Cea mai mare moschee din UE, construită lângă noul sediu al masonilor din București

de:
08 iul. 2015
1 Afișari
Cea mai mare moschee din UE, construită lângă noul sediu al masonilor din București

La sfârșitul lunii mai, Guvernul României a cedat gratuit Muftiatului Cultului Musulman un teren de 11.295 mp pentru ridicarea unei moschei. Potrivit Hotărârii nr. 372/2015 terenul este situat în București pe Bulevardul Expoziției nr.22-30 (lângă Romexpo). 

Tot pe Bd. Expoziției nr. 22-30, în decembrie 2013, Guvernul României a oferit gratuit pe o perioadă de 49 de ani un alt teren, de 2.500 metri pătrați. De această dată, destinatarul era Marea Lojă Națională a României care va construi aici un mare centru de evenimente. 

Cele două proiecte au astfel aceeași adresă. Există însă și o diferență. Terenurile au numere cadastrale diferite. Astfel, terenul primit de Marea Lojă Națională a României are numărul cadastral 262697, în timp ce terenul pe care ar urma să fie construită o moschee are numărul cadastral 262698. 

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană”, afirmă muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

Pe lângă moscheea anunțată de muftiat, în centrul musulman vor funcţiona o bibliotecă ştiinţifică în care să se regăsească publicaţii autorizate, precum şi săli de curs în care imamii să predice învăţătura Coranului. Investiţia trebuie demarată în 3 ani pentru a păstra terenul atribuit în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 ani. Fondurile vor fi asigurate de statul turc, care va acoperi costurile estimate a ajunge la 3 milioane euro.

Noul sediu din București al masonilor va avea 8 săli de spectacole, un restaurant și un club

Lângă  „cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană” ar urma să fie realizat un alt proiect impresionant. Centrul de evenimente al Marii Loje Naționale, ce va funcționa și ca sediu al asociației, va avea trei niveluri în subteran și alte cinci la suprafață și va fi construit pe un teren de 2.448 metri pătrați. 

În noua clădire vor fi amenajate o parcare subterană, săli multifuncționale, un restaurant, un club, dar și un muzeu și o bibliotecă.

Astfel, la primele două niveluri ale clădirii, aflate la subsol, va fi amenajată o parcare cu 112 locuri pentru autoturisme și șase pentru motociclete (câte 56 de locuri pe fiecare nivel).

La demisol este prevăzut un club cu 115 locuri, un lobby, dar și un restaurant cu 150 de locuri.

Parterul va fi ocupat în acea mai mare parte de o sală de spectacole cu 679 de locuri, între care 431 la parter și 248 la balcon).

La nivelurile superioare vor mai fi construite încă șapte săli multifuncționale: patru săli la etajul al doilea (două cu câte 120 de locuri și alte două cu câte 158 de locuri) și trei la etajul al treilea. De asemenea, la ultimul nivel al clădirii (etajul patru) vor fi amenajate un muzeu și o bibliotecă.

Planul Urbanistic Zonal pentru realizarea proiectului a primit avizul arhitectului-șef al Capitalei pe 2 iunie 2015 și s-a aflat în dezbatere publică și pe site-ul Primăriei Capitalei. Următoarea etapă pentru ca proiectul să fie realizat este aprobarea PUZ-ului de către Consiliul General al Municipiului București. 

Cookies