CEDO a admis două plângeri ale fostului primar Sorin Apostu privind condiţiile insalubre din arest

de:
03 feb. 2015
0 Afișari
CEDO a admis două plângeri ale fostului primar Sorin Apostu privind condiţiile insalubre din arest

Din hotărârea postată pe site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) reiese că fostul primar al Clujului Sorin Apostu a reclamat că în anul 2011, când a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, a avut parte de condiţii proaste şi insalubre în arestul preventiv al Poliţiei Judeţene Cluj, transmite corespondentul Mediafax.

De asemenea, Sorin Apostu s-a plâns de condiţii rele şi când a fost transportat de la arestul Poliţiei Cluj la Penitenciarul Rahova, unde s-a aflat pentru că avea termen în proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Astfel, fostul primar al Clujului a reclamat că în arestul Poliţiei Cluj a stat în celulă cu mai mulţi deţinuţi, nu avea lumină naturală, lipsea căldura, iar igiena era precară. Apostu a mai reclamat faptul că, tot în perioada arestului preventiv, după ce a fost mutat la Penitenciarul Gherla, nu a putut discuta cu avocatul său în condiţii normale, ci doar printr-o fereastră.

Fostul primar al Clujului s-a mai plâns de faptul că i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată, după ce procurorii care au instrumentat cazul său au dat publicităţii interceptări telefonice care ţineau de viaţa sa privată şi nu aveau legătură cu dosarul de corupţie.

După ce au analizat plângerea, magistraţii CEDO au hotărât că în cazul Apostu a fost încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

CEDO a mai hotărât că a fost încălcat şi Articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia „orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale, şi nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

În hotărârea CEDO se mai arată că astfel a fost admisă plângerea privind condiţiile proaste de detenţie, precum şi plângerea că prin publicarea interceptărilor telefonice în presă fostului edil i-a fost încălcat dreptul la viaţa privată.

În decizia CEDO se precizează că lui Apostu i-a fost respinsă o solicitare de a primi despăgubiri de la statul român, pe motiv că cererea a fost depusă după termenul limită stabilit de Curte.

Sorin Apostu a depus plângerea la CEDO, prin apărătorul său legal, în 13 aprilie 2012, după ce a executat aproape un an de arest preventiv.

Avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, nu a putut fi contactat până la ora trasmiterii acestei ştiri.

Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Sorin Apostu la patru ani de închisoare pentru că a luat mită de la omul de afaceri Călin Stoia, la trei ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată şi la opt luni de închisoare pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Instanţa a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, la care a adăugat un sport de şase luni, pedeapsa finală fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Apostu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 9 septembrie 2011 până în 28 septembrie 2012.

Potrivit Comisiei de abuzuri a Camerei Deputaţilor, în perioada 2012-2014, au fost înregistrate la comisia parlamentară 260 de memorii ale persoanelor condamnate penal şi aflate în penitenciare, care reclamă regimul de detenţie, hrana insuficientă, supraaglomerarea camerelor de detenţie, condiţiile igenico-sanitare.

Preşedintele Comisiei de abuzuri din Camera Deputaţilor, Mircea Man (PNL), a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că ministrul Justiţiei şi directorul Penitenciarelor vor fi audiaţi săptămâna viitoare privind condiţiile şi gradul de ocupare din penitenciare.

Cookies