Cei trei directori de la RADET, acuzaţi de corupţie, au fost arestaţi

de:
26 iun. 2013
9 Afișari
Cei trei directori de la RADET, acuzaţi de corupţie, au fost arestaţi

Cei trei directori RADET reţinuţi marţi de DNA pentru luare de mită au fost arestaţi miercuri în urma unei decizii a Tribunalului Capitalei.

Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită şi complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), potrivit unui comunicat de presă remis marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), citat de Mediafax.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET Bucureşti, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).

Anchetatorii susţin că în februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate”.

Procurorii DNA susţin că Voicu şi Mavrodin i-au cerut reprezentantului Logstor suma de 600.000 de lei, reprezentând 10% din suma pe care RADET urma să o plătească pentru furnizarea materialelor. După mai multe discuţii, taxa a fost micşorată la 4%. În februarie –martie, lui Mavrodin i-ar fi fost plătite, în trei tranşe, aproximativ 150.000 de lei. O parte din aceşti bani au ajuns la Voicu. Într-un alt contract al RADET, cu Wilo România, Gărduş a condiţionat continuarea contractelor de plată de o şpagă de 50.000 de lei, potrivit evz.ro. Gărduş a mai cerut şi plata cazării pentru două camere duble la un hotel din Paris, aproximativ 1.000 de euro.

Potrivit aceleiaşi surse, la locuinţa lui Ion Voicu au fost identificate sumele de 131.200 de lei, 18.335 de euro, 6.460 de dolari şi 80 de lire sterline. În autoturismul folosit de acesta, a fost găsit un plic de culoare albă, cu inscripţia olografă „VOICU+MAVRODIN”, inscripţia MAVRODIN fiind tăiată. „Acest aspect constituie un indiciu privind comiterea în coparticipaţie a unor fapte de corupţie de către cei doi inculpaţi, conducând la ideea că în plicul respectiv s-a aflat o sumă de bani destinată acestora şi pe care ar fi împărţit-o. Cercetările urmează a stabili dacă înscrisul are legătură cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze ori cu altele similare,” susţin procurorii DNA.

La locuinţa lui Dan Mavrodin au fost identificate sumele de 189.850 de lei şi 58.000 de euro. De asemenea, au fost ridicate o multitudine de banderole pentru teancuri de bancnote, provenind de la mai multe bănci. Într-o geantă tip rucsac, pe care o foloseşte pentru serviciu, au fost identificate următoarele sume: 10.750 de lei, 12.500 de lei (într-un plic de culoare albă) şi 22.600 lei (într-un plic de culoare albă cu inscripţia Unicredit Ţiriac Bank). Această ultimă sumă provine de la unul dintre denunţători (banii retraşi de la Unicredit Ţiriac Bank), fiindu-i remisă lui Dan Mavrodin la 21.03.2013, acesta nepreocupându-se să o scoată din geantă până în dimineaţa percheziţiilor. „Cu privire la celelalte două sume găsite în rucsac, cercetările urmează să stabilească provenienţa acestora, însă existenţa lor în geanta pentru serviciu a lui Mavrodin conturează fapte similare celor pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale,” susţin procurorii DNA.

Mai mulţi oameni de afaceri au făcut denunţuri la DNA, în care au arătat că directorii din RADET sprijineau unele societăţi comerciale în schimbul unor sume de bani, stabilite prin aplicarea unui procent de 3-5% din valoarea contractelor. Potrivit DNA, alţi bani erau solicitaţi de şefii RADET în momentul în care se făceau efectiv plăţile, mai exact, şefii RADET cereau procente de 4%-10% din banii pe care îi livrau. De exemplu, în cazul contractului de furnizare de ţeavă şi fitinguri PEX, a fost declarată câştigătoare asocierea Erbaşu- Construcţii- Logstor.

În luna martie 2013, Poliția  a efectuat împreună cu SRI percheziții la directorul general RADET și la alte opt persoane din conducerea Regiei, dar și la firma de construcții a lui Alexandru Erbașu, pentru achiziții ilegale. Erbașu primea milioane de euro doar pentru a intermedia cumpărarea unor țevi, spre exemplu. Detalii despre „mânăriile” făcute  de milionarul Erbașu, „Don Juan” de Dorobanți, cu directorii de la RADET găsiţi aici.

Cookies