Ce vine după nesfârșite zile de ploaie cu spume? Ați ghicit, vine canicula! Meteorologii avertiezează: vor fi 40 de grade Celsius!

21 iun. 2021
2045 Afișari
Ce vine după nesfârșite zile de ploaie cu spume? Ați ghicit, vine canicula! Meteorologii avertiezează: vor fi 40 de grade Celsius!

Recunoașteți că v-ați săturat atât de tare de ploaie încât, măcar o dată la zece potoape v-ați zis că vă e dor până și de caniculă. Bine, poate n-ați folosit cuvântul “caniculă”, dar ideea cam pe-acolo era. Dar, fie, să presupunem că premisa e greșită, că nu v-ați dorit căldura mare, oricum n-are-a face, meteorologii asta spun: zilele ce vin vor fi caniculare.

Așadar, prognoza invers de până acum: vremea se schimbă radical, iar zilele următoare vor fi cu caniculă în România.

Meteorlogii avertizează: vin zile cu caniculă

În jumătatea de vest a țării, temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic se va accentua în cea mai mare parte a țării.

Sigur, astăzi (luni, 21 iunie, de Rusalii mai exact) în sud și est va continua să plouă torențial. Vor fi tunete, fulgere,  grindină și vânt, a declarat dimineață, la Digi24, meteorologul Alina Șerban.

Dar tot ea a anunțat că vremea se va schimba foarte mult în zilele următoare, când temperaturile vor crește. Schimbarea aceasta brutală de temperatură vine dintr-o masă de aer cald, care va domina România în perioada imediat următoare.

„Temperaturile vor fi în creștere treptat și vor ajunge la pragul caniculei. Chiar îl vor depăși. Vor fi maxime de 35 de grade și, uneori, chiar mai mult, la început în vestul țării. Canicula se va extinde și în restul țării. Cea mai afectată va fi zona de sud. Treptat, vorbim de un disconfort termic mai accentuat, deoarece atmosfera este încă foarte bogată în umezeală”, a prognozat meteorologul.

Așadar, în zilele care urmează, vom mai avea alerte meteorologice, dar nu unele care ne anunță furtuni și vijelii, ci alerte care ne vorbesc de disconfort termic. 

Alerte de disconfort termic

„Vom înregistra, la scara întregii țări, valori maxime în jurul a 36 de grade Celsius, iar vremea va deveni călduroasă în majoritatea zonelor, izolat caniculară în partea de vest și sud-vest. În Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei se pot consemna valori de 36 de grade. În restul țării, acolo unde este posibil să mai avem perioade de instabilitate atmosferică, maximele nu vor depăși probabil 23-25 de grade. Însă de miercuri vremea va continua să se încălzească în aproape toată țara, va deveni caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, local în Transilvania și Maramureș, precum și în restul țării” (directorul ANM, Elena Mateescu).

Acest disconfort termic va fi accentuat, pentru că valorile de temperatură în creștere se combină cu cu umezeala a aerului în nanosferă și, astfel, vor duce la un indice temperatură-umezeală care cu siguranță va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cookies