Cea mai aprigă bunică anti-Putin din Rusia. De 20 de ani, protest-arest-protest. Babushka îi sfidează pe Vladimir și pe mascați, oricât ar aresta-o

15 mart. 2022
719 Afișari
Cea mai aprigă bunică anti-Putin din Rusia. De 20 de ani, protest-arest-protest. Babushka îi sfidează pe Vladimir și pe mascați, oricât ar aresta-o
Cea mai aprigă bunică anti-Putin din Rusia. De 20 de ani, protest-arest-protest. Babushka îi sfidează pe Vladimir și pe mascați, oricât ar aresta-o

Arest-protest-arest-protest, de zeci de ori în aceeași ordine. De la protest în arest și din arest la protest. Așa arată viața Elenei Osipova (78 de ani), bătrânica pensionară din Sankt Petersburg care îi enervează pe „mascații” lui Putin de peste 20 de ani. „Bunica opoziției ruse”, „Copilul războiului”, Elena Osipova (78 de ani) a supraviețuit asediului Leningradului în cel de-al doilea război mondial, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria omenirii. Elena Osipova este artist plastic și educator, își pictează singură pancartele împotriva războiului și nu-și plătește amenzile: ”Guvernul mă execută din pensia mea de 280 de dolari”. Curaj de om bătrân căruia nimeni nu a reușit să-i închidă gura pâna azi, mai jos.

elena, osipova, protest, rusia
Elena Osipova are 78 de ani si suferă de diabet. Foto credit Twitter.com.

Rusia este o pasăre, nu un urs. Rusia vrea să fie o pasăre: pașnică, bună, cinstită. Deși este rănită, dacă este bine îngrijită și hrănită, poate zbura sus. Votează pentru pasăre, pasărea a fost întotdeauna simbolul Rusiei (..). Avem nevoie de o altă Rusie, Rusia fără Putin”. Sunt cuvintele artistei plastice Elena Osipova, simbolul protestelor din Sankt Petersburg, din Putinia de azi.

elena, osipova, protest, rusia
Elena Osipova la prima ei expoziție in anul 2015. Foto credit Therussianreader.com.
tablou, elena, osipova, rusia
Lucrare dedicată crimelor din Osetia de Nord, 2015. Foto credit The Russian Reader.

Elena Osipova pictează tablouri împotriva crimelor și nedreptăților cu culorile drapelului Rusiei

În anul 2015, The Russian Reader i-a luat Elenei Osipova un interviu, la prima ei expoziție din Sankt Petersburg. „Afișele și picturile sale naive sunt legate de politică, de proteste de stradă și vorbesc despre nedreptate, crime și despre încălcarea drepturilor civile”. Pe cele mai multe le pictează în culorile drapelului Rusiei. De câte ori a auzit că a mai început un război, Elena Osipova a ieșit în stradă revoltată de ceea ce fac conducătorii în numele ei, în numele Rusiei.

tablou, elena, osipova
” Rusia este o pasăre, nu un urs”, Foto credit The Russian Reader, 2015.
tablou, elena, osipova, rusia
The musical Nord-Ost, ” Opriți războiul”, oct 25, 2002. Foto credit The Russian Reader.

A stat în ploaie, în ger, în caniculă, deși este bolnavă de diabet. Când Boris Nemțov a fost asasinat, „Bunica Protestelor” a ieșit în stradă. La fel a făcut după tragedia cu luarea de ostatici din Beslan, din anul 2004, unul dintre cele mai grave atentate teroriste din istoria Rusiei. A ridicat vocea împotriva războaielor cecene, la anexarea Crimeei, la arestarea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, după ce acesta s-a întors din Germania, unde se vindecase după ce a fost otrăvit. A fost săltată de mascați când Boris Nemțov a fost asasinat. S-a întors în stradă. A fost arestatâ. S-a întors. A fost arestată. S-a intors.

tablou, elena, osipova, rusia
Lucrare de Elena Osipova. Rusia in Siria, 2015. Foto credit The Russian Reader.
elena, osipova, protest, rusia
Elena Osipova, foto credit The Russian Reader.
razboaiele, rusiei
Razboiele Rusiei, foto credit Twitter.com.
groznii, cecenia, soldati, rusi
Groznii, Cecenia, anul 2000. Soldati rusi in pauză de masă si siestă. Foto credit Reuters.

