Ce vin alegi în funcţie de ce serveşti la masă? (P)

23 mart. 2021
52 Afișari
Ce vin alegi în funcţie de ce serveşti la masă? (P)

Consumul vinului a devenit o adevărată artă. Vinul, cu aromă şi textura sa, face ca această băutură să reprezinte cu adevărat o experienţă unică în timpul degustării. Este una dintre cele mai vechi băuturi consumate de oameni şi conform studiilor, este foarte benefic pentru sănătate şi chiar ajuta în procesul de pierdere a kilogramelor în plus.

Cele mai mari cantităţi de vin sunt consumate în Vatican, în jur de 74l/locuitor într-un an. Vaticanul este urmat în top de Franţa şi Italia.

Pentru a se bucura cu adevărat de o experienţă imbatabilă în ceea ce priveşte consumul de vin, oamenii ar trebui să cunoască anumite aspecte importante. Unul dintre acestea este asocierea băuturii cu tipurile de mâncare potrivite.

Asocierea corectă a mâncării cu vinuri de calitate: principii de bază

Alegerea corectă a vinului potrivit pentru fiecare masă nu este atât de simplă pe cât pare. Necesită cunoştinţe şi experienţă, însă RaftulCuBauturi.ro pune pasionaţilor de vin la dispoziţie toate informaţiile necesare.

Pentru început, este bine de ştiut că întreaga experienţă de la un restaurant depinde de modul în care sunt combinate vinul şi preparatele.

Cel mai consumat produs la nivel mondial este carnea, din diverse surse şi sub forme variate. De aceea, pentru început, se va stabili asocierea vinului cu carnea.

  • Carnea de vită: carnea roşie de vită se va asocia cu un vin roşu, sec, precum Feteasca Neagră;

  • Carnea de porc: este delicioasă consumată împreună cu un pahar cu vin roşu, sec, aşa cum este Feteasca Neagră sau Novac;

  • Carnea de pui: aromele sale sunt inconfundabile alături de un pahar cu vin alb sec sau demisec, precum: Riesling, Chardonnay sau Sauvignon Blanc;

  • Carnea de vânat: poate fi servită tot lângă un pahar cu vin roşu, sec, precum Merlot;

  • Carnea de miel: împreună cu vinuri roşii, seci, precum: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră sau Băbeasca Neagră;

  • Carnea de curcan: se serveşte împreună cu un vin roşu, sec, aşa cum este Brachetto sau Feteasca Neagră.

Vinul şi peştele: cum se asociază

Peştele, pe de altă parte, se serveşte alături de un vin alb sec, insa se ia în calcul şi tipul acestuia pentru alegerea unor vinuri de calitate cu care să fie asociat.

Păstrăvul, salăul şi ştiuca se servesc cu un vin alb sec, în timp ce somonul sau peştele afumat pot fi consumate alături de un vin spumant.

Cu toate că cel mai frecvent oamenii optează pentru vinul alb servit cu peştele, specialiştii recomanda în acelaşi timp şi vinul rosé sec sau demisec.

Vinul şi brânzeturile: un deliciu pentru cei ce ştiu să le asocieze

În funcţie de tipul de brânză se va alege cel mai potrivit vin. Îmbinate corect, aromele sunt o adevărată savoare:

  • brânză Brie şi Camembert: Chardonnay sau şampanie;

  • brânză Buratta sau Feta: vin rosé sec;

  • brânză Emmental, Gruyere, Gouda: Chardonnay, Cabernet Sauvignon;

  • Gorgonzola: vin de porto.

Deserturile sunt rezervate vinurilor dulci!

Cu toate că vinurile dulci, aromate, sunt recomandate pentru consumul împreună cu deserturile, unele persoane le preferă şi lângă brânzeturi. Specialiştii spun că vinul trebuie să fie mai dulce decât desertul. Concret, următoarele asocieri sunt cele mai potrivite:

  • desert cu ciocolată: vin de Porto;

  • desert cu fructe: vin alb şi şampanie;

  • desert cu vanilie: vin alb, şampanie sau vin spumant.

Cookies