Cea mai modernă bibliotecă a României este gata! VEZI CUM ARATĂ

de:
14 nov. 2011
4 Afișari
Cea mai modernă bibliotecă a României este gata! VEZI CUM ARATĂ

Lucrările de amenajare sunt gata. Teoretic imobilul trebuie să fie finalizat până pe 30 noiembrie, dată la care constructorul va preda cheile noilor “locuitori”: Biblioteca Naţională a României şi Ministerul Culturii. Practic, muncitorii mai lucrează ici-colo la retuşuri, în timp ce în unele locuri se face deja curăţenie. Cu toate acestea birocraţia va mai amâna o perioadă darea în folosinţă a clădirii. După 30 noiembrie încep demersurile pentru formarea Comisiei de Recepţie, care vor dura cel mult 10 zile, explică reprezentanţii Ministerului Culturii.

La faţa locului sunt şi angajaţii bibliotecii care deja au început să transporte volumele de carte şi să le aşeze, în anumite sectoare, pe rafturi. “Acum există aici în jur de şapte milioane de volume. Mai sunt de adus câteva transporturi, inclusiv de la depozitele din Sibiu, până când atingem cifra de 12,5 milioane”, susţin responsabilii cu transportul cărţilor. Aceasta muncă este extrem de migăloasa. Până la a le depozita, cărţile trebuie igienizate fiecare în parte. Ulterior, volumele trebuie clasate şi înregistrate într-o bază de date electronică, în funcţie de o serie de criterii care includ de la nume până la anul publicării. Până când totul va fi pus la punct va mai dura ceva: “Totul va fi aranjat până la sfârşitul anului viitor”, adaugă reprezentanţii instituţiei.

Pe lângă destinaţia iniţială, biblioteca va servi şi ca centru de conferinţe. Un număr impresionant de săli, concepute special în acest sens, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi, contra cost, pentru organizarea de evenimente: prezentări, expoziţii, lansări de carte. Veniturile instituţiei vor fi rotunjite şi din bani luaţi pe chiria restaurantului, amenajat la parter şi care dispune şi de o terasă, în zona dinspre Piaţa Unirii.

Clădirea este impresionantă, mai ales văzută din interior. „Avem în total două subsoluri, parter plus mezanin şi încă alte şapte nivele care duc la o înălţime de 40 de metri. Numai Aula are cinci nivele. Totul se traduce în 120.000 metri pătraţi arie desfăşurată, adică 12 hectare, din care 30.000 metri sunt destinaţi numai depozitelor”, explică pentru B365.ro diriginta de şantier, inginer Dorina Niculescu. Pentru aproape toată această suprafaţă au fost folosite materiale exclusiv româneşti. „80 la sută dintre acestea sunt autohtone. Doar faţada atârna greu în această ecuaţie pentru că a fost comandată din străinătate”, mai spune diriginta.


Lucrările la Biblioteca Naţională a României au început în 1986, însa după Momentul ’89 acestea au fost sistate. Șantierul a prins viaţă în martie 2009 cu o investiţie anunţată de 100 de milioane de euro. Sumele alocate pentru noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României dar şi pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti provin dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.

Cookies