Salutare și bine ai venit la “Mănânc pentru tine”. Te poftesc să vii cu mine în căutarea celor mai buni kebapi, kebabi și kebăbării din, și de pe lângă, București. După ce săptămâna trecută am povestit puțin despre vestitul OSAJ din Colentina, unde bagi în tine cu vârf și îndesat kebab bun cu doar 30 de lei și apoi plătești cu Revolut (dacă vrei), azi m-am gândit să merg pe urmele kebabului tocmai hăăăăăt la Balotești, pe DN1, la restaurantul A la Turca. Mă rog, vorba vine restaurant, e așa, mai mult un loc cât de cât primitor, cu mobilier din ăla basic, unde ești servit la masă, se mănâncă turcesc bun de tot, există bude curate și aceeași 3-4 oameni amabili la bucătărie. Că nu te poți numi turcesc adevărat dacă nu ești primitor. Conform analelor kebabariilor bucureștene, cu ceva timp în urmă, restaurantul A la Turca își desfășura activitatea pe la Lizeanu și era extrem de apreciat printre gurmanzii de turcesc. Mâncare gustoasă la preț rezonabil. Nimeni nu știe exact-exact ce și cum s-a întâmplat, cert e că s-a mutat la Balotești, pe DN1, vis a vis de Carfuru din Balotești, cum te duci spre Brașov sau, altfel spus, oleacă mai la deal de Therme București.
Cuptorul pe vatră care face diferența
Diferența dintre OSAJ și A la Turca e că cel din urmă este mult mai spațios, mai curat, și, mai presus de toate, A la Turca plusează cu un cuptor pe vatră. Asta se traduce prin lipii sau lavașe mereu fierbinți, proaspăt scoase din cuptor, aburinde. Nimic nu se compară cu o lipie fierbinte pe care o intingi în humus. Apropo, foarte bun și humusul. Cremos foc. Le iese.
Interior – Exterior A la Turca
A la Turca e localul ăla tipic turcesc, fără pretenții de design interior deosebit, pe alocuri e chiar kitchos, dar curat, spațios, funcțional și, așa cum spuneam mai sus, destul de igienic și îngrijit. În meniu găsești tot felul de turcisme, de la ciorbă de linte la specialități precum lahmacum, adana kebab, urfa, iskender, pide, kașarli, sutlac, baklava etc. Mai multe găsești pe pagina lor de facebook semi-părăsită și pe google la o simplă căutare. Există și o terasă micuță de vreo 3-4 mese, dar fiind fix lângă DN1, îți cam “trec camioanele prin cap” când mănânci, așă că dacă vrei liniște și pace cel mai bine mănânci la interior.
Judecata de Acum
Adana Kebap – carne tocată de vită și oaie, usturoi, pătrunjel, ardei iute pe grătar, roșie pe grătar, orez bulgur, cartofi prăjiți, ceapă și salată | 40 de lei
Pentru 40 de lei, am primit o bucată lungă de adana, cam la vreo 200 – 250 de grame. Se stă destul de bine cantitativ. Dar gustul, gustule, dom’le, e tot ce contează. Adana kebap A la Turca miroase a fum, a oaie și vită în același timp și e picantă atât cât să-i evidențieze și mai mult aromele. O carne bine făcută, suculentă și foarte gustoasă. Ici colo zărești cu roșu ardeiu din carne. Mie-mi place să rup o bucată sănătoasă din lipia fierbinte oferită din partea casei, să înmoi în humus, cu niște bulgur deasupra, puțină salată dulce acrișoară și deasupra să înnobilez dumicatul cu o bucățică de kebap fierbinte și picant. Văleu, văleu, vă-le-leu! Mămica mea care m-ai făcut. Înghit în sec numa’ cât mă gândesc.
