Cel mai mare urs din România a fost împușcat. Prinț din Liechtenstein acuzat de braconaj. Reacțiile autorităților

05 mai 2021
101 Afișari
Cel mai mare urs din România a fost împușcat. Prinț din Liechtenstein acuzat de braconaj. Reacțiile autorităților

Cel mai mare urs din România a fost împușcat. Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Cel mai mare urs din România a fost împușcat. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este probabil cel mai mare din UE și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Arthur avea 17 ani

Dar, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul.

„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Potrivit Agent Green, derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a vorbit în direct, la Aleph News, despre incident.

Cel mai mare urs din România a fost împușcat. Reacțiile autorităților:

„Noi am trimis în teren deja o comisie care să ancheteze ce s-a întâmplat, să ia pas cu pas fiecare hârtie care s-a întocmit, să vedem dacă vorbim despre urși diferiți sau despre exemplarul care era specificat în documentație. Vorbim despre un punctaj foarte mare, aproape 600 de puncte și o valoare foarte mare a trofeului, drept pentru care dorim să investigăm și partea de modalitate în care a fost calculată valoarea trofeului respectiv sau a ursului. Vorbim despre un trofeu deja din punctul acesta de vedere”, a declarat Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu.

Ministerul Mediului a demarat un control în cazul ursului împușcat în Covasna, a declarat la Digi24 ministrul de resort Tanczos Barna.

Ministerul Mediului: 

„Vânătoarea de urs e ilegală fără derogare, însă a derogarea a fost emisă pentru un urs care făcea probleme. În prezent Garda de Mediu verifică daca s-a respectat Ordinul ministrului”, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Florin Cîțu:

”Am avut o discuție cu domnul ministru. Înțeleg că există o anchetă. Vom vedea care vor fi rezultatele. Se pare că nu toate informațiile sunt corecte, din spațiul public, și aici nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect. Dar se pare că nu este cel mai mare urs. Vom vedea care sunt concluziile anchetei.” – a declarat Florin Cîțu, șeful Guvernului.

Cine e Prințul acuzat de braconaj

Emanuel von und zu Liechtenstein este rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria.

Conform unui interviu acordat de Emanuel Liechtenstein publicaţiei soj.at el nu este austriac, ci cetăţean din Liechtenstein.

„Nu sunt austriac, ci cetăţean din Liechtenstein. Există o monarhie acolo de 300 de ani. În calitate de membru al casei de guvernământ, mi se permite să port acest titlu şi este menţionat în toate documentele mele”, spunea el.

Castelul în care apare în mai multe poze aparţine familiei sale din 1822 când strămoşii săi au preluat mai multe întreprinderi agricole şi forestiere din această zonă.

El declara în interviu că păstrează legătura cu Prinţul Hans-Adam II, actualul monarh din Liechtenstein.

„Ne întâlnim la fiecare doi ani, mai ales la Viena. Avem o strânsă coeziune”, preciza el.

Ca profesie Emanuel Liechtenstein este medic şi profesează „în jur de 70 până la 80 de zile pe an”. Profesia de medic o îmbină cu afacerea reprezentată de castelul pe care îl are în administrare.

Prinţul are trei copii.

Organizaţiile de mediu cer acum interzicerea vânătorii de trofee şi au lansat în acest sens şi o petiţie online, unde peste 1.000 de români au semnat deja.

Cookies