Cel mai bun kebap din București se mănâncă la Balotești. La “A la Turca”, cu lipii fierbinți, proaspăt scoase din cuptor

20 ian. 2023
7159 Afișari
Cel mai bun kebap din București se mănâncă la Balotești. La “A la Turca”, cu lipii fierbinți, proaspăt scoase din cuptor

Salutare și bine ai venit la “Mănânc pentru tine”. Te poftesc să vii cu mine în căutarea celor mai buni kebapi, kebabi și kebăbării din, și de pe lângă, București. După ce săptămâna trecută am povestit puțin despre vestitul OSAJ din Colentina, unde bagi în tine cu vârf și îndesat kebab bun cu doar 30 de lei și apoi plătești cu Revolut (dacă vrei), azi m-am gândit să merg pe urmele kebabului tocmai hăăăăăt la Balotești, pe DN1, la restaurantul A la Turca. Mă rog, vorba vine restaurant, e așa, mai mult un loc cât de cât primitor, cu mobilier din ăla basic, unde ești servit la masă, se mănâncă turcesc bun de tot, există bude curate și aceeași 3-4 oameni amabili la bucătărie. Că nu te poți numi turcesc adevărat dacă nu ești primitor. Conform analelor kebabariilor bucureștene, cu ceva timp în urmă, restaurantul A la Turca își desfășura activitatea pe la Lizeanu și era extrem de apreciat printre gurmanzii de turcesc. Mâncare gustoasă la preț rezonabil. Nimeni nu știe exact-exact ce și cum s-a întâmplat, cert e că s-a mutat la Balotești, pe DN1, vis a vis de Carfuru din Balotești, cum te duci spre Brașov sau, altfel spus, oleacă mai la deal de Therme București.

Cuptorul pe vatră care face diferența

Diferența dintre OSAJ și A la Turca e că cel din urmă este mult mai spațios, mai curat, și, mai presus de toate, A la Turca plusează cu un cuptor pe vatră. Asta se traduce prin lipii sau lavașe mereu fierbinți, proaspăt scoase din cuptor, aburinde. Nimic nu se compară cu o lipie fierbinte pe care o intingi în humus. Apropo, foarte bun și humusul. Cremos foc. Le iese.

Interior – Exterior A la Turca 

A la Turca e localul ăla tipic turcesc, fără pretenții de design interior deosebit, pe alocuri e chiar kitchos, dar curat, spațios, funcțional și, așa cum spuneam mai sus, destul de igienic și îngrijit. În meniu găsești tot felul de turcisme, de la ciorbă de linte la specialități precum lahmacum, adana kebab, urfa, iskender, pide, kașarli, sutlac, baklava etc. Mai multe găsești pe pagina lor de facebook semi-părăsită și pe google la o simplă căutare. Există și o terasă micuță de vreo 3-4 mese, dar fiind fix lângă DN1, îți cam “trec camioanele prin cap” când mănânci, așă că dacă vrei liniște și pace cel mai bine mănânci la interior.

Judecata de Acum

Adana Kebap – carne tocată de vită și oaie, usturoi, pătrunjel, ardei iute pe grătar, roșie pe grătar, orez bulgur, cartofi prăjiți, ceapă și salată | 40 de lei

Pentru 40 de lei, am primit o bucată lungă de adana, cam la vreo 200 – 250 de grame. Se stă destul de bine cantitativ. Dar gustul, gustule, dom’le, e tot ce contează. Adana kebap A la Turca miroase a fum, a oaie și vită în același timp și e picantă atât cât să-i evidențieze și mai mult aromele. O carne bine făcută, suculentă și foarte gustoasă. Ici colo zărești cu roșu ardeiu din carne. Mie-mi place să rup o bucată sănătoasă din lipia fierbinte oferită din partea casei, să înmoi în humus, cu niște bulgur deasupra, puțină salată dulce acrișoară și deasupra să înnobilez dumicatul cu o bucățică de kebap fierbinte și picant. Văleu, văleu, vă-le-leu! Mămica mea care m-ai făcut. Înghit în sec numa’ cât mă gândesc.

Pentru o experiență completă, e musai să pui lângă acest adana kebap și un ayran rece, de casă, la 8 lei, frumos, ca s-alunece totul elegant. Se mănâncă bun la A la Turca. Cel puțin la capitolul Adana n-am ce comenta. După gusturile mele, e cam cel mai bun din…București. Dar poți, sau nu, să mă crezi pe cuvânt. Deci, dacă ești vreodată prin Balotești sau tocmai ai ieșit de la Therme și te roade foamea, oprește-te cu familionul sau gașca la A la Turca pentru un Adana. Îi spui tipului că mă cunoști. N-o să aibă nici un efect, dar poți încerca.

În concluzie, nu bag mâna-n foc că toate preparatele sunt gustoase, dar pentru o Adana merită sigur merită să faci o excursie până la Balotești.

Total A la Turca, cu tot cu ayran: 48 lei. Cu tot cu ayran.

O să mai mănânca pentru tine la A la Turc? 3 de DA.

Atenție. O porție de humus costă 20 de lei și ajunge pentru 4 persoane le-jer. Deci, hai să fie un total de 53 de lei.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

 

Cookies