Senatorul american John McCain a precizat că Statele Unite nu încearcă să le impună românilor cum să procedeze. Dar, în acelaşi timp, el a subliniat că ţara sa are anumite standarde pe care se aşteptă ca toată lumea să le respecte.
„Mesajul nostru este că respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie, cred că este un adevărat erou şi evident dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile. Nu încercăm să interferăm, doar încercăm să spunem clar că ne afectează relaţiile cu România”, a spus McCain, pentru gandul.info.
Parlamentarii americani mai spun că în Statele Unite ale Americii nu există ideea de a interveni în actul de justiţie.
„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA”, spune senatorul Christopher Murphy.
În ultimii ani, Camera Deputatilor şi Senatul au respins cererile DNA de ridicare a imunităţii în cazul mai multor parlamentari. Marius Isăila, Florin Popescu, Vlad Cosma, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre sau Ion Stan sunt câteva exemple de parlamentari anchetaţi de DNA care au beneficiat de protectia majorităţii senatorilor si deputaţilor români.