Sâmbătă, între orele 10.00 și 13.00, la rotonda din Parcul Lumea Copiilor se adună peste 150 de autovehicule istorice, care aparțin membrilor Filialei București a Retromobil Club România. Expoziția automobilistică se bucură de o selecție unică, cu numeroase prezentări în premieră. Retroparada Toamnei este un eveniment cu o tradiție de 24 de ani care, prin reunirea autoturismelor din colecția membrilor săi, reprezintă o ocazie unică pentru bucureșteni de a lua contact cu istoria fenomenului automobilistic mondial din ultimul secol. Expoziția poate fi admirată și studiată gratuit. Mai jos, interviu cu Radu Mihail Georgescu, președinte Retromobil Club, Filiala București despre vibe-ul special pe care aceste frumoase mașini îl dau orașului nostru.
Toamna se numără evenimentele Retromobil care dau farmec orașului. 9 expoziții au fost de toate în acest an, și toate extraordinare. Primăvara a venit cu Retroparada Primăverii, apoi Mașinile Bucureștiului au ajuns la Muzeul Satului. Italiencele, Franțuzoaicele, Nemțoaicele, Socialistele s-au lăsat admirate și studiate. Sunt mașinile care dau viață, culoare și rafinament unui oraș sufocat de trafic, cu eleganța și valoarea lor. Și tot din București s-a dat startul pentru Raliul Memorial București-Giurgiu.
Anul acesta, la Retroparada Toamnei, cea mai mare reuniune de autovehicule istorice din țară, vor fi prezentate autoturisme atestate istoric după standardele FIVA, fabricate între anii ‘20 și ‘90. Bijuteriile se află în colecția membrilor Retromobil Club România Filiala București, care tezaurizează peste 800 de exemplare.
B365.ro: A venit toamna, cum vine în fiecare an, iar Bucureștiul se va bucura din nou de “Retroparada Toamnei”. Cu ce vine nou acest eveniment?
Radu Mihail Georgescu, președinte Retromobil Club, Filiala București: ”Suntem deja în luna octombrie și parcă nici nu ne dăm seama cum a mai trecut un an. Un an în care am avut peste 150 de evenimente organizate de Retromobil Club România la nivel național. Dintre ele se evidențiază cele ale Filialei București, organizația care numără aproape 900 de membri. Ultimul eveniment al anului este pentru noi Retroparada Toamnei, care închide acest program anual. Este un prilej evident pentru toți colegii din București, dar și din alte orașe ale țării, de a se reuni. În mod tradițional, expoziția Retroparada Toamnei se desfășoară cu sprijinul Primăriei Sectorului 4 în spațiul oferit generos de Parcul Lumea Copiilor. Au fost câteva momente de-a lungul pandemiei când, din cauza restricțiilor, am fost nevoiți să nu mai putem să păstrăm acest format și să ne limităm doar la câteva plimbări de agrement pe marile artere ale Bucureștiului. Însă acum, ne putem bucura din plin de o zi frumoasă de toamna”.
Radu Mihail Georgescu: “Colegii noștri apreciază foarte mult formatul acestor întâlniri prietenești în cadrul Retroparadei Toamnei, un prilej de a-și etala noile achiziții, de a depăna amintiri, de a schimba un sfat tehnic, un fel de a se bucura de vremea frumoasă și de admirația vizitatorilor care vor trece pragul Parcului Lumea Copiilor, pentru a se minuna de aceste mașini. Anul acesta vor fi prezente aproape 200 de autovehicule, un record pentru noi”.
B365. ro: Cum schimbă aceste evenimente prin excelență urbane, colorate și valoroase, chipul Bucureștiului? Mereu spuneți că aceste expoziții sunt un act de cultură. Sunt mașini care parcă vin din alt timp, dintr-un alt București.
Radu Mihail Georgescu: “Dacă ar fi să ne raportăm la conceptul acesta oocidental de slow life, slow food, slow motion, da, suntem într-un ritm atemporal. Retroparada Toamnei este un eveniment cultural care dorește să marcheze legătura indisolubilă dintre ce a fost, ce este și ce va fi. Legătura dintre citadin, fenomenul automobilistic și locuitorii acestui frumos oraș. Este, dacă vreți, un prilej de a aduce în fața privitorilor un fenomen cumva uitat, marginalizat, poate chiar și ostracizat, privind prin prisma politicilor antipoluare. Aici vorbim însă doar despre cultură pentru că, în primul rând, aceste autovehicule, neavând o utilizare citadină de zi cu zi, se relevă ca niște exponate statice. Nu le veți vedea în fiecare zi rulând prin București, de aceea expoziția este cu atât mai importantă”.
B365.ro: Pot fi privite ca obiecte de artă?
Radu Mihail Georgescu: “Designul autovehiculelor a evoluat în ultima o sută de ani, pentru că renumiți artiști și-au pus amprenta asupra designului mașinilor de-a lungul timpului. Școala franceză și cea italiană cu atât mai mult sunt unele dintre cele mai importante din lume. Designerii și-au pus amprenta asupra a ceea ce înseamnă autovehiculul văzut ca obiect de artă. Spun cu toată seriozitatea că există nu puține exemplare în București și în țară a căror raritate și rafinament stilistic le califică să fie obiecte de artă”.
B365.ro: Și în același timp aceste evenimente educă, oferă informații. Mașinile pot fi atinse, văzute, nu sunt exponate de muzeu.
