ȘTIRI

Cei doi papi canonizați duminică au vizitat Bucureștiul

Iată comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Bucureștiului referitor la cei doi Papi canonizați care au vizitat Capitala României: Papa Ioan al XXIII-lea (Angelo Roncalli) și Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła) vor fi declarați sfinți de către Papa Francisc duminică, 27 aprilie 2014, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne celebrată în Piața Sf. Petru, din Vatican. Ambii Suverani Pontifi au fost la București în decursul vieții lor: Angelo Roncalli, în 1930 și 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria; Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999.

Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. Ne-a sărutat pământul, a vorbit în limba română şi a adus omagiu poporului român. Vor rămâne în istorie Sfânta Liturghie în rit greco-catolic din Catedrala Sf. Iosif, la care Papa Ioan Paul al II-lea a participat alături de comunitatea catolică; îmbrăţişarea frăţească dintre Suveranul Pontif şi Patriarhul Teoctist; strigătul spontan „Unitate! Unitate!” al celor prezenţi în Parcul Izvor, la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Ioan Paul al II-lea în prezenţa Preafericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În timpul misiunii diplomatice în Bulgaria, mons. Angelo Roncalli (viitorul Papă Ioan al XXIII-lea) a venit la Bucureşti de trei ori, în vizită la Nunţiul Apostolic, mons. Angelo Maria Dolci. În august 1930 a vizitat şi mănăstirea ortodoxă de la Căldăruşani. Mai târziu, în 1944, când era delegat apostolic în Turcia, la cererea rabinului-șef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii români deportaţi în Transnistria trimiţând ajutoare în lagăre şi eliberând certificate false de botez. De asemenea, Mons. Roncalli a intervenit pe lângă autorităţile turce pentru ca o navă cu evrei români, plecată din portul Constanţa cu destinația Ierusalim, să poată traversa apele teritoriale ale Turciei. Datorită intervenţiei lui, au fost salvați circa 750 de evrei români, dintre care 250 de copii orfani.

Atât Ioan al XXIII-lea cât şi Ioan Paul al II-lea ne-au iubit ţara, poporul şi Bisericile. Liantul care îi unește însă într-un mod minunat pe cei doi Suverani Pontifi de țara noastră este un călugăr capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică: Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuțile eroice ale călugărului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor în Cer românilor prigoniți pentru credința lor.

La celebrarea canonizării Suveranilor Pontifi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, ce va avea loc duminică, la Roma, va participa și ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și Președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși din întreaga țară.
În cursul dimineții zilei de duminică, 27 aprilie a.c., în toate bisericile Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), Liturghia pro populo (pentru popor) va fi celebrată ca mulțumire pentru canonizarea Suveranilor Pontifi Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. „Prin celebrarea Sfintei Euharistii, care ne unește, ne vom alătura în rugăciune celor care participă la Sfânta Liturghie a canonizării, la Roma, și întregii Biserici Catolice Universale”, a explicat Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al ARCB. În Catedrala Sf. Iosif, din București, Sfânta Liturghie de mulțumire se va celebra la ora 10.30 și va fi prezidată de PS Cornel Damian, episcop auxiliar. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Cornel Damian va da binecuvântarea cu relicva Papei Ioan Paul al II-lea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button