Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume

14 nov. 2023
5739 Afișari
Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume
Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume | Foto: Maria Coman

Bucureștiul e un oraș minunat, iar eu îl iubesc și apreciez real. E orașul meu, îl simt acasă și în zilele lui mai bune, și în zilele lui mai rele, îmi pare rău când văd cu câtă indiferență și nepăsare și adesea rea voință e tratat de mulți dintre cei care stau aici de decenii și inclusiv de cei care vremelnic îl administrează. Ca și cum au nimerit acolo din întâmplare, cineva îi obligă să fie primari și nu așteaptă decât să se termine mai repede. Nu generalizez, nici nu nominalizez, că exemple sunt multe.

Există câteva chestii însă, tipic bucureștene, pe care eu nu le-am mai văzut în altă parte.

Deci, care sunt cele 6 minuni din București cum nicăieri nu găsești

 

1. Stălpișorii galbeni

Despre stâlpișori v-am mai povestit. Și care înțeleg că vor fi înlocuiți cu balizuțe (sau balizișoare sau care e diminutivul, că nici balize nu poți să le zici)

Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume
Foto: B365
Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume
Foto: B365.ro
Cele 6 minuni din București cum nu mai găsești nicăieri în lume
Foto: B365.ro

2. Anunțurile de tipul „Atenție, cade tencuiala!”

Tot pe lista mea de minuni din București. Sunt câțiva ani buni de când tot văd prin oraș diverse anunțuri cu „Atenție, cade fațada/tencuiala!” sau similar. Unele dintre afișele astea au și ele ani buni, adică nu a făcut nimeni nimic între timp, ci doar a considerat că gata, dacă a pus afișul, s- a dus și responsabilitatea către nefericiții care nu au luat în considerare avertismentul. Acum am descoperit și lucrări mai complexe. Niște fierătănii (și nu exagerez) întinse pe toată strada, plecate din clădire, care acoperă tot trotuarul. Și m-am tot întrebat de ce, dacă s- a investit atâta energie în construcțiile alea bizare și complet inestetice.

3. Scaunele care țin loc de păzitor de loc de parcare

Sunt scaune adesea rupte, distruse, e un model preferat, poate v-ați prins și voi, unele d-alea de birou pe care nu le mai folosește nimeni. Uneori, ele sunt înlocuite de bidoane de apă, tot niște balize și ele, în fapt. Dar oricum nimănui nu îi pasă, căci până acum nimeni și nimic nu a reușit să învingă dorința parcatorului din București de a parca fix unde dorește el. Sigur că ar fi mult mai ieftin să fie instalate sisteme cu camere și amenzi trimise acasă, dar așa ne întoarcem la introducere, la acei oameni vremelnici care caută soluții vremelnice.

4. Termopanul cu ramă albă

Pesemne simbol al progresului, folosit fără discernământ inclusiv la clădiri istorice, unde nu se potrivește cu nimic și unde arată îngrozitor.

5. Biletele cu numere de telefon în parbriz

În cazul aceste minuni din București există și în variante îmbunătățite, s-au făcut chiar și niște obiecte de se vând pe la semafor, ca niște zaruri așa cu cifre, ceva absolut specific și odios. practic s-a formalizat hârtiuța din geam.

6. Paza unui pasaj cu un echipaj de poliție cu girofar aprins

Asta e minune minunată din București, că echipajul de poliție, îl știți, e la intrările în Pasajul Unirii 24 de ore din 24, pentru că nu s-a găsit nici aici altă variantă mai eficientă care să împiedice autovehicule mai înalte decât permite reparația recentă să treacă de toate avertizmentele și limitatoarele și să se înigă în tunel.

Ce e spectaculos aici, la Unirii, este că polițiștii sau ce sunt ei de acolo, nu fac N I M I C altceva. Ce dacă sunt mașini pe avarii care blochează banda la 20 de metri de ei. Ce dacă îi e unui om rău și are nevoie de ajutor. Nu contează. Ei sunt în altă misiune și nu au timp să se ocupe de altceva, căci sunt focusați pe paza pasajului.

Cookies