Pur și simplu nu înțelegeam de ce lumea a tăcut”

Aceasta este prima expoziție din viața mea. Cel mai recent poster arată o mamă cu copilul ei mort. Este băiatul tadjic ucis, Umarali Nazarov, iar primul poster pe care l-am făcut a fost pentru tragedia în Osetia de Nord, în anul 2002. Atunci m-am dus la Palatul Mariinski (sediul Adunării Legislative a Sankt Petesburg) cu un afiș simplu, scris de mână pe o coală de hârtie. Pur și simplu nu înțelegeam de ce lumea a tăcut”, spunea Elena Osipova în anul 2015. Și nu numai împotriva agresiunilor Rusiei a ieșit în stradă Elena Osipova. Când a început războiul din Irak, „Bunica protestelor” a afișat pancarta „ Nu credeți în justiția războiului” în fața Consulatului american din Sankt Petersburg, fără să fie băgată în seamă.

rusia, putin, arta
Foto credit Twitter.com.
poster, putin, rusia
Foto credit Twitter.com.
În timpul asediului Leningradului, Elena avea un an, dar știe prea bine ce înseamnă oroarea războiului

Elena Osipova s-a născut în timpul asediului Leningradului (septembrie 1941-ianuarie 1944), cel mai brutal din istoria recentă. Un milion de victime, doi ani și jumătate de foamete, frig și bombardamente naziste. Oamenii ajunseseră să mănânce câini, pisici și șobolani. Elena Osipova a absolvit Școala de Arte Tauride (acum se numește Roerich), loc în care a învățat pentru puțin timp și Marc Chagall. Influențată de frescele lui Andrei Rubliov, a vrut să se înscrie la secția de pictură monumentală de la Academia Mukhina, dar nu a fost acceptată. „Ce aș fi făcut? Picturi murale la metrou? Eu sunt artist și educator. Am predat peste 30 de ani, am organizat trei școli de arte de la zero”, spune Osipova.

Acum, poate va deveni mai dificil să protestez, iar oamenii se vor retrage în apartamentele lor, așa cum făceau în timpul URSS”

Iată ce spunea Osipova în anul 2015, când protestele încă mai erau tolerate în Rusia putinizată: „ Acum, poate va deveni mai dificil să protestez, iar oamenii se vor retrage în apartamentele lor, așa cum făceau în timpul URSS. Legile care au fost adoptate (restricționarea protestelor publice, n.red.) sunt greu de dus financiar. Pe vremuri, cea mai mică amendă pe care am primit-o a fost de 5000 de ruble. Oamenii au adunat atunci bani pentru mine pe internet, dar i-am donat celor arestați în Piața Bolotnaia din Moscova. Atunci, zeci de mii de persoane au protestat, iar autoritățile un închis temporar Podul Iubirii ca să nu se prăbușească. (Mitingul din anul 2011 a fost cel mai mare din perioada putinista, zeci de mii de ruși au protestat împotriva fraudării alegerilor legislative și au cerut demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale din Federația Rusă. Au participat peste 40.000 de persoane, n.red.). Amenzile sunt atât de mari încât nu le pot plăti. Păcat că societatea s-a resemnat încă de la început și nu s-a opus acestor legi. Ar fi putut să reziste și să iasă în stradă, dar, din păcate, când oamenii au început să trăiască mai bine, au devenit indiferenți”.

elena, osipova, protest, rusia
13 martie, Elena Osipova s-a intors in stradă. Singura. Foto credit Twitter.com.
La un moment dat, m-am gândit că poate ar trebui să renunț, dar oamenii mi-au spus să nu o fac, pentru că eu le dau speranță”

La scurt timp după ce a a protestat împotriva invaziei trupelor rusești în Ucraina, Elena Osipova a fost iar arestată. Două zile mai târziu, era din nou pe străzile  orașului de pe malul Nevei. Singură. Încăpățânată. Cu hotărârea că nimeni nu poate să-i închidă gura. Elena Osipova: „La un moment dat, m-am gândit că poate ar trebui să renunț, dar oamenii mi-au spus să nu o fac, pentru că eu le dau speranță”.

tablou, elena, osipova, rusia
Lucrare de Elena Osipova: „Eliberati prizonierii politici.” Foto credit The Russian Reader.
Azi. în Putinia, protestarii riscă 15 ani de închisoare

În prezent, în Rusia, orice fel de protest împotriva războiului din Ucraina este ilegal. O nouă lege a fost dată ca „să reprime informațiile mincinoase” și să nu fie discreditate forțele armate. A fost introdusă cenzura militară. Potrivit textului de lege pedepsele aplicate variază de la amenzi, la 15 ani de închisoare. Toți care ies în stradă riscă dosar penal pentru încălcarea procedurii de desfășurare a mitingurilor, potrivit căreia pot fi amendați cu muncă obligatorie și amendă de până la 150.000 de ruble. În primele zile de după invadarea Ucrainei, în Rusia au fost arestate peste 14.000 de persoane.

 

Cookies