Pentru o experiență completă, e musai să pui lângă acest adana kebap și un ayran rece, de casă, la 8 lei, frumos, ca s-alunece totul elegant. Se mănâncă bun la A la Turca. Cel puțin la capitolul Adana n-am ce comenta. După gusturile mele, e cam cel mai bun din…București. Dar poți, sau nu, să mă crezi pe cuvânt. Deci, dacă ești vreodată prin Balotești sau tocmai ai ieșit de la Therme și te roade foamea, oprește-te cu familionul sau gașca la A la Turca pentru un Adana. Îi spui tipului că mă cunoști. N-o să aibă nici un efect, dar poți încerca.
În concluzie, nu bag mâna-n foc că toate preparatele sunt gustoase, dar pentru o Adana merită sigur merită să faci o excursie până la Balotești.
Total A la Turca, cu tot cu ayran: 48 lei. Cu tot cu ayran.
O să mai mănânca pentru tine la A la Turc? 3 de DA.
Atenție. O porție de humus costă 20 de lei și ajunge pentru 4 persoane le-jer. Deci, hai să fie un total de 53 de lei.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:
- Am mâncat supă cremă de mici din mici pasați, lapte și cartofi prajiți blenduiți. Unde se găsește în București
- Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
- Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fag, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
- La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
- Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
- Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
- I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
- Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei
- Go GRABit Pastrami Bar & Liberté. Sandwich cu pastramă de vită, hotdog cu fondue de brânză. Desert cu savarine cu alcool, vișine, kirsch și rom
- Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding
- Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.
- Am mâncat la Mint & Ivy, pe Victoriei. Shrimp slider cu sos cocktail și micro salată, cât și Gujoane de pui cu sos honey glaze preparat cu 14 ingrediente. La desert, banoffee și tiramisu. Și negresă. Pomană.
- Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine
- Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone
- Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea
- Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
- Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt
- Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
- Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.
- Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
- Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă
- Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute
- Jungla cu mâncare. FROG. Cu gura plină de quiche cu sparanghel și gorgonzola, portocalopită, pâine cu burduf și pesto, tort pavlova cu caise & mure, și Punch!
- Am lins farfuria. Băcănia Veche – Delicatese & Grădină. Ragu de miel cu găluște transilvănene, quiche cu hribi și desert choco crush
- Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18
- From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
- Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947
- Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă
- De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos
- Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.
- Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1
- Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2
- C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
- Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
- Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
- Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth
- My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto
- Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
- Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani
- CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
- Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
- Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique
- Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
- Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele
- Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor
- Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
- Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
- Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina
- Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
- Umami pastrami în București, la In-House Pastrami & More
- Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană
- Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
- Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
- Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public
- Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
- Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
- Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo
- „Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
- În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
- Soro Lume, restaurantul din București care-ți pune foc la inimioară
- Bistroul ciudățel din București cu cămara într-un Porsche Cayenne. KiCEN Snek Bar și Băcănie
- Un american vinde street food de bâlci inspirat din copilăria sa. The Corndog Caravan a ajuns la București
- Încă o pizzerie mișto în București. Centrale Pizza Bar, de neratat
- Am mâncat la primul bistro Sri Lankez din România. E în București, normal, și îl cheamă Bistro Lanka
- Viața e ca o cină la Nuky Grill din Berceni. Ori mănânci, ori te temi
- Am mâncat desertul care va cuceri Bucureștiul. Mic dejun prelungit cu Maritozzo, ouă și trufe, la Ou
Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București
Tristuț. Am mâncat la Meana, bucătărie macedoneană, cu sediul în București
Locul ideal pentru cheat day în București: Le Bab Fried Chicken
Panini de București cu aer de Roma, la Mano+Bocca, în Floreasca
Noul Mexican de București: Los Amantes. Cu tacos adevăratos de puerco și margarita cheesecake
Gangnam Pocha în București. Gheare de pui la 50 de lei, țuică cu bere și alte delicatese Sud Coreene
Sandwich-uri celebre și cinstite în București, de la World of Sandwiches, în Amzei
Noul AveForchetta din București. Neoitalian, neomișto și mâncare neodecentă
Kebab cu Revolut. O kebăbărie de neratat din Colentina: OSAJ, în inima străzii, by Hamude Zino