Cea mai frumoasă vatmaniță din București și răgetul șoferului de pe 226 când se face verde la semafor

23 iun. 2022
18528 Afișari
Cea mai frumoasă vatmaniță din București și răgetul șoferului de pe 226 când se face verde la semafor
Cea mai frumoasă vatmaniță din București și răgetul șoferului de pe 226 când se face verde la semafor

Fascinată de confrații călători, am tendința să-i neglijez pe oamenii care fac posibilă aventura STB: șoferii. Pentru a mă revanșa cât de cât, las aici câteva exemplare memorabile. Și, fiindcă mi se-ntâmplă să recurg și la taxiuri ori variantele de ride sharing, ar fi nedrept să nu-i pomenesc aici pe câțiva dintre reprezentanții de seamă ai breslei. 

🚌 Șoferul de pe linia 226 discută aprins la telefon despre „mecanismul de funcționare a unei națiuni”, „avantaje mincinoase, care afectează atât economia, cât și sănătatea” și alte chestiuni esențiale. Dar abia după 5 minute bagă decisiva:

– Lasă, bre, astea, de nea Mihai ai auzit? A dat mașina peste el!

Șoferul troleibuzului de pe linia 69 poartă o discuție prelungă, la telefon:

– Auzi, bă, moldovean nenorocit! Da’ Șoșolea nu poate să facă invitație? De ce m-aș lua eu după tine?

Și de ce era, boule, cârpa aia udă, ce-ai făcut cu ea? Da’ cine-a udat-o, tâmpitule, că doar nu eu! 

Se întrerupe din dialog doar cât să scoată un răget, la semafor:

– Hai, foamea, că-i verdeee!!!

 🚋 Are 40-45 de ani și-un aer retro franțuzesc. Roșcată, tunsă bob, și-a subliniat ochii cu tuș negru, à la Bardot. Rujul roz stins se asortează cu oja și chiar și cu puloverul. Din când în când, scoate dintr-o pungă bomboane rotunde de ciocolată, pe care le ronțăie discret.

Înainte să cobor din tramvai, mă apropii de ea și turui: „Sunteți cea mai frumoasă doamnă vatman pe care am văzut-o vreodată!”.

Nu știu cât de nebună o fi crezut că sunt, dar asta are mai puțină importanță.

🚕 Taximetristul în prag de pensionare, în timp ce asudă la semafor:

– Vă spun, țara asta e praf! Uite, nepoată-mea: corigentă într-a șasea, corigentă într-a șaptea, corigentă într-a opta, acum mai are puțin și iese premiantă! Vine: ”Tataie, am luat 8 la fizică!” ”Bravo!” Și după aia mă întreabă: ”Ce-i ăla municipiu?” POFTIIIIM?! Profesoara ei de geografie a dat examen, să vadă dacă ajunge titulară sau rămâne… locțiitoare d-aia. A luat 1! Păi, dacă ea a luat 1, înseamnă că pe nepoată-mea o învață de zero!

🚕 Taximetristul, 35 de ani, 140 de kile. Prins într-o conversație telefonică. Ascultă ce ascultă, dă din cap, apoi încheie: ”Bine, purcelușa, te pup! Hai, că ne vedem noi, vorbim! Pa, purceaua!”. Prinde roșu la semafor, se întoarce către mine și-o plasează, râzând: ”Nu vă speriați, vorbeam cu nepoată-mea!”.

🚗 Chemăm un Bolt, să mergem la ai mei, pentru potol magic de weekend. Se anunță domnul Artur, cu un Volkswagen ID.3.

Fiindcă mașina e din cea de mila căreia plângi, când țopăi cu ea dintr-o groapă-n alta, iar posesorul pare un Moș Crăciun undercover, m-apucă vorbitu’:

– Presupun că n-ați plănuit să faceți taximetrie, când v-ați luat jucăria asta…

– Ba, să știți, domnișoară, că așa am gândit-o! Am luat-o în leasing și mi-am propus să scot rata chiar cu ea. Nepoți n-am, că ai mei fac carieră. Aș fi știut parcurile, locurile de joacă, ierbarele, insectarele… Așa, la scris nu mă pricep, la televizor n-am de ce să mă uit, nu citesc, că mă doare capu’ (râde). Trebuia să-mi găsesc și eu o țăcăneală!

 

Cookies