ESENTIAL

ATENTAT BERLIN. Cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi, după ce un camion a intrat în mulţime

UPDATE 07.55: Poliţia din Berlin anunţă că atacul din piaţa de Crăciun a fost comis în mod intenţionat.

Atacul, în care un camion a intrat în mulţime într-o piaţă de Crăciun din capitala germană, a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter.

Forţele de ordine adaugă că este vorba despre un presupus atac terorist.

Anterior, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere declara anterior că nu este pregătit să spună că incidentul este un „atac”, însă a adăugat că există numeroase motive care arată că ar fi vorba despre un gest intenţionat.

Nu vreau să folosesc cuvântul «atac» încă, pentru moment, deşi multe indică acest lucru„, a declarat el pentru postul ARD.

Există un efect psihologic în întreaga ţară al alegerii cuvintelor aici, iar noi vrem să fim foarte, foarte prudenţi şi să operăm aproape de rezultatele reale ale anchetei, nu cu speculaţii„, a subliniat ministrul german.

Cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi la Berlin, anunţă poliţia. Un bilanţ anterior anunţa nouă morţi şi aproximativ 50 de răniţi.

Această dramă aminteşte circumstanţele atentatului cu camion de pe 14 iulie de la Nisa, în Franţa, din seara Zilei Naţionale.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a anunţat în noaptea de luni spre marţi că „multe motive” sugerează că este vorba despre un atentat. Ancheta a fost încredinţată parchetului federal, competent în cazuri de terorism.

De asemenea, ministrul a spus că are „multe motive” să creadă că suspectul reţinut la puţin timp după fapte este şoferul camionului înmatriculat în Polonia, autorul cursei mortale într-una dintre cele mai frecventate pieţe de Crăciun din capitala germană, către ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate citate de DPA, bărbatul ar putea să fie pakistanez sau afgan.

El ar fi ajuns în Germania ca solicitant de azil în februarie 2016. Poliţia a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Teama faţă de atentate de amploare a alimentat dezbaterea politică în Germania de peste un an. Populiştii de dreapta apreciază astfel că Angela Merkel, cancelarul german, şi-a pus în pericol ţara deschizând-o în 2015 celor aproape 900.000 de solicitanţi de azil originari în principal din lumea musulmană.

Este vorba despre un bilanţ provizoriu al dramei de luni, soldate cu „12 morţi” şi 48 de persoane spitalizate, unele în stare gravă. Nicio informaţie nu a fost furnizată despre identitatea victimelor, cu excepţia informaţiei că una dintre ele se afla în cabina camionului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button