Ce trebuie să știți înainte să faceți cumpărăturile de Sărbători, sfaturile transmise de ANPC

17 dec. 2022
267 Afișari
Ce trebuie să știți înainte să faceți cumpărăturile de Sărbători, sfaturile transmise de ANPC
Ce trebuie să știți înainte să faceți cumpărăturile de Sărbători, sfaturile transmise de ANPC. Sursa foto: Unsplash

Cetățenii trebuie să fie extrem de precauți când fac cumpărături în perioada Sărbătorilor pentru a se asigura că produsele pe care le cumpără sunt conforme și nu riscă să fie păcăliți sau, mai rău, să se îmbolnăvească în urma consumului. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a transmis o serie de recomandări cu scopul de a proteja cetățenii.

Sezonul cumpărăturilor festive este în plin efect, iar autoritățile trag un semnal de alarmă pentru ca românii să cumpere produse conforme și pentru a evita posibilele situații neplăcute.

Directorul general ANPC transmite sfaturi înainte de cumpărăturile de Sărbători

În acest sens, directorul general al ANPC, Paul Anghel a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj de avertizare a cetățenilor cu privire la riscurile posibile pe care le pot întâlni la cumpărături.

„Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoţionale! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanţial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmaţi în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun şi Revelion. În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor „profita” de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Sfaturi pentru cumpăratul de carne

Carnea trebuie cumpărată din locuri special amenajate și dotate, cum ar fi măcelăriile, magazinele din piețe și centre comerciale. Produsele date spre vânzare trebuie să prezinte actele necesare și ștampila de control ANSVSA. Carnea trebuie să aibă caracteristicile specifice unui produs proaspăt, și este necesar să fie transportată acasă cât mai repede pentru a fi păstrată în frigider.

Carnea cumpărată de la vânzători ambulanți din piețe, portbagaje sau alte locuri improvizate reprezintă un risc crescut, care vine la pachet cu prețul scăzut de obicei. Stocarea precedentă, depozitarea și condițiile de transport în astfel de situații sunt, de asemenea, un mister.

Sfaturi pentru achiziționarea de produse congelate

Pentru achiziția de produse congelate este importantă verificarea termenului de valabilitate, mai ales în cazul produselor care vor fi folosite în locuință pentru o perioadă îndelungată de timp.

„Citiţi eticheta de ingrediente. Deşi produsele congelate conţin rareori alte ingrediente decât produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor în cele mai bune condiţii, fără a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt, astfel, o alegere foarte bună pentru perioada sărbătorilor, când drumurile la cumpărături se răresc”, a mai transmis directorul ANPC.

Sfaturi pentru achiziționarea de lactate

În cazul lactatelor și al produselor din lapte, starea ambalajului și aspectul acestuia sunt două indicii importante privind starea și calitatea produselor respective.

„Consumatorii trebuie să solicite vânzătorilor informaţii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc să le cumpere, întrucât există cazuri în care comercianţii expun la vânzare, în acelaşi spaţiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate. În condiţiile în care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) şi chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferenţierea este îngreunată, motiv pentru care este absolut necesar să solicite informaţii suplimentare din partea comerciantului”, a explicat Paul Anghel.

Ce trebuie să știți când achiziționați produse de patiserie și ciocolată

Produsele de patiserie se vor achiziționa în mod ideal exclusiv de la raioanele de specialitate, iar personalul care le va manevra trebuie să poarte echipament corespunzător.

„Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ ambalaj”, a adăugat directorul general ANPC.

Între timp, în cadrul produselor de ciocolată, pe ambalaj trebuie menționat conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. O menţiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului. De asemenea, toate produsele din import trebuie să poarte etichete cu elemente de identificare și informare scrise în limba română.

CITEȘTE ȘI:

Bulevardul Primăverii și Strada Herăstrău din București vor purta nume noi. Decizia va fi luată în ședința viitoare a CGMB

Crimă șocantă în Sectorul 6 al Capitalei. O femeie a fost ucisă chiar înainte să-și sărbătorească ziua de naștere

Un parc de 4 ha, denumit Grădina Dudești, ar putea răsări lângă viitorul cartier al Justiției, acum un teren cu bălării. Propunere înaintată CGMB

apple fruit lot

Cookies