Ce vrea să facă Daniel Băluță pe fațadele blocurilor din Sectorul 4 cu peste 800 de mii de euro. Bucureștenii nu s-au declarat prea încântați de propunerea sa

22 sept. 2021
488 Afișari
Ce vrea să facă Daniel Băluță pe fațadele blocurilor din Sectorul 4 cu peste 800 de mii de euro. Bucureștenii nu s-au declarat prea încântați de propunerea sa
Ce vrea să facă Daniel Băluță pe fațadele blocurilor din Sectorul 4 cu peste 800 de mii de euro. Bucureștenii nu s-au declarat prea încântați de propunerea sa. Sursa foto: Facebook

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat pe Facebook că dorește realizarea unui acord-cadru cu o valoare maximă de 4 milioane de lei, ce are ca scop înfrumusețarea orașului prin artă murală. Acest proiect ar urma să se desfășoare în următorii 3 ani, iar pentru arta murală primarul a dat exemplu un bloc „colorat” din apropierea Orășelului Copiilor. Postarea a strâns mii de comentarii din partea bucureștenilor, majoritatea critice în legătură cu această inițiativă.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a anunțat pe pagina sa de Facebook lansarea unei proceduri de achiziție publică pentru „lucrări de înfrumuseţare urbană prin artă murală”, potrivit București FM. Acest proiect va avea o durată de trei ani, și va avea o valoare totală estimată la 4 milioane de lei, sau puțin peste 800.000 de euro.

Valoarea unui singur contract încheiat în cadrul acestui proiect nu poate depăși suma de 666.957 lei. Mai mult, agenții economici dornici să participe la această licitație trebuie să demonstreze faptul că în ultimii cinci ani au început și dus până la bun sfârșit activități asemănătoare ce implică arta murală în valoare cumulată de minim 600.000 de lei fără TVA, valoare împărțită în cel mult trei contracte. Termenul limită pentru depunerea ofertelor la Primăria Sectorului 4 este de 14 octombrie.

Daniel Băluță anunță înlăturarea „griului comunist” din Sectorul 4

În cadrul anunțului publicat pe SICAP a fost publicată și o descriere ce definește arta murală, dar și importanța acesteia în viața socială.

„Termenul de artă murală este unul cuprinzător, ce reuneşte un număr important de tehnici picturale, specifice, fiind, în primul rând, o artă de sinteză, care prin formă şi culoare caută să aducă frumosul şi rafinamentul artistic în viaţa socială, contribuind la umanizarea mediului artificial, mult prea adesea auster şi angoasant”, se arată în anunț.

De asemenea, Daniel Băluță a scris pe Facebook că această achiziție publică va contribui la înlăturarea definitivă a „griului comunist din sector”. Acesta a postat apoi două fotografii cu un bloc din intersecția Constantin Brâncoveanu, aflată în apropierea Orășelului Copiilor. Prima imagine prezintă blocul în urmă cu mai mulți ani, înainte de renovări, în timp ce a doua imagine prezintă blocul după ce a fost renovat și s-au realizat așa-zisele picturi murale – balcoanele și zidurile blocului au fost vopsite într-o mulțime de culori, dispuse în diverse forme geometrice.

Cum au reacționat cetățenii în comentariile postării

Postarea primarului Daniel Băluță a fost asaltată de cetățenii nemulțumiți, care și-au exprimat dezacordul în legătură cu această inițiativă, dar și cu modul în care arată blocul dat exemplu de primarul de sector. Iată câteva exemple de păreri împărtășite de bucureșteni în comentariile postării.

  • „Apreciez efortul dar asta v-a iesit cat se poate de nasol. Zic sa faceti o pauza si sa va ganditi la cum ar fi sa aveti schema asta grafica pe un perete in living.”
  • „Nu mai lasati niste copii de gradinita sa decida designul blocurilor si mobilierului stradal! Cand ma plimb pe strazi in sectorul 4, sectorul unde locuiesc, ma doare capul de prostul gust, inimioarele si culorile psihedelice pe care le vad peste tot. Seamana cu oracolul unei fetite de scoala generala.”
  • „Sincer…sper sa fie ultimul pe care îl pictați in acest fel. Urât !!!”
  • „Da. Ideea este foarte bună. Dar apelați la specialiști. Acest joc de culori este cu destinația creșe și grădinițe. Nu pentru clădiri urbane. Ca și clădire mâzgălit mie nu-mi place.”
  • „Întotdeauna simplitatea este mult mai plăcută.Prea multe culori stridente🙄, păreara mea…”
  • „Și kitsch-ul e o formă de exprimare artistică!”
Cookies