Radu Mihail Georgescu: “Interacțiunea care se întâmplă între membrii noștri și pietonii sau vizitatorii care vin, întreabă, se plimbă, sunt interesați, reușește să ducă momentul într-o zonă de educație. Ce este foarte interesant este faptul că noua generația rămâne foarte interesată de aceste obiecte de cultură, pentru că ele reînvie o altă lume”.
B365.ro: Aduceți frumusețea unei lumi dispărute. Care a fost cea mai interesantă întrebare pe care ați primit-o la aceste evenimente?
Radu Mihail Georgescu: “Întrebările relevă de obicei o pasiune personală. Mă bucur atunci când suntem întrebați la expoziții despre tot felul detalii, și aceasta se întâmplă uneori și în trafic. Mașinile apar uneori pe străzile Bucureștiului și stârnesc uimire. Vedem zâmbetele trecătorilor, ale copiilor, primim reacții pozitive. Și acesta este unul dintre marile câștiguri pentru tot ceea ce facem noi: aducem un vibe nou, un sentiment de bucurie și de plăcere vizuală în București. Bucureștiul, ca orice capitală cu istorie, este un conglomerat de straturi, atât cronologice cât și sociale, care abia așteaptă să fie redescoperite. Sunt multe lucruri care, pur și simplu, au căzut într-un con de umbră și de ignorare, de lipsă de interes”.
B365.ro: Eu scriu mult despre clădiri de patrimoniu, iar ceea ce faceți dumneavoastră cred că ține mult de patrimoniul automobilistic al orașului. Ar trebui să fie protejat mai mult?
Radu Mihail Georgescu: “În acest moment, legislația românească nu are o concepție, o idee coerentă și concretă despre ceea ce înseamnă patrimoniul tehnic, și aici mă refer la ce tot ceea ce înseamnă autovehicule de patrimoniu tehnic și, implicit, cultural. Există câteva elemente incipiente la nivelul legislației patrimoniului cultural mobil, dar cu siguranță că la un moment dat va fi interesant ca această protecție a patrimoniului tehnic să fie mai clară și mai fermă, din perspectiva modului în care aceste autovehicule sunt ocrotite și susținute. Îmi vine în minte faptul că, de foarte multe ori, mergem prin oraș și descoperim câte o mașină clasică, care arată părăsită. Ne uităm la ea și ne gândim cum să o salvăm, a cui o fi fost. Sunt acele reacții care vin, de pildă, din plăcerea de a cotrobăi într-un târg cu vechituri, și încă mai sunt târguri de vechituri în București, din fericire. Sau din curiozitatea copilăriei, în care ne plăcea să umblăm prin podurile bunicilor ca să descoperim lucruri absolut uimitoare”.
B365.ro: Până la urmă, după aceste automobile istorice nu ai cum să nu întorci capul, când le vezi pe străzile Bucureștiului. Sunt singurele după care întoarcem capul.
Radu Mihail Georgescu: “Sunt singurele, pentru că sunt aproape unicate, apar atât de puține în circulație. Sunt deosebit de importante pentru că, de multe ori, efortul proprietarilor de a le readuce la starea lor inițială poate să depășească valoarea lor. Sunt mașini care au un șarm și o personalitate distinctă, sunt autovehicule care, la momentul realizării lor, nu se transformaseră în produse de larg consum”.
B365.ro: Prezența lor demonstrează și că nu am avut numai căruțe.
Radu Mihail Georgescu: “Nu, nu am avut numai căruțe. Demostrează că au existat și importuri, a existat și o industrie autohtonă pentru populație, cu mașini care s-au dovedit a fi longevive, raportat la nevoile și trebuințele utilizatorilor lor. S-au dovedit a fi bunuri de întrebuințare îndelungată.”
Retroparade ale Toamnei organizate de filialele Retromobil în acest weekend (22-23 octombrie 2022): 22 octombrie – Brașov – Aleea Tiberiu Brediceanu,11.00-15.00 22 octombrie – Arad – Piața Avram Iancu,10.00-14.00 22 octombrie – Slatina – Parcul Tineretului ,10.00-12.00 22 octombrie – Rm Vâlcea – Shopping City Mall,10.00-14.00 22 octombrie – Ploieșți – Ploiești Shopping City ,10.00-14.00 22 octombrie – Zalău – Value Center,12.00-15.00 22 octombrie – Targoviște – Curtea Domnească,12.00-14.00 22-23 octombrie – Baia Mare – Piață Millenium,10.00-12.00 23 octombrie – Târgu Jiu – Shopping City,13.00-18.00 23 octombrie – Buzău – Zona Ciolanu,10.00-14.00 .
Înființat în 1998 de 21 de pasionați de vehicule istorice și construit după principiile grupărilor similare din țările cu tradiție în domeniu, Retromobil Club România a devenit o prezență obiș̦nuită pe scena automobilismului românesc. Activitatea de peste două decenii a clubului se constituie într-un demers cultural, de instruire a noilor generații cu privire la istoria autovehiculelor, iar prin toate evenimentele organizate la scară națională Retromobil Club România își propune încurajarea păstră̆rii în stare optimă a vehiculelor istorice de pe teritoriul național, precum și cultivarea pasiunii de colecționare și restaurare a acestora. Totul despre Retromobil Club România aici: www.retromobil.ro.