Pericol „de post”: cum îţi afectează covrigii sănătatea

de:
12 nov. 2013
1 Afișari
Pericol

Specialistii in nutritie, citati de sanatate.ele.ro, recomanda consumul cu moderatie al covrigilor calzi, intrucat nu doar ingrasa, uneori in exces, ci au si o influenta negativa asupra starii de sanatate.

Covrigii calzi, consumati zilnic pe perioade mari de timp, determina acumularea nedorita de kilograme in plus, uneori pana in punctul in care determina instalarea supraponderabilitatii si chiar a obezitatii, ambele foarte periculoase pentru sanatate. Astfel, medicii nutritionisti au descoperit ca persoanele care mananca zi de zi un covrig de la simigerii au o greutate de 2 ori mai mare decat cele care consuma un covrig pe luna.

Nutritionistii avertizeaza ca un singur covrig ofera organismului un aport de 250 – 300 de calorii si 50 de grame de carbohidrati, insa niciun nutrient. Explicatia consta in faptul ca aceste produse de panificatie au in compozitie faina alba, lipsita de substante nutritive – vitamine, fibre si proteine, vitale bunei functionari a organismului uman. Asadar, desi ofera o stare de satietate, covrigii calzi nu au nicio valoare nutritiva. Dimpotriva, adesea sunt fierti in zahar si contin si o cantitate excesiva de sare, ambele substante fiind daunatoare sanatatii generale si mentinerii unei greutati corporale normale.

 Pe langa faptul ca predispun la instalarea supraponderabilitatii si a obezitatii, covrigii calzi favorizeaza si aparitia diabetului. Nutritionistii avertizeaza ca faina alba, care sta la baza acestor produse, contine o cantitate mare de amidon care, in urma ingerarii, se descompune in glucoza. Astfel, nivelul de zahar din sange creste foarte mult intr-un intervalul foarte scurt de timp, dupa care scade la fel de repede. Variatiile frecvente de acest tip, determinate de consumul regulat de covrigi calzi, uzeaza pancreasul si, in timp, creeaza rezistenta la insulina, etapa premergatoare diabetului zaharat.

Cookies