ARHIVA B365

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti care ar fi luat mită rămân în arest

Hotărârea instanţei supreme este definitivă. La judecarea contestaţiilor au fost prezenţi judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu şi Ciprian Sorin Viziru, Elena Rovenţa lipsind din cauza unor probleme medicale ce au necesitate internare. În declaraţiile date la instanţa supremă, unii dintre magistraţii au recunoscut că ar fi primit o parte din banii şi bunurile menţionate de anchetatori, precizând însă că acestea ar fi fost destinate unor rude ale lor. Mai mult, judecătorii au spus că banii şi bunurile respective nu le-ar fi influenţat deciziile luate în dosare.

La rândul său, procurorul prezent la şedinţa de judecată a subliniat gravitatea şi complexitatea acestui caz, în contextul „sinuciderii unei persoane” (George Claudiu Dumitru, avocatul lui Dan Adamescu), şi a arătat că probele adunate de anchetatori pe parcursul cercetărilor ar dovedi fără dubii acuzaţiile aduse celor patru magistraţi. DNA a cerut, astfel, menţinerea arestului preventiv în cazul celor patru.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti (TB) – Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie. Cei patru au atacat decizia la instanţa supremă. Cazul celor patru judecători de la TB arestaţi pentru mită a declanşat „un val” de denunţuri şi autodenunţuri la DNA, au declarat pentru MEDIAFAX, vineri, surse judiciare, potrivit cărora, în ultimele zile, mai mulţi practicieni în insolvenţă şi lichidatori judiciari ar fi sesizat fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, în dosarul celor patru judecători. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar. Dan Adamescu a fost joi la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile. Procurorii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţa omului de afaceri şi la firmele deţinute de acesta. Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button