Cel mai puternic laser din lume se construieşte din toamnă la Măgurele

de:
13 dec. 2011
3 Afișari
Cel mai puternic laser din lume se construieşte din toamnă la Măgurele

Este vorba de 180 de milioane de euro pentru proiectul ELI, bani destinaţi exclusiv construirii celui mai puternic laser din lume, pe lângă alte 100 milioane care vor fi folosite în cadrul programelor pentru energie regenerabilă. Potrivit Capital.ro din cele 280 de milioane de euro care reprezintă valoarea întregului proiect, 65 de milioane de euro se vor duce în clădiri, 80 de milioane de euro în lasere, 60 de milioane de euro în razele gamma, 30 de milioane de euro în echipamente.

Am obţinut finanţare pentru prima etapa care va presupune construirea clădirii, partea de laser şi, parţial, partea de fascicol gamma. În vara lansam procedurile de licitatie, semnam contractele, şi cel tarziu la 1 octombrie vor începe lucrările”, declarat pentru B365.ro directorul Institutului de Fizica Nucleară, Nicolae Zamfir.

In total vor fi construite trei lasere – unul în Cehia, altul în Ungaria şi unul la Măgurele, in imediata vecinatate a Capitalei. Cele trei lasere depăşesc cu mult capacitatea celor deja existente în lume. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va încerca să atragă particulele din vacuumul spaţiu-timp. Fiecare va emite pulsaţii ce vor atinge puterea de 10 petawaţi – de câteva sute de ori mai multă putere decât cea folosită la acest moment de întreaga civilizaţie umană.

Fiecare laser va efectua diferite experimente în fizica de energie înaltă, printre care accelerarea particulelor folosind pulsaţii de laser, studierea nucleilor din atomi şi folosirea de pulsaţii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ce au loc în cadrul atomilor. Printre aplicaţiile proiectului ELI se mai numără cercetări în tratamentul bolilor canceroase şi al ”scanării” containerelor cu ajutorul cărora se transportă materialele nucleare.

Proiectul constituie cel mai mare proiect ştiinţific din istoria României.

Cookies