Cel mai stupid obicei, devenit tradiție: petardele

02 ian. 2024
3778 afișări
Cel mai stupid obicei, devenit tradiție: petardele
Cel mai stupid obicei, devenit tradiție: petardele. Foto: Maria Coman.

Puține lucruri mă revoltă mai tare și mi se par mai de neînțeles în perioada aceasta a vieții mele, în afara iresponsabilității pe care o avem față de animale în general și față de animalele de companie în particular.

Cazul particular 1 este cel al petardelor. Anul acesta, după câteva revelioane pandemice sau pe la prieteni prin zonă unde poți merge cu câinii, a fost primul revelion când am plecat de acasă de când îl avem pe Ozzie, câinele luat din programul Big Hearts Society. Ozzie este un câine despre trecutul căruia nu știm multe, știm că probabil a fost foarte bătut și se sperie la orice tunet. Nu exagerez, la orice tunet, uneori chiar și la ploaie. De Revelion, soluția este să stea în casă (nu stă de obicei, pentru că l-am luat mare și nu a reușit să învețe să nu roadă orice, să nu golească gunoaiele, să nu facă în față, să nu diverse, deci singur nu e ok să fie lăsat în casă, că se pune pe el însuși în pericol. Deci noi plecăm, el e fricos, dar nu poate rămâne singur în casă. De efectiv o lună de zile am început să căutăm soluții. Să-l lăsăm în garaj – nu merge, sunt prea multe chestii acolo care pot să cadă peste el. Să-l ducem la un hotel de câini, nu merge, Ozzie și așa e anxios. Să găsim pe cineva să stea cu el. Să nu mai mergem de Revelion. Până la urmă, medicul veterinar ne-a dat o rețetă de ceva calmante, pe care i le-am dat de pa 27 decembrie ca să apuce să își facă efectul. A fost bine, până la urmă, dar ieri, pe 1 ianuarie 2024, pentru că nu i-am mai dat calmante, l-au bulversat complet rămășițele de petarde care au bubuit toată ziua.

Dar vă dați seama, ce problemă născută doar din iresponsabilitatea unora cărora le place să pocnească? Adică le place să facă gălăgie, zgomot? Degeaba? Nu satisfacții, nu nimic, doar zgomot, miros de ars și cam atât? Și fac asta cu frenezie, ore și ore și ore în șir? Și nu îi sancționează nimeni? E nevoie de campanii întregi sprijinite inclusiv de Ministerul de Interne, ca să ce? Să nu mai dea cu pocnitori? Sunt copii accidentați, adulți accidentați, doar de confiscat s-au confiscat petarde de peste 1 milion de euro și sunt convinsă că, în condițiile astea, de pocnit s-au pocnit de zeci de milioane de euro. Tot Bucureștiul a fost pe roșu de la poluare, din cauza acestor mizerii.

Și cazul particular 2 este al celor care își iau câine și pe urmă îl aruncă pe stradă. Am văzut în ultimele săptămâni nenumărați câini de rasă, nu mai zic de maidanezi, luați și aruncați pe urmă. Ba că nu s-au înțeles cu copilul, cea mai stupidă explicație este că a fost un cadou pentru copil, dar că acesta nu și-a respectat înțelegerea și nu a făcut curat după câine sau ceva de genul acesta. Să îți iei animal de casă este o responsabilitate și e foarte, foarte foarte rău și urât să ne batem joc de el și nu înțeleg ce o fi în mintea oamenilor care fac asta.

Pe final, vă las și un set de sfaturi post pocnitori, ca să zic așa, elaborat de cei de la Protecția Animalelor CJ ILfov, care fac o treabă extraordinară.

Ai găsit un câine?

Dacă este prietenos, luați-l, mergeți cu el la veterinar și scanați-l de microcip. Scanarea e complet gratuită la orice cabinet.

Dacă nu are microcip, ideal ar fi să-l adăpostiți undeva temporar și între timp să-l postați pe Facebook, pe Instagram, în grupuri, peste tot pe unde se poate.

Evitați să apelați la adăposturile publice. Sunt pline și foarte puține sunt și în regulă.

Apelați la adăposturile private ale ONG-urile numai în situații extreme. Și ele sunt pline și o duc greu în această perioadă.

Dacă găsiți un câine agresiv sau foarte speriat, nu încercați să vă apropiați de el. Mai ales dacă nu aveți experiență cu câinii. Teoretic, ar trebui să existe un serviciu să vină să ajute. Practic, există serviciile primăriilor, care se ocupă de câinii fără stăpân.

Ți-ai pierdut câinele?

Dacă ai câinele microcipat și înregistrat în RECS (așa cum ar trebui), declară-l pierdut. La medicul veterinar se face treaba asta.

Pune anunțuri pe rețelele de socializare și în zona în care locuiești.

Caută-l atât în apropierea casei, dar și în zone mai îndepărtate. Când sunt extrem de speriați, câinii fug kilometri întregi.

Mergi la toate adăposturile din zonă și caută-l acolo.

Cookies