Cea de-a zecea ediţie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti va debuta cu „Inspired by Italy”, concert sustinut de Orchestra Baroca a Uniunii Europene (EUBO), condusa de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. In program vor fi prezentate lucrari de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi si Tomaso Albinoni.
Orchestra Baroca a Uniunii Europene (EUBO) este un ansamblul format din cei mai talentati tineri muzicieni din Europa specializati in interpretarea muzicii vechi, exigent selectionati an de an inca de la infiintarea din 1985. EUBO are in palmares un numar impresionant de albume audio, ultimele patru fiind inregistrate sub conducerea muzicala a dirijorului Lars Ulrik Mortensen. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub presedintia lui José Manuel Barosso.
Editia prezenta, una jubiliara, este cea mai ampla si mai complexa editie de pana acum a Festivalului si se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
„Publicul festivalului a crescut odata cu noi, iar noi devenim mai buni, mai atenti, mai pregatiti, datorita lui si impreuna cu el. Vorbim despre un public devotat genurilor muzicii vechi dar vorbim in mare masură despre oameni care iubesc muzica pur si simplu, fara a avea doctorate in perioada Barocului muzical, oameni care pot experimenta fara ruperi interioare atat o seara de jazz sau de rock, ori pot aplauda un DJ inspirat in clubul preferat, dar pot savura pe deplin si sonoritatile muzicii vechi. Si asta tocmai pentru ca sunetul muzicii vechi este extrem de proaspat, de „nou” pentru multi dintre ei. Uneori ma gandesc ca muzica clasica, de dupa secolul 18, nu doar ca nu a impins in uitare sau in abandon muzica veche, cat a protejat-o, in felul in care zapada protejeaza rasadurile. Si as spune ca, desi muzica clasica se bucura de vizibilitatea cuvenita, asistam la o binemeritata revenire in atentie a muzicii vechi. Muzici scrise acum 300 de ani sunt ascultate azi cu bucurie si cred ca vor ascultate la fel si peste alti 300 de ani. In fapt, noi nu ne ocupam de muzica veche cat ne ocupam de noutatea muzicii vechi. Este o primavara a muzicii vechi, zapada incepe sa se topeasca,” explica Laurentiu Constantin, directorul Festivalului de Muzica Veche Bucuresti.
Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va avea loc in perioada 20 octombrie – 28 noiembrie si va cuprinde un numar de 14 evenimente. Acestea se vor desfasura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul Taranului Roman, Biserica Anglicana si Foisorul de Foc, cu participarea artistilor si formatiilor din peste zece tari.
Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa tripla si harpa gotica, lauta, teorba, arhilauta, chitara renascentista, clavecinul, clavicordul, spineta si virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara baroca, fidelul sau viola d’amore. In premiera absoluta pentru România, Festivalul va gazdui un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci si adus la viata de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.
Din programul Festivalului mai fac parte concertele:
„Il giardino di Giulio Caccini” (Formatia de muzica veche „Faenza” – Franta; 29 Octombrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „The English Muse” (Emma Kirkby – soprana, Marea Britanie, Jakob Lindberg – lauta, Suedia; 1 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), „Early music strings” (Mini-stagiune de cinci concerte solo, 9 – 13 noiembrie 2015, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicana), „Simply Bach” (Melinda Béres – vioara baroca, Raluca Enea -clavecin, 15 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Royal Fantasies – Consort music for three viols” (Formatia de muzica veche „The Little Light Consort” – Elvetia, 19 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Bazar” (Formatia de muzica veche romaneasca „Trei Parale” – Bucuresti, 22 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „The sound of da Vinci” (Sławomir Zubrzycki – Polonia, Viola organista, 24 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), „Bach by Night” (Formatia Orchestra Baroca „Il Gardellino” – Belgia, 28 noiembrie, Sala Radio)
Detalii: www.earlymusic.ro si www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas si benzinariile OMV.