ARHIVA B365

Cel mai mic tronson de autostradă din România va avea doar 3,6 kilometri

CNADNR a atribuit cel mai mic tronson de autostradă scos la licitaţie până acum, de doar 3,6 kilometri, situat între Câmpia Turzii şi Ogra, potrivit Ziarul Financiar.

Contractul pentru construcţia acestui tronson are o valoare de 56 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un cost mediu de 15,5 milioane de lei pe kilometru.

Firma austriacă Strabag, constructorii locali Straco Grup (controlat de fraţii Alexandru şi Traian Horpos) şi Vega 93 (Corneliu Istrate), precum şi nemţii de la Geiger se numără printre câştigătorii celor cinci contracte de aproape 1,2 miliarde de lei pentru construcţia autostrăzii Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş, cu o lungime totală de circa 57 de kilometri, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Transporturilor.

Aceste licitaţii pentru construcţia autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş aduc o premieră în România la capitolul lungime a tronsoanelor în care este împărţită şoseaua. Astfel, CNADNR a atribuit cel mai mic tronson de autostradă scos la licitaţie până acum, de doar 3,6 kilometri, situat între Câmpia Turzii şi Ogra. Contractul pentru construcţia acestui tronson are o valoare de 56 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un cost mediu de 15,5 milioane de lei pe kilometru.

În medie, un kilometru de autostradă între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş ar urma să coste circa 21 de milioane de lei (4,7 milioane de euro).

În contextul în care anul 2014 a fost unul de declin pentru industria construcţiilor, în special pentru lucrările de infrastructură, aceste proiecte ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru piaţa de profil. Impactul lucrărilor pentru aceşti 56 de kilometri de autostrăzi se va vedea însă abia în a doua parte a anului, având în vedere că deocamdată nu poate avea loc semnarea contractelor, pentru că urmează o perioadă de contestaţii, în care numele câştigătorilor se poate schimba.

Lista câştigătorilor pentru construcţia a 57 km de autostradă între Câmpia Turzii şi Târgu Mureş

Câmpia Turzii-Ogra, lotul 1 (3,6 km) – Geiger Transilvania – 56 mil. lei (valoare contract)

Câmpia Turzii-Ogra, lot 2 (17,9 km) – Strabag, Straco Grup – 398 mil. lei

Câmpia Turzii-Ogra, lot 3 (15,7 km) – Straco Grup, Specialist Consulting, Total Road – 280 mil. lei

Ogra-Ungheni (10,1 km) – Strabag, Straco Grup – 251 mil. lei

Ungheni-Târgu Mureş (9,2 km) – Lemacons, Vega 93, Arcada Company – 180 mil. lei


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button