Cea mai bătrână măicuţă din Bucureşti a trecut la cele veşnice, la 103 ani

de:
29 mai 2012
6 Afișari
Cea mai bătrână măicuţă din Bucureşti a trecut la cele veşnice, la 103 ani

Doroteia s-a născut în comuna Matca, judeţul Galaţi, în 1909, rămânând orfană la doar opt ani. Trei dintre cei şase fraţi ai săi au devenit călugări, ei îndemnând-o şi pe Doroteia să îşi dedice viaţa monahismului.

În 1937, Doroteia a fost tunsă de însuşi Patriarhul României, Miron Cristea, care a venit la Pasărea şi a săvârşit tunderea în monahism a 27 de vieţuitoare, care urmau să se specializeze pentru îngrijirea bolnavilor, spunând că „nimeni nu este mai potrivit pentru a îngriji suferinzii decât monahiile, pentru că ele văd în omul bolnav pe Hristos şi toate le fac pentru El“, consemnează agenţia de ştiri Basilica.

În anul 1938 monahia Doroteia a finalizat cursurile Şcolii de caritate şi a rămas să lucreze la Spitalul Militar încă doi ani. În anul 1940 se reîntoarce în mănăstire pentru a o îngriji pe povăţuitoarea sa, monahia Arsenia Demetriade, care era bătrână şi foarte bolnavă. A lucrat la atelierele mănăstireşti mulţi ani şi a acordat, cu multă pricepere, asistenţă medicală în mănăstire şi în satele din jurul acesteia.

În anii grei ai celui de-al II-lea Război Mondial, ea a înţeles şi arătat că monahul este dator să ajute pe cei suferinzi. De aceea, ca soră de caritate, împreună cu alte vieţuitoare ale chinoviei sale, a ajutat mulţi oameni care au fost răniţi pe front.

În Mănăstirea Pasărea, monahia Doroteia a reuşit să împlinească chemarea ei monahală şi să devină un model de slujire, făcându-se tuturor pildă prin ascultare, smerenie, rugăciune, înţelepciune şi ajutorare a celor aflaţi în suferinţă.

Cookies