Cel puțin 12 fenomene meteo extreme în România, în 2021. Consilierul de stat pentru Climă Alexandra Bocșe preconizează intensificarea lor

12 ian. 2022
533 Afișari
Cel puțin 12 fenomene meteo extreme în România, în 2021. Consilierul de stat pentru Climă Alexandra Bocșe preconizează intensificarea lor
Cel puțin 12 fenomene meteo extreme în România, în 2021. Consilierul de stat pentru Climă Alexandra Bocșe preconizează intensificarea lor

Fenomenele extreme ale anului 2021 alcătuiesc un tablou complet al vremii în schimbare din România, clima din țara noastră fiind la rândul ei afectată de încălzirea globală. În opinia specialiștilor, fenomenele extreme se va accentua în 2022.

Cea mai scăzută temperatură a anului 2021 a fost de -22,9 grade Celsius, cea mai mare a fost de +41,1, zăpada a măsurat 1,5 metri, iar cantitățile record de precipitații au dus la inundații puternice, se arată în bilanțul fenomenelor extrene de anul trecut. Mai mult, în 2021 a avut loc o furtună supercelulară foarte bine dezvoltată care a generat căderi de grindină de foarte mari dimensiuni, cu diametrul de până la 8 cm.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat bilanțul celor mai importante fenomene meteorologice înregistrate pe teritoriul României în anul precedent și a descoperit cel puțin 12 fenomene meteo extreme în România în 2021.

Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru Climă și Sustenabilitate la Administrația Prezidențială, a declarat, la Digi24.ro, că datele pe care le are la dispoziție președintele Klaus Iohannis arată că fenomenele meteo extreme se vor intensifica în perioada următoare din cauza schimbărilor climatice. De asemenea, aceasta a explicat de ce este importantă educația pentru climă în rândul copiilor, dar și rolul pe care îl are România în lupta cu schimbările climatice.

Bilanțul fenomenelor meteorologice din România în 2021

ANM a realizat cu sprijinul Severe Weather Alert – România, pentru al treilea an consecutiv, un bilanț al celor mai importante fenomene meteorologice înregistrate pe teritoriul României în anul precedent.

Potrivit ANM, anul 2021 a fost un an care s-a individualizat prin fenomene spectaculoase, dar și distructive, pe alocuri.

Cele 12 fenomenele meteo importante ale anului 2021:
1️⃣ 17 ianuarie 2021 – cea mai scăzută temperatură a anului: -22,9 de grade Celsius, la Miercurea Ciuc.
2️⃣ 13 februarie 2021 – viscol puternic în nordul Moldovei, rafale de 80-90 km/h, troiene de peste 150 cm (foto: Mileanca, județul Botoșani – sursa: Sorin Zet).
3️⃣ 18 mai 2021 – viitură istorică pe Crișul Negru (cotă de 466 cm), în urma ploilor abundente din zona Munților Apuseni: 181.6 l/mp în 24 de ore la Stâna de Vale (foto: Beiuș, județul Bihor – sursa: Alex Todoca).
4️⃣ 15 iunie 2021 – structură impresionantă de tip „Shelf-cloud”, asociată unui sistem convectiv liniar ce a traversat Sudul Moldovei și Estul Munteniei (foto: Buzău – sursa: Iulian Tăbăcaru).
5️⃣ 24-25 iunie 2021 – cel mai timpuriu COD ROȘU de caniculă pentru 7 județe din Vestul și Nord-Vestul țării.
🔺 Temperatura maximă înregistrată a fost de +39.0 de grade Celsius, la Timișoara (sursa hărții: ANM).
6️⃣ 15 iulie 2021 – grindină de dimensiuni foarte mari (6-8 cm), asociată unei structuri convective de tip supercelular (foto: Băița, județul Hunedoara – sursa: Voichița Zeller).
7️⃣ 15 iulie 2021 – cantitate-record de precipitații: 223 l/mp în 6 ore și viitură istorică în zona de munte a județului Alba.
🔺 16 persoane au fost evacuate, 3 case distruse și 15 grav avariate, 2 drumuri județene rupte de viitură (foto: Ocoliș – sursa: Alba24 / Ziarul Unirea).
8️⃣ 16-17 iulie 2021 – zona de munte a județului Alba a fost afectată, pentru a doua și a treia zi la rând, de inundații istorice, în urma cantităților deosebit de însemnate de precipitații.
🔺 Zeci de case distruse, mașini luate de viituri și peste 1000 de oameni izolați (foto: Dăroaia, județul Alba – sursa: Tică Darie).
9️⃣ 1 august 2021 – o furtună supercelulară foarte bine dezvoltată a generat căderi de grindină de foarte mari dimensiuni, cu diametrul de până la 8 cm (foto: Săbișa, județul Maramureș – sursa: Claudia Filipaș).
1️⃣0️⃣ 1 august 2021 – temperatura maximă anuală: +41,1 de grade Celsius, la Calafat.
1️⃣1️⃣ 5 august 2021 – structură de tip „Shelf-cloud”, aferentă unui sistem convectiv mezoscalar liniar – rafale peste 90-100 km/h (foto: Novaci, județul Gorj – sursa: Szupercella)
1️⃣2️⃣ Decembrie 2021 – cantitate record de precipitații la nivel național: 349.5 l/mp la Stâna de Vale.

Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru Climă la Administrația Prezidențială: Fenomenele meteo extreme se vor intensifica

Alexandra Bocșe, consilier de stat pentru Climă și Sustenabilitate la Administrația Prezidențială, a declarat, în contextul în care a fost lansat un nou grup de lucru care va analiza schimbările climatice, că fenomenele meteo extreme se vor intensifica în perioada următoare.

„Datele pe care le are la dispoziție președintele Klaus Iohannis arată că fenomenele meteo extreme se vor intensifica în perioada următoare din cauza schimbărilor climatice.

Sunt două tipuri de date, schimbările climatice sunt un fenomen global. Efectele sunt globale și soluțiile trebuie să fie globale. Ne uităm la rapoartele panelului interguvernamental și apoi la datele ANM. Fenomenele meteo extreme se vor intensifica în perioada următoare.

Am văzut efectele din ultimii ani. ANM: În 2019 am avut 79 avertizări cod roșu, în 2020 – 153 și în 2021 – 217. Deci vedeți o accelerare.”, a afirmat consilierul de stat Alexandra Bocșe.

Potrivit acesteia, din cauza fenomenelor meteo extreme va fi afectată producția agricole și vor fi costuri economice substanțiale, iar fenomenele ne vor afecta infrastructura.

„Pentru România ar trebui să fie o prioritate lupta cu schimbările climatice. (…) Administrația Prezidențială încurajează construcția școlilor sustenabile în România. Trebuie să ne gândim cum formăm copiii pentru viitor. Cred că avem obligația ca instituții publice să anticipăm anumite nevoi și să îi pregătim pe copii, să îi familiarizăm cu modul în care e posibil să arate viitorul, inculsiv prin prisma specializărilor pe care le vor alege.

Dacă un copil va vedea la televizor discuții despre schimbările climatice, va fi mult mai deschis.”, a mai spus consilierul de stat.

Rolul Parcului Natural Văcărești, preluat de Primăria Bucureștiului

Consilierul de stat pentru Climă a mai afirmat că președintele Iohannis a avut întâlniri cu primarul Nicușor Dan și a precizat că Administrația prezidențială susține investițiile în Parcul Natural Văcărești, „o oportunitate foarte mare” pentru activitățile pe care le propune președintele.

„Am avut un dialog cu autoritățile, domnul președinte a avut întâlniri și cu domnul Nicușor Dan, sau dialog cu consilierii de resort pe diferite teme, de mediu, de transport. Continuăm dialogul pe Parcul Natural Văcărești. Președintele a fost în parc, au un calendar cu ce vor să facă, noi susținem acel calendar și ne-am dori chiar în acest an să vedem investiții făcute acolo. Este o oportunitate foarte mare acel parc natural pe care îl avem acolo pentru activități de recreere dar și pentru activități educaționale. Este un loc foarte bun pentru activități în aer liber pentru elevii din București.”, a conchis Alexandra Bocșe.

Parcul Natural Văcărești a fost preluat de curând de administrația Bucureștiului care va începe în 2022 lucrările pentru amenajarea minimală a spațiului natural pentru a deveni accesibil publicului.

Raportul Adminsitrației prezidențiale care este lansat acum în dezbatere publică, se va finaliza pe 11 februarie.

*Imaginile FOTO au fost puse la dispoziție de ANM pentru a ilustra fenomenele meteo extreme ale anului 2021 în România

Cookies