Cel mai scump condiment din lume este cultivat într-o comună din România

de:
01 nov. 2016
3 Afișari
Cel mai scump condiment din lume este cultivat într-o comună din România

În comuna gorjeană Bustuchin a fost înfiinţată una dintre foarte puţinele plantaţii de şofran din România. Supranumit şi „aurul roşu”, pentru că este cel mai scump aliment din lume, cultura de şofran se întinde, deocamdată, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Planta a fost cultivată de către spaniolul Aparicio Guzman, cel care a fondat, cu ajutorul primarului localităţii, Ion Ciocea, şi singura cooperativă agricolă din Gorj, scrie adevarul.ro.

„I-am dat tot aportul în acest proiect, dar birocraţia din România a făcut ca înfiinţarea acestei cooperative să dureze cam doi ani, pentru că nu prea se cunoşteau multe lucruri despre această formă de asociere. Din cooperativa agricolă fac parte 44 de persoane, dintre care patru sunt spanioli, printre ei numărându-se şi preşedintele cooperativei de şofran din Spania, care a venit în vara acestui an şi, cu ajutorul localnicilor, a cultivat şofranul în Bustuchin. Este cooperativă agricolă de gradul doi, pentru a se putea asocia şi persoane juridice. Au avut loc multe întâlniri cu oamenii din toate categoriile, pentru a le explica ce înseamnă această cooperativă. Sunt oameni din mai multe comune care fac parte din cooperativă. Fiecare a venit cu o anumită suprafaţă, pe care o cultivă cu o anumită cultură pentru care cooperativă asigură şi desfacere. Fiecare proprietar îşi munceşte terenul. Înainte de a începe să cultive, cooperativa întocmeşte precontracte, pentru că se cunoaşte, estimativ, cantitatea care se va recolta. S-au încheiat astfel de înţelegeri cu lanţuri de magazine din Spania, Italia şi Germania”, spune Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

Aparicio Guzman a plantat şofran, în urmă cu un an, în mod experimental, pe o suprafaţă mică de teren. Cultura s-a adaptat foarte bine şi, în această vară, a cultivat peste 1.000 de metri pătraţi. Planta a rodit şi, deja, în luna octombrie, s-a cules ingredientul considerat cel mai preţios din lumea culinară.

Cookies