ARHIVA B365

Cea mai nouă metodă de escrocherie. Cum poţi lua ţeapă la ore târzii

Noua metodă de ţepuit a făcut deja 20 de victime la nivel naţional. 

Metoda de operare

Victimele primesc noaptea ori la ore matinale telefoane de la autorii de înşelăciuni. Aceştia se folosesc de legăturile de afecţiune ale părţii vătămate şi susţin că sunt avocaţi, doctori, prieteni ai „rudei lor din străinătate”. Povestesc că  respectiva rudă a avut un accident auto, a produs un accident auto sau a fost arestată. Escrocii cer victimei să trimită o sumă de bani pentru internarea în spital a rudei din străinătate, ori pentru a plăti spitalizarea celui care a fost rănit de rudă sau pentru a plăti serviciile avocatului. Ţinând cont de ora matinală ori târzie, de legătura afectivă, victimele sunt determinate să facă diverse tranzacţii către persoane din afara ţării. Zeci de mii de euro au fost transferati în acest mod.

Poliţiştii au cercetat dacă autorii înşelăciunilor aveau cunoştinţe despre relaţia dintre victimă şi persoana despre care spuneau că are nevoie de ajutor. S-a demonstrat că escrocii nu ştiau nici măcar dacă partea vătămată are rude în străinătate. Ei se foloseau de discuţia telefonică şi, ajutaţi de naivitatea victimei, aflau ce persoane apropiate avea aceasta în afara ţării.

Tipul escrocului

Majoritatea infracţiunilor făcute prin intermediul telefonului sunt efectuate de persoane aflate în stare de arest, care au acces ilegal la telefoane mobile. 

B365.ro a mai prezentat un tip de escrocherie care face apel la „rude din străinătate”. Escrocii abordează oameni pe stradă, de regulă bătrâni, şi îi întreabă dacă nu au rude în străinătate. Cum mulţi dintre ei răspund afirmativ, escrocul îşi începe prestaţia. Le spun bătrânilor că au fost trimişi exact de respectiva rudă, i-a căutat special pe stradă şi au un pachet din partea ei. Bătrânul, entuziasmat, îi primeşte în casă. Escrocul îi povesteşte cum e viaţa rudei în străinătate, că se descurcă „aşa cum poate”, dar ar mai fi o posibilitate să câştige un ban. Îl roagă pe bătrân să-i dea nişte bani, să cumpere din România câteva produse mai ieftine şi să le vândă acolo mai scumpe. Bătrânul, dorind să-şi ajute ruda, îi dă omului suma cerută. Asta este una dintre tactici. Însă, de cele mai multe ori, escrocii profită pur şi simplu că au intrat la bătrân în casă, îl fac să părăsească încăperea prin diferite pretexte: ” îmi aduceţi o sticlă de apă să înlocuim apa de la radiator” – exemplul unui păţit. Bărbatul se duce la baie, umple sticla şi, în timpul acesta, escrocii sustrag obiecte de la el din casă. Mai multe detalii găsiţi AICI.

Sfaturi de prevenire

Oamenii ar trebui să fie reticenţi la orice apel al unui necunoscut care le cere bani sau orice alt fel de negociere. Nu ar trebui să ne lăsam înduioşaţi de legăturile afective, orice tranzacţie trebuie efectuată abia după ce ne-au fost prezentate dovezi clare. Dacă persoana contactată refuză să ni le dea, suntem, de cele mai multe ori, ţinta unei escrocherii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button