Cel mai nepoluant transport în comun, în plan să fie extins în București. Rețeaua de tramvaie ar trebui să ajungă la 180 km, în planul lui Nicușor Dan

15 apr. 2022
7872 Afișari
Cel mai nepoluant transport în comun, în plan să fie extins în București. Rețeaua de tramvaie ar trebui să ajungă la 180 km, în planul lui Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat vineri că îşi doreşte extinderea reţelei de tramvai din Capitală la 180 de kilometri, menţionând că Municipalitatea va depune cereri de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De curând, primarul a anunțat că PMB va investi în economia verde, astfel încât să se dezvolte transportul public pe bază de electricitate – tramvaie, troleibuze, trenul metropolitan și autobuze electrice, dar și infrastructura mare (drumurile radiale), cu scopul de a reduce gradul de poluare din București.

„Urgenţa noastră este finanţarea reţelei de tramvai. Este şi o mare oportunitate. Avem 150 de kilometri pe care vrei să îi extindem la 180. Am avut, în momentul în care PNRR era în curs de discuţie, am avut o discuţie la Ministerul Transporturilor, încercând să scoatem partea de tramvai din tot ce înseamnă autorităţi locale şi să o ducem fie în zona de transporturi, fie într-o secţiune separată. Nu a fost să fie. Deci, tot ce înseamnă mobilitate – tramvai, ceea ce ne interesează pe noi – este în partea de autorităţi locale. Sunt 600 de milioane de euro. Evident că o să depunem proiecte în momentul în care ghidul se va lansa. O să vedem cât din 600 de milioane de euro o să ia Bucureştiul”, a spus edilul general, potrivit Agerpres.  Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută alături de comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, la sediul PMB.

Citește și:

50 din 150 de kilometri de reţea de tramvai mai sunt de reabilitat

„În ce priveşte urgenţele noastre pentru 50+30 de kilometri, discuţia cea mai importantă este finanţarea. După asta, vă asigur că prin modul în care vom scrie contractele şi prin faptul că în sfârşit primăria este credibilă în faţa investitorilor şi a firmelor private cu care lucrează, lucrurile se vor desfăşura conform contractului”, a precizat edilul.

El a anunţat totodată că până la finele anului vor fi încheiate lucrările de modernizare a liniilor de tramvai de pe bd. G-ral Vasile Milea.

„Acel contract – kilometrul acela de la Vasile Milea – contractul nu a fost scris foarte bine juridic şi din cauza asta relaţiile contractuale sunt aşa cum sunt. Până la sfârşitul anului o să terminăm acel kilometru”, a mai spus el.

În ce priveşte discuţiile cu Adina Vălean, acestea au vizat proiecte majore de infrastructură ale Bucureştiului şi ale zonei metropolitane, a arătat Nicuşor Dan.

„Am discutat de trenul metropolitan, de reţeaua de tramvaie a Bucureştiului. I-am înaintat doamnei comisar studiile pe care le-am făcut până acum. Suntem practic la nivel de studiu de pre-fezabilitate pentru trenul metropolitan. Suntem la nivel de parţial studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate pentru ceea ce înseamnă reabilitarea liniilor de tramvai”, a adăugat el.

Cookies