Cel mai SF muzeu din Europa de Sud Est se deschide la București: MINA, primul spațiu imersiv din România. Un avatar cu inteligență artificială este ghid

22 aug. 2023
3101 afișări
Cel mai SF muzeu din Europa de Sud Est se deschide la București: MINA, primul spațiu imersiv din România. Un avatar cu inteligență artificială este ghid
Cel mai SF muzeu din Europa de Sud Est se deschide la București: MINA, primul spațiu imersiv din România. Un avatar cu inteligență artificială este ghid. Sursa foto: MINA

MINA, Museum of Immersive New Art, este primul spațiu imersiv din România și se deschide la București. Totodată, este cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Bonus: muzeul are un ghid special, unul virtual – un avatar cu inteligență artificială.

La București se deschide MINA, primul spațiu imersiv din România

Vineri, 25 august 2023, MINA (Museum of Immersive New Art) se deschide la București și devine primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

MINA este un demers inovator prezentat de George.BCR, conceput de One Night Gallery și Le Petit si este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale, transmit reprezentanții muzeului.

Curioșii trebuie să știe că muzeul MINA se află în clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, înființată în anul 1970, fiind prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix.

Spațiul are 2.500 de metri pătrați și dispune de mai multe zone dedicate atât celor mici, cât și adulților, care vor fi întâmpinați în muzeu de un ghid virtual, un avatar conversațional care folosește inteligența artificială.

Secțiunile principale vor fi spațiul imersiv cu proiecții 360, MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor și o zonă de lounge și cafeneaua, MINA Cafe by George.BCR.

Proiectul MINA are la bază o investiție privată și este realizabil datorită partenerilor principali George.BCR, Kaufland România și susținut de Epson, Nvidia și Logitech.

Primele două spectacole imersive

Cu ocazia deschiderii, MINA va lansa și primele două spectacole imersive: Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.

Primul spectacol este o producție multimedia, prezentată de George.BCR. Cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine. Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” și „Doamna în Aur”, fiecare piesă fiind atent pusă în scenă 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime. Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical, Alexei Țurcan.

Sursa foto: MINA
Sursa foto: MINA

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatică, prezentat de Kaufland România, este o incursiune educațională în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care toți putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical, Costav Ivanov.

Sursa foto: MINA
Sursa foto: MINA

Cele două vor putea fi vizionate începând cu data de 25 august, iar spațiul MINA Kids se va deschide la o săptămână distanță, vineri, 1 septembrie. Mai apoi, organizatorii vor lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art.

Ghid este un avatar cu inteligență artificială

Eu sunt MINA, ghidul tău personal în cel mai mare centru de artă new media din sud-estul Europei, – sunt cuvintele cu care își începe experiența fiecare vizitator.

Cine este MINA?

MINA este un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați. În timp ce își îndeplinește atribuțiile de ghid clasic, MINA are un caracter special prin faptul că poate să interacționeze și în funcție de interesele fiecărui vizitator în parte, personalizându-i experiența.

Reprezentanții muzeului spun că, acest avatar este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, pentru ghidul MINA au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit avatarului să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le transmite vizitatorilor. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

Despre program și bilete

Muzeul MINA poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 11:00 și 24:00.

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul oficial minamuseum.com sau direct de la fața locului.

MINA are și pagini de Instagram și Facebook. AICI și AICI puteți vedea noutățile și informații despre muzeu.

Cookies