Cel mai mare tun al reabilitării termice: 15.000 de euro la un singur apartament

de:
06 apr. 2012
0 afișări
Cel mai mare tun al reabilitării termice: 15.000 de euro la un singur apartament

Şedinţa extraordinară de Consiliu Local Sector 6, convocată de primarul PDL – Cristian Poteraş, miercuri după-amiază, a fost transformată într-un adevărat spectacol politic în care „înţepăturile” între actualul edil, aparatul executiv al administraţiei locale şi consilierii locali din opoziţie, alături de unul dintre posibilii candidaţi la primăriei, s-au ţinut lanţ.

Cele două proiecte de hotărâre de Consiliu luate în discuţie vizează aprobarea listei unui număr de 300 de blocuri incluse în programul multianual de creştere a performanţei energetice şi aprobarea documentaţiilor tehnico-economice pentru reabilitarea termică a 32 de imobile. După cum a precizat managerul administraţiei publice Sector 6, Cristina Pârvulescu, lista a trebuit reactualizată deoarece au fost comise greşeli, la şedinţele anterioare, unele blocuri repetându-se de 3 sau 4 ori.

Lucrări mai scumpe cu 60% faţă de standardele de cost

Cele mai multe discuţii s-au iscat însă din cauza costurilor, despre care consilierii din opoziţie spun că ar fi prea mari. „Am avut şi avem în continuare multe întrebări legate de preţ”, a declarat consilierul local Constantin Moisă (PSD) care a cerut ulterior să i se dea cuvântul senatorului PSD, Gabriel Mutu, una dintre nominalizările USL pentru candidatura la alegerile locale, în Sectorul 6. „În standardele de cost se stabileşte, cu titlu informativ, un preţ de 55 euro/mp de suprafaţă utilă. Aceste blocuri depăşesc costurile cu aproape 61% faţă de standardele de cost. Dacă cineva avea curiozitatea să ceară o ofertă de pe piaţa liberă constata că valorile prezentate în aceste anexe depăşesc de 2-3 ori valorile reale pe care cetăţenii le-ar putea obţine din piaţă. Nu vă lăsaţi păcăliţi!”, s-a adresat senatorul Mutu bucureştenilor prezenţi în sală.

15.000 de euro pentru anveloparea unui singur apartament

Preşedintele de şedinţă – Sorin Dina (PNL) a ţinut să precizeze că sumele pe care le propune primarul Poteraş în anexele de la dosarul fiecărui bloc în parte trebuie să se apropie cât mai mult de adevăr, în condiţiile în care documentaţia este întocmită de „specialişti”. „Aceste documentaţii atestă ceea ce oamenii de specialitate au găsit pe teren. Au întocmit deviziere şi au semnat pentru situaţii conforme cu realitatea întâlnită pe teren”, a punctat Dina.

Consilierul local, Manuel Avrămescu (PNL) susţine că preţurile de reabilitare termică a celor 32 de blocuri, din proiectul al doilea al ordinii de zi, sunt foarte mari şi variază între 26.000 de lei până la peste 63.000 de lei pentru un singur apartament, aşa cum se întîmplă în cazul a 90 de locuinţe din blocul F2 din str. Drumul Taberei nr.29 care deţin capul de afiş al celor mai scumpe lucrări de anvelopare.

În top se mai află şi blocul E scara 2 de pe Iuliu Maniu nr. 109 unde pentru fiecare din cele 16 apartamente sunt prevăzute costuri de câte 59.803 lei.

Vezi aici lista completă de preţuri pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Sectorul 6.

Cel mai adesea, anvelopările blocurilor din Sectorul 6 sunt efectuate de firme apropiate PDL, precum Delta ACM, Tehnologica Radion, Straco.

Primăria promite opt categorii de lucrări

„Ce aveţi pe masă sunt indicatori tehnico-economici care cuprind patru lucrări obligatorii (anvelopare, terasă, subsol şi tâmplărie), două conexe şi două suplimentare la instalaţiile termice de la subsol, parapeţi de la balcoane. Standardele de cost cuprind doar cele patru categorii de lucrări obligatorii, nu toate cele opt tipuri de lucrări pe care le face administraţia”, a explicat Preda care a adăugat că preţurile se majorează şi în momentul în care trebuie date jos de pe bloc aparatele de aer condiţionat care trebuie montate, ulterior, la loc.

„Probabil că acest punct se va lungi destul de mult. Domnii şi doamnele din sală trebuie să ştie că, în Sectorul 6, lucrările nu costă mai mult de 73-74 euro/mp, indiferent că e vorba de tâmplărie din PVC sau aluminiu”, a notat primarul Poteraş.

Nu au fost de acord cu preţurile dar au votat toţi „pentru”

Deşi susţin că nu sunt de acord cu preţurile de anvelopare propuse de Poteraş, toţi consilierii locali, indiferent de culoarea politică, au votat cele două proiecte, constrânşi fiind de faptul că, altfel, ar fi fost taxaţi de cetăţenii Sectorului 6 că se opun programului de reabilitare termică.

În urmă cu aproape un an, fostul ministru al Dezvoltării Regionale – Elena Udrea l-a acuzat pe Vanghelie că execută lucrări foarte scumpe de reabilitare termică, media fiind în jurul sumei de 8.300 de euro.

Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, a primit în 2011 cei mai mulţi bani de la colega de partid – Elena Udrea pentru reabilitarea termică a blocurile, suma alocată fiind cea mai mare atât din Bucureşti, cât şi la nivel naţional, după cum B365.ro a scris aici. Documentele oficiale ale MDRT arată că edilii PDL (Cristian Poteraş şi Liviu Negoiţă – primarul Sectorului 3) au încasat, în medie, de 3 sau 4 ori mai mult decât primarii sectoarelor 1 şi 4 conduse de Andrei Chiliman (PNL) şi Cristian Popescu Piedone (PC), ceea ce înseamnă că Udrea a împărţit fondurile pe culori politice.

Cookies