Formularea „Rețete de Crăciun” reprezintă un concept complex. Despre ce vorbim? Despre feluri de mâncare tradiționale? Despre bucătărie fusion? Despre experimente de genul „anul ăsta chiar vreau Altceva” (desigur, poate fi neclar ce cuprinde, de fapt, cuvântul «Altceva»)?
Sigur, s-au inventat legumele gata tăiate, prefierte și congelate pentru salata de boeuf, care te scapă de minimum 50% din efortul pregătirii, dar…
Apoi, e destul de probabil că mama, soacra, bunica sau prietena care de un an este în cooking mode ( level infinit) te tot întreabă “Sigur, sigur nu vrei să-ți fac eu sarmale, ador să le fac, voi face anul ăsta aproximativ 500, nu te mai chinui tu”, dar…
Desigur, sunt câteva locuri excelente în București de unde poți să comanzi niște cozonaci minunați, dar…
Dar, cu toate astea de mai sus, este foarte posibil (și probabil) să vrei tu să gătești de Crăciun.
Este o situație în care poate apărea următoarea dificultate, dacă n-ai Rețetele Tale, acelea de la care nu te abați când faci sarmale, salată de boeuf ori cozonaci, deci ești în căutare de soluții, ele pot fi obiectiv sunt prea multe și prea împrăștiate în toate colțurile internetului, carnețelelor și bilețelelor de prin sertarele bucătăriei.
But, wait.. am desceperit, la Panorama, un caiet interactiv cu rețete de Crăciun. Adunate de la unii dintre cei mai renumiți bucătari pe care îi găsești online: Jamila Cuisine, Adi Hădean, Savori Urbane, Teo’s Kitchen și Laura Adamache.
E un loc în care puteți să comparați nu doar ingredientele fiecăruia, dar și pașii și metodele, ca să alegeți mai apoi rețeta de cozonac, sarmale sau salată de boeuf care vă place cel mai mult.
Am ales, random ;-P, cozonacul Jamilei. Și om luăm metodic, cum se face la cartea de bucate/caietul de rețete:
Jamila folosește următoarele:
Aluatul: Amestecați drojdia cu o lingură de făină, linguriță de zahăr și o 2 linguri de lapte. Cerneti făina și adăugați maiaua, coaja de lămâie. Mixați gălbenușurile cu sarea. Combinați toate ingredientele cu laptele și frământați până la omogenizare, apoi adăugați untul. Frământați aproximativ 15 minute. Lăsați aluatul la dospit o oră sau până își dublează volumul.
Umplutura: Amestecați cacaoa, zahărul, cu nuca și laptele până rezultă o cremă.
Asamblarea cozonacului: Împărțiți aluatul în două, întindeți fiecare bucată de aluat și ungeti cu jumătate din compoziția de cacao și nucă. Rulați fiecare bucată și puneți-o în tavă. Lăsați cozonacii să dospească și ungeți fiecare bucată cu gălbenuș de ou, peste care presărați zahăr.
Coacerea: Coaceți în cuptorul preîncălzit la foc mediu, pentru 40-45 de minute.
Dar aceasta este doar varianta de cozonac de la Jamila, mai sunt alte câteva. Plus rețetele pentru celelalte preparate, căci masă de crăciun Clasică nu se poate fără salată de boeuf și sarmale, nu-i așa.
Așadar, găsiți aici combinările de 3 (cozonac, salaltă de boeuf, sarmale) luate câte 5 (Jamila, Adi Hădean, Savori Urbane, Teo’s Kitchen, Laura Adamache)