afle mai multe despre Europa de Est. Ar fi trebuit să începem magazinul și după aia să publicăm o revistă, dar noi am făcut invers.

– Când ați deschis magazinul?

– În mai 2019. Am început cu un raft, după o lună încă un raft, ce vezi tu acum am modificat acum o săptămână. Am vrut să dărâmăm peretele, dar nu se poate dărâma.  Între timp, Kajet a ajuns la al patrulea număr. Primul abordează tema comunităților, al doilea utopia, al treilea e despre struggle (n.r. luptă, chin – trad. aprox.) și ultimul număr, deși credeam că nu va mai a apărea din cauza pandemiei, am reușit să-l facem și să vorbim despre spațiile periferice. Numărul cinci va fi despre viitor.

– Credeți că s-a format o comunitate în jurul locului?

– Sunt oameni care vin constant și își iau produse de la noi, deci credem că s-a format o comunitate. Clienții noștri sunt foarte diverși și, deși nu cred că am stat de vorbă cu foarte mulți dintre ei, la toți se regăsește pasiunea pentru print, să zicem că în principiu cei trecuți de 30 de ani pentru că cei mai tineri au migrat foarte mult în online.

Cum ați trecut de pandemie?

– Ne bazăm foarte mult pe online. În pandemie nu a fost nici extraordinar, dar nu a fost nici rău. Nu prea am stat degeaba în primele luni ale pandemiei, oamenii care cumpărau din magazin s-au mutat în online, iar numărul de comenzi ne-a permis să continuăm să aducem reviste. Am fost pe linia de plutire. Eram pe o pantă ascendentă, apoi au luat-o în jos, dar apoi a fost ok.

– Ce planuri aveți pentru dispozitiv books?

– Ne dorim foarte mult să mergem în direcția de publisher (editură). Până acum am scos cartea lui Vlad Nancă, am scos Camera arhivă, am mai scos Imagined Exchanges, scoatem Kajet. Ne dorim foarte mult să ne dezvoltăm ca publisher. Avem multe idei și în zona asta de producție, dar o luăm așa, cu baby steps. Selecția de cărți pe care le aducem sunt destul de de nișă. Autorii români pe care îi publicăm sunt cei pe care ne place nouă să-i citim, inclusiv cărțile pe care le aducem de la edituri mari internaționale sunt unele pe care le considerăm de nișă și pe care nu le găsești în librăriile mari.

 

Am plecat tare bucuros de la dispozitiv books cu gândul că încă mai am locuri de descoperit în București pline de surprize. În rucsac aveam și No School Manifesto, cartea care, împreună cu Dana, m-a adus în acest loc. Nu ezitați să-l vizitați, îi găsiți pe Laura și Petrică pe Popa Tatu 20, la câțiva metri de Cișmigiu, iar dacă nu vă arde de plimbări, au un site foarte prietenos: https://dispozitivbooks.com

Cookies