Ceauşescu voia să construiască Casa Radio după modelul casei părinteşti din Scorniceşti

de:
15 aug. 2013
16 Afișari
Ceauşescu voia să construiască Casa Radio după modelul casei părinteşti din Scorniceşti

Nicolae Ceaușescu a desenat pe planul clădirii care se dorea a fi Muzeul Naţional de Istorie două elemente inspirate de copilăria petrecută în Scorniceşti şi de casele pe care le-a văzut acolo. Este vorba despre executarea streaşinei cu denticuli, (element decorativ în relief de formă unui dinte, n.r.) după modelul ţărănesc şi, adăugarea unor streaşini la ferestre, tot după modelul celor văzute în copilărie, în satul natal, conform arhitectului clădirii, Virgil Polizu, intervievat de EVZ.

Trebuie spus că ferestrele clădirilor din Centrul Civic fuseseră deja modificate atunci când, zărindu-le mici şi împărţite în patru, Ceauşescu ar fi exclamat către suita de activişti care îl însoţea: „Uite, Pană, crucilii!” (Gheorghe Pană, fost primar al Bucureştiului şi membru al CPEX al PCR – nr.). Astfel că ferestrele Muzeului Naţional de Istorie au fost mărite în aşa fel încât să nu mai semene cu nici un simbol bisericesc.

Încurajaţi de talentul „primului arhitect al ţării”, câţiva activişti din jurul sau nu s-au sfiit săşi adauge şi ei fanteziile arhitecturale mâzgălind planul construcţiei în sensul că au desenat, aiurea, nişte floricele stilizate pe capitelurile coloanelor greceşti de la faţada, fiindcă li s-au părut… cam goale! „După Ceauşescu au venit şi nişte slugi de la Gospodăria de Partid şi ne-au spus „Ia faceţi, ba, şi astea de le-am desenat noi, că să fie mai frumoase, coloanele alea! Căpătaseră şi ei poftă de desen”, îşi aduce aminte în continuare arhitectul Virgil Polizu.

Se pare că nici una dintre aceste idei nu a fost dusă la îndeplinire, doar mărirea ferestrelor fiind realizată până la „inaugurarea” din august 1989.

Pe locul clădirii abandonate de mai bine de 20 de ani s-ar putea ridica proiectul Dâmbovița Center, un parteneriat public-privat dintre Plaza Centers (75%), dezvoltator imobiliar, Compania Naţională de Investiţii, cu o pondere de 15%, şi familia Kucuk, cu 10%, care au semnat contractul încă din 2006. Investiţia finală în proiectul Casa Radio se va ridica la aproximativ un miliard de euro. Conform proiectului, acesta urmează să cuprindă o suprafață de 600.000 mp de spații comerciale, birouri, hoteluri și locuințe

Cookies