LA MINE-N CARTIER

Cel mai bun proiect pentru Lia Manoliu, gândit de nişte timişoreni: cu derdeluş şi peluză

Proiectul câştigător prevede construirea unui deal artificial lângă stadion, cu funcţie de peluză vara şi de derdeluş, iarna.

Câştigătorii vor pleca la Londra în perioada 20 – 23 martie,  unde vor vizita Parcul Olimpic şi  se vor întâlni cu reprezentanţi ai unor companii britanice de top în domeniul regenerării urbane.

Premiul II, un Program de Certificare şi Training ‘Romania Green Building Professional’ oferit de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, îi revine Mirunei Pavoni, iar premiul III – o placă video – merge la Ciprian Mateescu. Ambii sunt studenţi la arhitectură, în Bucureşti.

Inspiraţi de abordarea britanică axată pe nevoile comunităţii şi dimensiunea ecologică a proiectelor de tipul Parcului Olimpic din Londra, Marius şi Ana au propus o abordare sustenabilă a zonei Arenei la nivel:

  • ecologic , prin folosirea energiei alternative şi recrearea ecosistemelor
  • social, prin îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi a stării generale de bine a utilizatorilor spaţiului şi încurajarea interacţiunilor sociale, şi
  • economic, pentru un maxim de eficienţă şi impact cu resurse minime şi mai ales regenerabile.

‘Am pornit de la ideea de a schimba în bine starea actuală a sănătăţii populatiei, ne referim la nivelul alarmant al creşterii obezităţii în România, în directă legătură cu diminuarea spaţiului verde pe cap de locuitor si scăderea interesului pentru sport şi pentru performanţele sportive naţionale’, au spus câştigătorii.

Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Ambasada Marii Britanii şi Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost contextualitatea, fezabilitatea, claritatea, originalitatea  şi versatilitatea proiectelor.

Locurile I-III: ideile câştigătoare

Juriul a apreciat pragmatismul, fezabilitatea şi complexitatea proiectului câştigător, care a abordat cel mai mare număr de probleme şi din cele mai multe unghiuri, de exemplu utilizarea şi configurarea spaţiului, ecologie şi peisagistică. Propunerea a convins prin soluţia de menţinere a fondului bogat de vegetaţie, deja existent,  ideea amenajării unui deal artificial cu funcţie de peluză vara şi de pârtie de săniuş iarna şi, mai ales, accentul pus pe dezvoltarea unor terenuri sportive publice.

Miruna, câştigătoarea locului II şi autoarea proiectului ‘Lia Manoliu 4.0’, a impresionat juriul prin manifestul împotriva alienării în faţa computerelor. Ea a propus crearea unui spaţiu public care să le ofere utilizatorilor o alternativă la Web 3.0 şi să îi ajute să îşi regăsească identitatea colectivă, prin restabilirea relaţiei cu mediul înconjurător şi cu oraşul în care locuiesc. Miruna a ales un mesaj arhitectural minimal, propunând o axă de legătură între Teatrul de vară ca loc de evenimente publice şi Turnul de paraşutism, un element simbolic extrem de puternic.

Ciprian, ocupantul locului III, a venit cu o idee îndrăzneaţă care include remodelarea  topografiei terenului, prin translatarea suprafeţei naturale a parcului peste sălile de sport şi clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice şi versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua şi să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină şi culoare. Pentru implementarea soluţiilor, Ciprian recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate şi necostisitoare,  cu beneficii în reducerea amprentei de carbon şi a efectului de insulă urbană.

Despre câştigătorii marelui premiu

Marius Stelian Găman şi Ana-Maria Branea au absolvit Facultatea de Arhitectură în 2009 şi masteratul de Urbanism în 2010, în cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara. De 5 ani lucrează în cadrul Grupului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă Timişoara, ce aparţine Facultăţii de Arhitectură. Cei doi au participat la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriilor judeţene, interorăşeneşti, planuri generale de urbanism şi studii de densificare urbană. Sunt la al treilea premiu câştigat. Marius este cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură din 2009, iar Ana a început anul acesta un doctorat in Management Urban.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button